fbpx
Skip to main content

Taxheaven: Το σχόλιο της Δευτέρας 15.09.2014

Ι. Πρόλογος

Κάθε φορά που διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ανασύρονται από τη μνήμη μου εικόνες, ήχοι και συναισθήματα από τα μαθητικά χρόνια.

Τότε που ο ένατος μήνας του έτους ήταν συνυφασμένος με την έναρξη της σχολικής περιόδου. Ο επίμονος και διαπεραστικός χτύπος του κουδουνιού σηματοδοτούσε τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών και την επιστροφή στα θρανία. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα εκείνη την περίοδο, αφού η λύπη για το πέρας των διακοπών έδινε γρήγορα τη σκυτάλη στη χαρά της συνάντησης με τους φίλους και συμμαθητές που είχα να δω μήνες. Μετέπειτα τα ίδια συναισθήματα με ακολουθούσαν και στη φοιτητική περίοδο, με τη διαφορά ότι τα μικρά πράσινα θρανία έδωσαν τη θέση τους στα μεγάλα έδρανα των αμφιθεάτρων. Ανέμελα χρόνια, γεμάτα χαμόγελο, αναζητήσεις, αμφισβήτηση, χαρούμενες στιγμές, όνειρα! Η αναπόληση των χρόνων αυτών ευθύνεται για το χαμόγελο που φωτίζει αυτή τη στιγμή το πρόσωπό μου, εξαφανίζοντας κάθε ψήγμα πικρίας ή στενοχώριας, που συνήθως αποτελούν τις αιτίες που η όψη αγριεύει και αποβάλλει τη φυσική ηρεμία της.

Όμως, ο χρόνος πέρασε και οι στιγμές αυτές -μαζί με άλλες- αποτελούν πλέον μερικές από τις γλυκιές αναμνήσεις που έχουν χαραχθεί στη μνήμη μας και κοσμούν τις προθήκες του «μουσείου» των συναισθημάτων που βρίσκεται βαθειά στην ψυχή μας. Σεργιανώντας στους λειμώνες των γλυκών αναμνήσεών μας νοσταλγούμε τα παλιά αλλά συνάμα νιώθουμε και μια ευφορία. Συχνά αντλούμε δύναμη μέσα απ' αυτή τη διαδικασία κι έτσι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της ζωής και να βγούμε νικητές στη μάχη που διεξάγεται καθημερινά στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική μας κονίστρα.

Η πεζή πραγματικότητα -πιστή όπως πάντα στη συνήθειά της-, έχει την ικανότητα να μας προσγειώνει απότομα, όπως ένας άπειρος πιλότος που μας ταρακουνά καθώς ακουμπά άτσαλα τις ρόδες του αεροσκάφους στον διάδρομο προσγείωσης. Θαρρείς πως η καθημερινότητα αγνοεί επιδεικτικά όλες τις πνευματικές ή συναισθηματικές ανησυχίες μας κι έχει την τάση να χαλιναγωγεί με βίαιο τρόπο τον ατίθασο από τη φύση του ανθρώπινο νου!

Πίσω λοιπόν στα του οίκου μας αφού οι εξελίξεις τρέχουν. Η αναλογία της ύλης του σημερινού σχολίου θα είναι τέτοια ώστε η ζυγαριά να γέρνει προς το μέρος των «εξωσχολικών» αναζητήσεων και όχι στο μέρος των αμιγώς επαγγελματικών θεμάτων. Πρέπει να μπαίνουμε σταδιακά στους καθημερινούς ρυθμούς και είναι πασιφανές ότι κανείς δεν έχει τη διάθεση να το πράξει, αφού οι όμορφες στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης των ολιγοήμερων καλοκαιρινών διακοπών είναι νωπές ακόμη στο μυαλό όλων.

Ας δούμε εν περιλήψει τα γεγονότα που μας απασχόλησαν την εβδομάδα που μας πέρασε, διανθισμένα όπως πάντα με λίγο χιούμορ αλλά και καυστική διάθεση. Μην παραξενευτείτε αν διαβάζοντας το κείμενό μου δείτε να παρεμβάλλονται και ενότητες με θέματα άσχετα του επαγγέλματός μας. Άλλωστε, αυτός ο συγκερασμός της φορολογικής ενημέρωσης, του προβληματισμού, του χαμόγελου, ενίοτε της συναισθηματικής φόρτισης και γενικότερα της αυθεντικής και ανθρώπινης προσέγγισης των θεμάτων που αναλύει, είναι που καθιέρωσε το «σχόλιο της Δευτέρας» ως την αγαπημένη στήλη των συναδέλφων. Σας θυμίζω όμως ότι επειδή κυκλοφορούν και «απομιμήσεις» του σχολίου στο διαδίκτυο, -που μάλιστα ξεπηδούν από δω κι από κει σαν μανιτάρια-, «σχόλιο της Δευτέρας» είναι μόνο ένα...


