fbpx
Skip to main content

Η εβδομάδα που πέρασε – Η εβδομάδα που έρχεται…

Θεωρώντας ότι τα οικονομικά και κυρίως τα φορολογικά γεγονότα στη χώρα μας ακολουθούν καταιγιστικούς ρυθμούς, εγκαινιάζουμε σήμερα μια νέα στήλη που θα ασχολείται με την οικονομική και φορολογική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε αλλά και με θέματα που θα μας απασχολήσουν την εβδομάδα που έρχεται.


 Σκοπός μας είναι η στήλη αυτή να δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη, με μια ματιά, να ενημερώνεται για τις σπουδαιότερες ειδήσεις και θέματα που μας απασχόλησαν, αλλά και να μας προετοιμάζει για τα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε την εβδομάδα που έρχεται. Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας αλλά και στις προσδοκίες μας για μια καλύτερη και πιο αποδοτική ενημέρωση.

Η εβδομάδα που πέρασε….

    Η εβδομάδα αυτή σηματοδοτήθηκε από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και από τις μάχες στο κοινοβούλιο για την τελική μορφή που θα πάρει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

     Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να αναγγέλλει ότι:

  • Πριν ολοκληρωθεί η καταβολή του φόρου, θα είναι έτοιμο το πλαίσιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα
  • Εξήγγειλε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα υπάρξει πρόβλεψη για μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου θέρμανσης
  • Εξήγγειλε μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη και για τις δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Μας διαβεβαίωσε ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων, ώστε αυτή να επιτυγχάνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού»
  • Αναφέρθηκε στην άμεση αποκατάσταση των ένστολων, με σημαντικές αυξήσεις, όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα.
  • Υπερθεμάτισε στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου, λέγοντας ότι  μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε εικόνα περιουσίας μόνο για 400.000 φορολογούμενους, τώρα υπάρχει για 6.150.000
  • Φυσικά, όπως συνηθίσαμε κάθε χρόνο στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. και από κάθε Πρωθυπουργό, ανήγγειλε ότι θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες οδικός χάρτης για μείωση της φορολογίας.

    

Εκτός από τον Πρωθυπουργό δηλώσεις έκανε και ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, προσδιορίζοντάς τον αριθμό τους σε τουλάχιστον εβδομήντα δύο (72).

     Στα θετικά οικονομικά νέα της εβδομάδος είναι ότι επανέρχεται η ιδέα για τη δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), η οποία είχε «μείνει στο συρτάρι» το προηγούμενο διάστημα, λόγω κυρίως της ισχυρής διαφωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μάλιστα η θέληση για τη δημιουργία ΕΟΖ τονίστηκε και  κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. Στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν εντός των ΕΟΖ θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής μεταξύ 15% και 17%. Οι ΕΟΖ θα προσδιορίζονται γεωγραφικά και όχι θεματικά. Αρχικά έχει επιλεγεί η Θεσσαλονίκη, στην οποία θα προσδιοριστεί κάποια συγκεκριμένη περιοχή.

    Ξανάπεσαν ακόμα σκέψεις στο τραπέζι για να δοθούν φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων. Σήμερα οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται σε 163,2 δισ. ευρώ περίπου, ενώ τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί ανέρχονται σε 214,35 δισ. ευρώ, δηλαδή το κενό ρευστότητας είναι 51,1 δισ. Ευρώ.

    Από την άλλη μεριά, το Υπουργείο Εργασίας, παρατηρώντας το μεγάλο κύμα φυγής των εργαζομένων που προσπαθούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη, διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τους με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

     Όσον αφορά τα τρέχοντα φορολογικά νέα, αξιολογούμε ως σημαντική την τροποποίηση της με αριθμό 14025/Κ.Υ./10.10.2013 απόφασης με οδηγίες σχετικά με το πώς θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται πληροφορίες και καταγγελίες που τίθενται υπ' όψιν του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

    Στο σήριαλ του ΕΝ.Φ.Ι.Α., προστέθηκε η ρήτρα τεκμηρίου περιουσίας στην έκπτωση του φόρου κατά 50% για τους έχοντες εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχουν είναι μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων. Η ρήτρα προσδιορίστηκε στις 85.000 ευρώ για τον εργένη, στις150.000 για τον παντρεμένο με ένα παιδί και στις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά.

