fbpx
Skip to main content

Και οι συμβολαιογράφοι κατά του ΕΝΦΙΑ

Συμβολαιογράφοι: Πρόχειρος ο τρόπος επεξεργασίας του ΕΝΦΙΑ
Αίτημα τους είναι επίσης η κατάργηση των ποινών που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι επτά Εφετείων της χώρας για αδικίες και σοβαρότατες παρενέργειες στις συναλλαγές επί των ακινήτων, λόγω του ΕΝΦΙΑ  αφού όπως αναφέρουν «η επεξεργασία και η θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου, έγινε με ιδιαίτερα πλημμελή και πρόχειρο τρόπο», γράφει το news.gr.


Οι συμβολαιογράφοι με έγγραφο τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνουν την  ανάγκη απλούστευσης του φορολογικού πλαισίου που διέπει την κατοχή ακίνητης περιουσίας και την μεταβίβαση της  και ζητούν  δικαιότερη φορολόγηση.
 
«Βασικό αίτημα των συμβολαιογράφων- όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους-  είναι η κατάργηση της διάταξης, η οποία προβλέπει υποχρεωτική επισύναψη  πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς και σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες συμβολαιογραφικές πράξεις, ακόμα και αν δεν έχουν ως αντικείμενο τη μεταβίβαση του ακινήτου.
 
Αίτημα τους είναι επίσης η κατάργηση των ποινών που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης και  για  το παραμικρό λάθος στα στοιχεία του πιστοποιητικού,  δηλαδή  η απόλυτη ακυρότητα της πράξης που υπέγραψε ο πολίτης και το εξοντωτικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ  σε βάρος  του συμβολαιογράφου και του υποθηκοφύλακα».
 
Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι , όπως αναφέρουν οι συμβολαιογράφοι, ότι "οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει  απόλυτη εμπλοκή στις συναλλαγές επί των ακινήτων και ανασφάλεια στους συναλλασσόμενους  πολίτες.
 
Έχουν επιπλέον προκαλέσει ασφυξία στις Δ.Ο.Υ., αφού έχουν προσθέσει στους υπαλλήλους την εργασία τροποποιήσεων και διορθώσεων δηλώσεων, από τις οποίες το Δημόσιο κανένα οικονομικό όφελος δεν αντλεί. Οι  συμβολαιογράφοι διαπιστώνουν πως η βάρβαρη και άδικη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με κάθε είδους χαράτσια, τέλη και νέους φόρους (εν.φ.ι.α., υπεραξίας) είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία αποτελούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια τη «βαριά βιομηχανική παραγωγή» της χώρας, τροφοδοτούσε την οικονομική δραστηριότητα και συντελούσε στην ανάπτυξη, επιδρώντας καθοριστικά στην απασχόληση".

Πηγή: Taxheaven

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.