II. ΕΝας Φόρος Ιδιαίτερα Άδικος (ΕΝ.Φ.Ι.Α.)

Ο καβγάς γύρω από τις αδικίες του ΕΝ.Φ.Ι.Α. καλά κρατεί. Ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο και οι αλληλοκατηγορίες πάνε σύννεφο! Όλοι διατείνονται ότι δεν φταίνε και ότι δεν γνώριζαν για τις κατάφωρες αδικίες του φόρου αυτού και ονοματίζουν κάθε φορά διαφορετικούς υπεύθυνους. Ουδείς εμφανίστηκε με παρρησία να παραδεχθεί το λάθος του. Βέβαια, το ερώτημα είναι ένα και καίριο. Ποιος ευθύνεται για την ψήφιση των νόμων στην Ελλάδα; Μα, φυσικά το κοινοβούλιο. Άρα οι βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν αυτό το έκτρωμα ευθύνονται αποκλειστικά για το φιάσκο του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα οδηγήσει στον αφανισμό την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών. Οι βουλευτές των κυβερνητικών σχημάτων ανέκαθεν ψήφιζαν -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- με μοναδικό κριτήριο την κομματική πειθαρχία η οποία θα τους εξασφάλιζε και τη θέση στα αναπαυτικά βουλευτικά έδρανα.

Συνεπώς, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι κατεβαίνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που στη σύλληψή του γενικότερα είναι λανθασμένο ή εντελώς απαράδεκτο, αυτοί που πρέπει να προβούν στην ενδελεχή μελέτη του, να προτείνουν αλλαγές ή ακόμη να το καταψηφίσουν είναι αποκλειστικά οι βουλευτές μας. Οπότε, ας μην ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα για να αποσυμπιέσουμε την έκρυθμη κατάσταση. Ο βουλευτής που έχει μέσα του υψηλό αίσθημα ευθύνης θα μελετήσει, θα κρίνει, θα ψάξει προτού ψηφίσει. Αν εκ των υστέρων -αφού ψηφίσει- αρχίσει να κάνει κυβιστήσεις για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει πάλι ψήφους, τότε καλύτερα να παραιτηθεί και να πάει σπίτι του.

Μέσα σε όλο αυτό τον πανικό που δημιουργήθηκε γύρω από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., κατατέθηκε στη βουλή την περασμένη Τρίτη τροπολογία, σύμφωνα με την οποία γίνονται κάποιες διορθώσεις. Κατά την προσωπική μου άποψη η τροπολογία αυτή αποτελεί ένα ακόμη ημίμετρο, αφού οι αδικίες εξακολουθούν να υφίστανται.

Η ομάδα του TaxHeaven, προχώρησε άμεσα σε μία άτυπη κωδικοποίηση των διατάξεων του νόμου 4223/2013, προκειμένου να βοηθήσει τους συναδέλφους. Διαβάστε σχετικά το άρθρο με θέμα: «Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 μετά την τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή - Άτυπη κωδικοποίηση των σχετικών διατάξεων (ενημερωμένο)».

Στην ίδια ως άνω τροπολογία, υπάρχει σχετική διάταξη με την οποία δίνεται παράταση έως την 31η Ιανουαρίου 2015 στην υποβολή των δηλώσεων Ε9 για τις αλλαγές μέσα στο 2014 (μεταβολές από 1.1.2014 έως 30 Νοεμβρίου 2014). Η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α., χαρακτήρισε μίζερη και ετεροχρονισμένη τη μείωση 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και γενικότερα άσκησε και πάλι έντονη κριτική. Επίσης, ζήτησε να προστεθούν μια σειρά από αλλαγές στην τροπολογία. Πάντως και μετά την τροπολογία αντί να μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που θα βοηθηθούν από την έκπτωση του 50%, αυτός μικραίνει. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε και τη σχετική εισήγηση στη βουλή μετά την κατάθεση της τροπολογίας.

Την Κυριακή, η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ είχε άρωμα από αρχαία Ρώμη, μετά τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. «ΧΑΙΡΕ ΚΑΙΣΑΡ, ΟΙ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ!!!»

Το θέμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα μας απασχολεί για πάρα πολύ καιρό ακόμη, εκτός κι αν βρεθεί κάποιος πολιτικός που θα έχει το τσαγανό να αναλάβει την ευθύνη των λαθών και να αλλάξει άρδην τον τρόπο φορολογίας της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Όχι όμως με παροχολογίες για άγρα ψηφοφόρων, αλλά με σωστές και δίκαιες κινήσεις. Η ανάληψη ευθύνης δείχνει την ποιότητα και το ήθος των πολιτικών. Μιας και αναφέρθηκα στους πολιτικούς, ήρθε στο μυαλό μου ο αρχαίος φιλόσοφος Βίας ο Πριηνεύς, ο οποίος σε μία ρήση του είχε αναφέρει: «Δει τον αγαθόν άνδρα παυόμενον της αρχής μη πλουσιώτερον, αλλά μάλλον ενδοξότερον γεγονέναι»1.