    Τελειώνοντας την οικονομική και φορολογική ανασκόπηση της εβδομάδας, θα θέλαμε να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά στα τεκταινόμενα στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Παρά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα του τελευταίου τριμήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις ανησυχίες για πτώση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 1.000 μονάδες, οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σταθερά με την πλευρά των αγοραστών στο Χ.Α. βάζοντας περισσότερα κεφάλαια από όσα αποσύρουν κάθε μήνα. Ο δείκτης ξιφουλκεί γύρω από τις 1.500 μονάδες και οι ξένοι πέραν του ότι πραγματοποιούν το 60% των καθημερινών συναλλαγών, έχουν υπό τον έλεγχο τους το 61% της χρηματιστηριακής αξίας των ελληνικών μετοχών.

    Για την πλειονότητα των μικροεπενδυτών που καταστράφηκαν οικονομικά από την κατάρρευση και τις απανωτές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και άλλων μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο διπλασιασμός των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών από τον Ιούνιο του 2012 και η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό φαίνεται πως αποτελούν κάποια διέξοδο ώστε να πουλήσουν μετοχές σε κάπως υψηλότερα επίπεδα από το πρόσφατο παρελθόν και έτσι να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις που διογκώνονται χρόνο με το χρόνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Χ.Α. σήμερα είναι τελείως απαξιωμένο στα μάτια του έλληνα επενδυτή. Εξάλλου, με πολύ δυσκολία θα ξεχάσει το φοβερό reverse split της Εθνικής Τράπεζας, μεσούσης της προτελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

     Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από τον Αύγουστο του 2007 όταν το Χρηματιστήριο έπιασε την κορυφή (peak) στις 5.346 μονάδες, μέχρι και τον Ιούνιο του 2012 όταν κατέρρεε σε χαμηλά 23 ετών στις 474 μονάδες (-91,1%) οι ξένοι επενδυτές είχαν «ξεφορτώσει» στους Έλληνες πάνω από 5 δισ. ευρώ στο σύνολο της αγοράς.


Η εβδομάδα που έρχεται….   

Ένα από τα θέματα για τα οποία αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ρυθμό ανταπόκρισης του επιτελείου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, είναι η προσαρμογή του υπολογισμού του Ε.Ν.Φ.Ι.Α. αλλά και των δόσεων σύμφωνα με τις  αλλαγές που ψηφίστηκαν μόλις χθες. Η εικόνα πάντως μόνο ενθαρρυντική δεν είναι.. όταν στα μέσα του μήνα οι δόσεις παραμένουν ακόμα 5 και με έναν μαγικό τρόπο οι δόσεις στον Σεπτέμβρη γίνανε 2..

Τελικά θα υποβληθούν οι καταστάσεις πελατών – προμηθευτών και συναλλαγών στις 30/9; Ήδη πάντως ξεκίνησαν οι επιστολές με τα αιτήματα παράτασης από τους συλλόγους και τους φορείς του κλάδου και αισιοδοξούμε να δούμε την θετική ανταπόκριση του Υπουργείου..

Τώρα που φαίνεται να τελειώνει και το σήριαλ του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και πλησιάζουμε ολοταχώς προς το τέλος της χρονιάς, ελπίζουμε να αρχίσει ο μηχανισμός να δουλεύει στο θέμα των απαραίτητων διευκρινίσεων που χρειάζεται ο φορολογικός νόμος. Αν πάντως περιμένουμε να φτάσει το τέλος του χρόνου για να δοθούν διευκρινίσεις σε αμέτρητα ερωτήματα και εικασίες αναφορικά με την ερμηνεία των φορολογικών διατάξεων, προβλέπουμε ότι η νέα φορολογική περίοδος θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα.. Ελπίζουμε να διαψευστούμε και μάλιστα γρήγορα.


Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.