Πάντως η πλειονότητα των δικών μας πολιτικών δε φημίζεται για ήθος, την ευθιξία τους, κ.λπ. Απτό δείγμα νοοτροπίας και τρόπου σκέψης βουλευτή, αποτελεί και η πρόσφατη δήλωση της κας Άννας Καραμανλή (βουλ. της Ν. Δημοκρατίας), η οποία παρόλο που ψήφισε τον επίμαχο νόμο, τώρα ζητάει και τα ρέστα και μάλιστα σε άπταιστα «γαλλικά»! Διαβάζοντας στο διαδίκτυο ένα σχετικό άρθρο, απομόνωσα το παρακάτω χωρίο γιατί ειλικρινά αξίζει το κόπο: «[...] Να πάει να γ... ο Χαρδούβελης». Και συνέχισε, εκφράζοντας το παράπονο και την απόγνωσή της για την ακολουθούμενη πολιτική: «Με αυτά που κάνετε δεν θα επανεκλεγούν πολλοί βουλευτές και εγώ θα μείνω άνεργη! [...]». Στη συνέχεια βέβαια έκανε μια δήλωση «μετανοίας», αλλά δεν το έσωσε! Τα σχόλια δικά σας...


Αν παρόλα αυτά κάποιος βουλευτής υψώσει φωνή, τότε η καρατόμηση έρχεται με συνοπτικές και «δημοκρατικές» διαδικασίες από το αντίστοιχο κόμμα. Έτσι συμβαίνει στη δημοκρατία του τώρα, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. A propos να σημειώσω ότι κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από τον Σύλλογο Ελλήνων Φορολογουμένων για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά των Γκίκα Χαρδούβελη και Αικατερίνης Σαββαΐδου. Στις διαμαρτυρίες σχετικά με τις αδικίες του φόρου αυτού προστέθηκαν και οι συμβολαιογράφοι. Τελικά, η τροπολογία ψηφίστηκε από 51 βουλευτές του θερινού τμήματος αφού πρώτα αντικαταστάθηκαν 9 βουλευτές. Μη μου πείτε τώρα ότι δεν ζούμε στο λίκνο της δημοκρατίας γιατί θα σας μαλώσω! Αν επιθυμείτε μπορείτε να μελετήσετε ολόκληρο το ψηφισθέν νομοσχέδιο και να αναστενάξετε βαθειά από αγανάκτηση.

Ο δικός μας Γολγοθάς βέβαια συνεχίζεται και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού πρέπει να μπούμε στο σύστημα του taxis ώστε να δούμε τα νέα ποσά των δόσεων (η διαδικασία ήδη ξεκίνησε), από 22.9.2014 να δούμε τα νέα εκκαθαριστικά -στις περιπτώσεις που θα έχουν εκδοθεί νέα-, στις αρχές Οκτωβρίου και μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να ελέγξουμε την περιουσιακή μας κατάσταση και να υποβάλλουμε δήλωση Ε9 αν χρειάζονται διορθώσεις ή τροποποιήσεις και γενικότερα θα ασχολούμαστε με το θέμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση όσων μας περιμένουν από τα απόνερα των λάθος χειρισμών των υπευθύνων μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική είδηση στον κόμβο, που βασίζεται στην ανακοίνωση της Γ.Γ.Δ.Ε. Μη ξεχάσω επίσης να σημειώσω ότι, η Γ.Γ.Δ.Ε. θα εκδώσει και οδηγό για την αποφυγή λαθών συμπλήρωσης του εντύπου Ε9 με αναλυτική αναφορά για τον τρόπο συμπλήρωσης κάθε κωδικού και τις συνέπειες για κάθε παράλειψη.

Αλήθεια, από το 2005 που κάναμε εξ αρχής το Ε9 γιατί δεν φιλοτιμήθηκε κανείς προϊστάμενος της αρμόδιας διεύθυνσης του υπ. Οικ. ή κάποιος υπουργός να συντάξει έναν αναλυτικό οδηγό -όχι ξερή κοινοποίηση αποφάσεων που μοιάζουν με χρησμούς της Πυθίας-, ώστε να συμπληρωθεί ορθά η περιουσιακή κατάσταση των πολιτών; Κλείνοντας την ενότητα αυτή θέλω να θέσω ένα τελευταίο ερώτημα προς τους ιθύνοντες: Ποιος θα μας αποζημιώσει για όλη αυτή την ταλαιπωρία που υφιστάμεθα όχι από δική μας υπαιτιότητα;

ΙΙI. Θέματα Σ.ΕΠ.Ε., ηλεκτρονικά έντυπα, πίνακες προσωπικού

Με μία νέα απόφαση του υπ. Εργασίας τροποποιήθηκε και πάλι η προγενέστερη που ίσχυε, αναφορικά με την υποβολή των εντύπων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Σταχυολογώντας τη νέα απόφαση, εντοπίσαμε κάποιες βασικές αλλαγές:

α) στα έντυπα Ε3 (Αναγγελίας Πρόσληψης). Πιο συγκεκριμένα, στο έντυπο Ε3 για αναγγελία πρόσληψης ενσωματώθηκε και το έντυπο Ε4 (συμπληρωματικός πίνακας προσωπικού λόγω πρόσληψης), οπότε πλέον αποτελεί νέο ενιαίο έντυπο. Επίσης, προστέθηκαν και τέσσερα ακόμη έντυπα για αναγγελίες προσλήψεων.

Ε3: Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης),

E3.1: Αναγγελία έναρξης / μεταβολών απασχόλησης ωφελούμενου από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (υποπαράγραφος ΙΔ.1. του Ν. 4152/2013, αφορά Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και εταιρείες του δημοσίου),

Ε3.2: Αναγγελία έναρξης / μεταβολών Θεωρητικής Κατάρτισης από πάροχο κατάρτισης ωφελούμενου από συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προγράμματα κατάρτισης ή προγράμματα απασχόλησης που συνδυάζονται με την κατάρτιση,

Ε3.3: Αναγγελία έναρξης / μεταβολών Πρακτικής Άσκησης σε εργοδότη ωφελούμενου από συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προγράμματα απασχόλησης που συνδυάζονται με την κατάρτιση,

E3.4: Αναγγελία έναρξης / μεταβολών σύμβασης μαθητείας

β) στην προθεσμία υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού. Με την ανωτέρω απόφαση η προθεσμία υποβολής ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και εκπνέει την 21η Οκτωβρίου. Θυμίζουμε ότι με το προηγούμενο καθεστώς η προθεσμία είχε καθοριστεί από15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου κάθε έτους. Συνεπώς, ψαλιδίστηκαν οι μέρες που έχουμε στη διάθεσή μας για την υποβολή των πινάκων αυτών.

Στο σχετικό δελτίο τύπου όμως, υπάρχει μία αντίφαση σε σχέση με όσα αναφέρονται στην απόφαση. Ειδικότερα ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «[...] Πρόκειται για συντετμημένη σε σχέση με το παρελθόν προθεσμία υποβολής, καθώς οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων δεν θα χρειάζεται πλέον να καταγράψουν εξαρχής το σύνολο του προσωπικού τους (είναι ήδη καταγεγραμμένο στο σύστημα «Εργάνη»), αλλά μόνο τις μεταβολές που έχουν μεσολαβήσει[...]». Τι εννοεί άραγε ο Υπουργός; Η λύση του γρίφου θα παρουσιαστεί σε επόμενα επεισόδια προφανώς!

Δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να υποβάλλουμε κάθε χρόνο ετήσιο πίνακα προσωπικού, από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία είναι αναρτημένα στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και στο ΙΚΑ (μέσω των Α.Π.Δ.). Το λογικό θα ήταν να συντίθεται αυτόματα ο πίνακας προσωπικού από τα στοιχεία που είναι ήδη καταχωρημένα στο σύστημα και ανά πάσα στιγμή να έχει τη δυνατότητα ο εργοδότης να εκτυπώνει την τρέχουσα κατάσταση του προσωπικού της επιχείρησής του. Απλά πράγματα βασισμένα στην κοινή λογική.

Επίσης, στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι "[...] κατά την ηλεκτρονική υποβολή του ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4) θα παρέχεται η δυνατότητα στο χρήστη του συστήματος να συμπληρώνει προαιρετικά το «'Εντυπο 'Ερευνας Ανίχνευσης Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Ειδικότητες και Δεξιότητες». Η συμπλήρωση του εντύπου αυτού αποτελώντας μια πρώτη προσπάθεια ανίχνευσης των αναγκών του ιδιωτικού τομέα θα συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στη στόχευση της κατάρτισης και στην ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας [...]".

Ο ίδιος ο Υπουργός μάλιστα, στο σχετικό δελτίο τύπου ανέφερε με στόμφο «[...] Το ερωτηματολόγιο αυτό, το οποίο θα συμπληρώνεται - αρχικά σε προαιρετική βάση - από τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ετήσιας ηλεκτρονικής υποβολής των καταστάσεων προσωπικού τους [...]».

Μην ξεχνάμε ότι, στην Ελλάδα αυτά τα «προαιρετικά» γίνονται εν ριπή οφθαλμού «υποχρεωτικά», οπότε μην εκπλαγείτε αν θεσπιστεί οσονούπω η υποχρεωτικότητα της συμπλήρωσής του. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα πρέπει να μελετήσετε την απόφαση αυτή έτσι ώστε να ενημερωθείτε επαρκώς γιατί τα πρόστιμα καραδοκούν!

ΙV. Μειώνεται ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια για να καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν θα βοηθούσε, αλλά αντίθετα θα δημιουργούσε προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξε έντονη κριτική γι΄αυτή την εμμονή των υπευθύνων στη στάση αυτή και ο κόσμος ξεπάγιαζε ή έκαιγε ό,τι έβρισκε προκειμένου να ζεσταθεί, εκτοξεύοντας τα επίπεδα της αιθαλομίχλης στα ύψη. Γι΄αυτό η κυβέρνηση, έστω και αργά κατάλαβε το λάθος της2 κι αποφάσισε να προβεί σε μείωση του Ε.Φ.Κ. μήπως έτσι αναθερμάνει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να «ζεστάνει» κι αυτή με τη σειρά της τα ταμεία του κράτους.

Αλλά ας δούμε τη γενναία μείωση των τιμών. Από τον Οκτώβριο λοιπόν, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,150 ευρώ/λτ., από τα 1,259 ευρώ/λτ. που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014. Δηλαδή, ένας καταναλωτής αγοράζοντας 500 λίτρα πετρελαίου θα πληρώσει 629,50 ευρώ και θα έχει όφελος 54,50 ευρώ! Με τέτοιες μειώσεις προβλέπω ότι πάλι φέτος ο κόσμος θα κρυώνει και επιπροσθέτως δεν θα βλέπουμε ούτε τη μύτη μας από την αιθαλομίχλη που θα καλύψει τα πάντα.

Μιας και αναφέρθηκα στο θέμα του πετρελαίου να επισημάνω ότι η Γ.Γ.Π.Σ.  θα δώσει σύντομα στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών «λευκή λίστα» με όσα πρατήρια αποστέλλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος εισροών-εκροών που έχουν εγκαταστήσει πανελλαδικά. Για τους καταναλωτές ήδη έχει αναρτηθεί η λευκή λίστα των πρατηρίων βενζίνης στη διαδικτυακή υπηρεσία ανοικτών δεδομένων (www.opengov.gr).

Σε περίπτωση που δεν πέσει κι άλλο η τιμή του πετρελαίου πάντως, μπορούμε να χρησιμοποιούμε εναλλακτικά μέσα θέρμανσης, όπως για παράδειγμα την παρακάτω κουβέρτα φίδι...


V. Λουκέτο λόγω χρεών στο Ι.Κ.Α.

Το κλείσιμο του εκπαιδευτικού ομίλου ΙΕΚ ΔΟΜΗ λόγω χρεών στο ΙΚΑ, ύψους 20 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον διοικητή του Ι.Κ.Α. Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, το συνολικό χρέος των κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης φτάνει τα 140 εκατ. ευρώ.

Σωστή κίνηση να πάψουν να λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις δεν αντιλέγω. Όμως, το ερώτημά μου είναι, γιατί λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια ενώ όφειλαν τέτοια τεράστια ποσά εισφορών; Τι έκανε ο ελεγκτικός μηχανισμός του Ι.Κ.Α.; Γιατί δεν κυνηγούσε την είσπραξη των οφειλών; Μήπως το Ίδρυμα αρέσκεται στο κυνήγι των μικροοφειλετών που όταν χρωστούν μικροποσά δέχονται την αυστηρότητα των αρχών; Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι κάποιες επιχειρήσεις χρωστούν τόσο μεγάλα ποσά στο Ι.Κ.Α. και λειτουργούν κανονικά; Γιατί οι επιχειρηματίες και οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος μένουν στο απυρόβλητο;

Βέβαια, κάποιοι εδώ και πολλά χρόνια είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την πληρωμή του Ι.Κ.Α.!

VI. Μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις

Έχει χυθεί πολύ μελάνι μέχρι σήμερα για το θέμα των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων, αναφορικά με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, την εμμονή του υπ. Οικ. στην εφαρμογή τους, καθώς και τη χρησιμότητά τους γενικότερα. Σε προσωπικό επίπεδο την άποψή μου την είχα αναφέρει παλαιότερα (σ.σ. 22.5.2014) σε ένα άρθρο με τίτλο «Η αναστολή υποβολής των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι επιβεβλημένη», μέσα από το οποίο κατέγραψα τις προσωπικές μου εκτιμήσεις σχετικά με τις καταστάσεις αυτές. Επιμένω ότι, με βάση όσα ισχύουν μέχρι τώρα, τα προβλήματα εφαρμογής του μέτρου αυτού, την αναστάτωση που έχει επιφέρει στα λογιστήρια όλης της χώρας αλλά και στους συναδέλφους, καθώς και την επιδερμική αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων από την πλευρά του υπ. Οικ., δεν είναι εφικτό να υποβληθούν ορθά αυτές οι καταστάσεις -στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα-, και εν προκειμένω δεν πιστεύω να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τους υπάρχοντες μηχανισμούς του υπ. Οικ.

Για να πετύχει ένα καινούργιο μέτρο πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένο, οι εμπνευστές του να έχουν εκ των προτέρων «ζυγίσει» όλα τα ενδεχόμενα και να έχει συγκεκριμένο, ξεκάθαρο και εφικτό στόχο. Οι πολίτες και οι επαγγελματίες δεν πρέπει καμία περίπτωση να αντιμετωπίζονται σαν πειραματόζωα και να καλούνται να υλοποιούν την οποιαδήποτε αδόκιμη προσπάθεια που γίνεται στο βωμό της υποτιθέμενης πάταξης της φοροδιαφυγής.

Οι σύλλογοί μας έχουν εκφράσει εξ αρχής τους προβληματισμούς τους αναφορικά με το θέμα αυτό. Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε καταιγισμό ανακοινώσεων εκ μέρους των συλλογικών μας οργάνων:

i. Αίτημα Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. για παράταση νέου καθεστώτος Φ.Π.Α. και συγκεντρωτικών καταστάσεων

ii.Αίτημα Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων έτους 2014 που λήγουν το μήνα Σεπτέμβριο

iii.Σύλλογος Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας: «Να επαναεξεταστεί η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων στην υπάρχουσα μορφή τους»

iv.Αίτημα του Συλλόγου Λογιστών Αρκαδίας για κατάργηση της υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων ανά μήνα ή τρίμηνο και διατήρηση του ορίου των 300€

v.Επιστολή του Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ. προς τον Υπ. Οικονομικών για συγκεντρωτικές καταστάσεις

Ευελπιστώ η ηγεσία του υπ. Οικ. να αντιληφθεί έστω και την ύστατη στιγμή ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα και με όσα έχουμε ήδη έχουμε επιφορτιστεί, δεν μπορούν να υποβληθούν ορθώς και στις τεθείσες προθεσμίες αυτές οι καταστάσεις και να αποφασίσει την αναστολή υποβολής τους επ΄ αόριστον ή ακόμη καλύτερα την κατάργησή τους.

Επειδή πάντα πρέπει να ψάχνεις την αλήθεια και κυρίως να παρουσιάζεις ντοκουμέντα που δεν θα επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, σας παρουσιάζω ένα μικρό απόσπασμα από συνεδρίαση της ομάδας για τον καθορισμό των λεπτομερειών του μέτρου των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων. Στο κέντρο του βίντεο διακρίνεται εις εκ των συμβούλων, οι γνώσεις του οποίου αλλά και οι απόψεις του γενικότερα, ήταν καταλυτικές για την υιοθέτηση του μέτρου αυτού.


VII. Ο.Α.Ε.Ε., πάντα στο πλευρό των ασφαλισμένων!

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Αντώνης Μπέζας, η καταβολή των εισφορών του Ο.Α.Ε.Ε. θα γίνεται μηνιαίως. Η εφαρμογή της μηνιαίας καταβολής θα ξεκινήσει από 1.3.2015. Στέκομαι λίγο εδώ, για να σχολιάσω το ακόλουθο εδάφιο του δελτίου τύπου που κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο:

«[...] Η μηνιαία καταβολή θεσπίστηκε αφενός για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων οι οποίοι, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διμηνιαία καταβολή των εισφορών, αφετέρου για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του τρόπου είσπραξής τους [...]».

Πραγματικά υποκλίνομαι στο σκεπτικό του δελτίου τύπου. Όντως, άλλο είναι να οφείλεις π.χ. 800,00 στον Ο.Α.Ε.Ε. (για δίμηνο) και άλλο να οφείλεις 400,00 (για μήνα). Είναι μεγάλη ελάφρυνση για τον ασφαλισμένο να πληρώνει 400,00 το μήνα απ΄ότι 800,00 το δίμηνο! Ο Ο.Α.Ε.Ε. φροντίζει για τη διευκόλυνσή μας βρε παιδί μου. Επί τη ευκαιρία να προτείνω στο αγαπητό υπουργείο να πληρώνουμε όχι ανά μήνα, αλλά ανά δεκαπενθήμερο για μεγαλύτερη διευκόλυνση. Βέβαια, το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα να πληρώσει δεν απασχολεί ουδόλως τους αρμοδίους.

Κλείνοντας την ενότητα αυτή να σημειώσω ότι ανακοινώθηκε από τον Ο.Α.Ε.Ε. πως οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται και στα Κ.Ε.Π. προκειμένου να εκτυπώνουν τις βεβαιώσεις αποδοχών. Οι χορηγούμενες βεβαιώσεις αφορούν σε: α) βεβαίωση αποδοχών συνταξιούχου, β) βεβαίωση Εισφορών, γ) τρίμηνο ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης. Έτσι όπως πάμε στο τέλος οι πολίτες θα καλούνται να κάνουν όλες τις ενέργειες μόνοι τους, θα βγάζουν και τη σύνταξή τους και οι υπάλληλοι του Ο.Α.Ε.Ε. θα κάαααθονται όπως έλεγε και ο αείμνηστος ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος.


VΙΙΙ. Αποφθέγματα

«Όταν, στο τέλος της ζωής τους, οι περισσότεροι άνθρωποι κοιτάζουν προς τα πίσω, ανακαλύπτουν ότι έζησαν όλη τους τη ζωή εν αναμονή. Με έκπληξη θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που άφησαν να τους διαφύγει χωρίς να το εκτιμήσουν και να το απολαύσουν, δεν ήταν άλλο από τη ζωή τους. Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος, ξεγελασμένος από την ελπίδα, χορεύει προς την αγκαλιά του θανάτου»3.

IX. Τα επιτόκια για τον υπολογισμό των προστίμων σε φορολογικές και ασφαλιστικές ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας στο 0,05%, επηρέασε και τα επιτόκια που εφαρμόζονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Η επιστημονική ομάδα του TaxHeaven με σχετική ανάρτηση έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις ώστε να ενημερωθούν επαρκώς οι συνάδελφοι. Να σημειώσουμε ότι μετά την μείωση αυτή από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, δεν επηρεάζεται το επιτόκιο που εφαρμόζεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές βάσει του Κ.Φ.Δ. Διαβάστε τη σχετική ανάρτησή μας -αν δεν το έχετε κάνει ήδη- προκειμένου να δείτε αναλυτικά τις σχετικές διατάξεις. Μιας που μιλάμε για ληξιπρόθεσμες οφειλές, όσο περνάει ο καιρός τόσο αυξάνονται οι εξαγγελίες για πλειάδα δόσεων. Μάλιστα ίσως θα έχουμε και δόσεις δύο ταχυτήτων.

Σε περίπτωση πάντως που οφείλετε χρήματα στο Ι.Κ.Α. ή στη Δ.Ο.Υ. δοκιμάστε μήπως πετύχει ένα παλιό κόλπο, όπως στην ελληνική ταινία με τίτλο "άλλος για το εκατομμύριο" του Ορέστη Λάσκου. Ο Γ. Κάππης χρωστούσε στον Γ. Γκιωνάκη 100.000.δρχ και τελικά του έδωσε...

X. Άδεια απουσίας για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης παιδιών

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής περιόδου αναρτήθηκε στον κόμβο ένα σχετικό άρθρο που αφορά στην άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 1483/1984 (ΦΕΚ 153/α/8.10. 84), οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση, που έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) συνολικά εργασίμων ημερών, μέσα στο ημερολογιακό έτος, για να επισκεφθούν το σχολείο των παιδιών τους και να ενημερωθούν για την επίδοσή τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στο ανωτέρω άρθρο. Βέβαια, έτσι όπως είναι τα πράγματα στον εργασιακό τομέα, οι υπάλληλοι δεν τολμούν να ζητήσουν την κανονική τους άδεια, σκεφτείτε να ζητήσουν άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης! Αναλογιστείτε τώρα τι γίνεται αν κάποιος εργαζόμενος ζητήσει αύξηση ή τουλάχιστον όσα νομίμως δικαιούται. Στο όνομα της κρίσης οι περισσότεροι εργοδότες δεν δίνουν τίποτα... Μου ήρθε τώρα στο μυαλό μια σκηνή με τον αείμνηστο ηθοποιό Δ. Παπαγιανόπουλο από την εξαιρετική ταινία «ο Αχόρταγος».

ΧΙ. Το Σ.τ.Ε. ακυρώνει μερικώς την απόφαση του Υπ. Οικ. για τις αξίες εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού

Μία απόφαση του πενταμελούς τμήματος του Σ.τ.Ε. ακυρώνει την απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, (βλ. ΠΟΛ.1131/5.6.2013 Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου δήμου ή κοινότητας, για τα έτη 2011, 2012 και 2013, στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, αποκλειστικά για τον προσδιορισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων), κατά το μέρος που αναφέρεται στον καθορισμό τιμής ανά τ.μ. των οικοπέδων για τις ανάγκες επιβολής του Φ.Α.Π. στην περιοχή του πρώην Δήμου Νέας Μάκρης Αττικής για τα έτη 2012 και 2013. Ο λόγος που η ακύρωση έγινε δεκτή είναι πολύ σημαντικός αφού μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για μελλοντικές αποφάσεις, εφόσον κάτοικοι και άλλων δήμων αποφασίσουν να προσβάλουν την απόφαση του υπ. Οικ. Ειδικότερα το Σ.τ.Ε. αποφάνθηκε ότι:

Η προσβαλλόμενη απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της διατάξεως της ως άνω παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010, που προβλέπει ότι για τις ανάγκες επιβολής του φόρου ακίνητης περιουσίας λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του δήμου ή της κοινότητας στον οποίο βρίσκονται τούτο δε διότι, όπως προβάλλουν οι αιτούντες, στην προκείμενη περίπτωση, ο προσδιορισμός της αξίας των οικοπέδων στην επίδικη περιοχή στηρίχθηκε σε συγκριτικό στοιχείο αναγόμενο στο έτος 2010, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της αξίας των αυτών ακινήτων κατά την 1.1.2012 και την 1.1.2013 να είναι πλασματικός, αφού ερείδεται επί ανεπίκαιρου για τα έτη αυτά συγκριτικού στοιχείου. Ο λόγος αυτός σημειώνει το ΣτΕ είναι βάσιμος, σύμφωνα με τα εκτιθέμενα στην προηγούμενη σκέψη. Και τούτο διότι, ενώ με την προσβαλλόμενη απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών καθορίζεται η κατώτερη τιμή της αξίας οικοπέδων στην επίδικη περιοχή όχι μόνο για το έτος 2011, αλλά και για τα έτη 2012 και 2013, όπως προκύπτει από το υπ' αριθμ. 15701/27.6.2011 έγγραφο του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Παλλήνης προς το Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη είναι μόνον αυτά που υπήρχαν μέχρι την 31.12.2010, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη και τα συγκριτικά στοιχεία που υπήρχαν κατά την 1.1.2012 και κατά την 1.1.2013, όπως απαιτεί η ανωτέρω διάταξη, ή έστω να έχει βεβαιωθεί από τη Διοίκηση ότι δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία και για τα δύο τελευταία αυτά έτη φορολογίας (βλ. ΣτΕ 3710/2011)

ΧΙΙ. Αποφάσεων το ανάγνωσμα...

Αν και αρχές Σεπτεμβρίου ο ρυθμός έκδοσης αποφάσεων, νόμων, εγκυκλίων και άλλων σχετικών που αφορούν στον επαγγελματικό μας χώρο είναι αρκετά γρήγορος και δεν μας αφήνει περιθώρια να επαναπαυτούμε. Σ΄αυτό το επάγγελμα δυστυχώς δεν έχεις την πολυτέλεια να χαλαρώσεις αφού μονίμως κάτι θα αναστατώνει την ψυχική σου ηρεμία. Άσε που αν βρεις χρόνο και χρήμα να φύγεις έστω για λίγο, επιστρέφοντας ενδέχεται να έχουν γίνει σοβαρές αλλαγές -στο διάστημα της απουσίας σου- που θα σε κάνουν να προσγειωθείς απότομα.

i. Δικαστικά νέα

α.Δυνατή η ανατροπή του τεκμηρίου απασχόλησης μισθωτού μέχρι την ημερομηνία ελέγχου σε περίπτωση αναγγελίας αποχώρησης αυτού, μετά το οκταήμερο, με την επίκληση επίσημων έγγραφων στοιχείων του εργοδότη ή του μισθωτού.

β. Ο φορολογούμενος διατηρεί ακέραια την ευθύνη για την τήρηση των βιβλίων και τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις, ασχέτως εάν έχει παραδώσει αυτά (βιβλία και στοιχεία) οικειοθελώς, προς ελευθέρα χρήση σε τρίτο πρόσωπο,χωρίς να ασκεί επιρροή το γεγονός ότι τυχόν δεν αναμίχθηκε περαιτέρω στις δραστηριότητες της επιχείρησης, στην οποία αφορούν τα εν λόγω βιβλία και στοιχεία. Αν όμωςαφαιρέθηκαν από τον φορολογούμενο τα βιβλία και στοιχεία συνεπεία τέλεσης αξιόποινης πράξης (π.χ. κλοπής - υπεξαγωγής - απάτης - πλαστογραφίας), ή χρησιμοποιήθηκαν παρά την θέλησή του κατ’ άλλο τρόπο, αυτός δεν φέρει ευθύνη για όσα στοιχεία εκδίδονται μετά την διάπραξη των αξιόποινων πράξεων

ii. Υπουργείου Οικονομικών, κ.λπ.

α.ΠΟΛ.1193/14.8.2014: Συμπλήρωση της ΠΟΛ.1080/2014 απόφασης − Ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ)

β.Αρ. πρωτ.: 2012/3.9.2014 :Τροποποιήσεις των Ν. 4015/2011 και Ν. 2810/2000 «Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις»


XΙΙΙ. Ποιητική ανάσα...

Αργοπεθαίνει όποιος...(Muere lentamente) 4

Αργοπεθαίνει
όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας,
επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές,
όποιος δεν αλλάζει το βήμα του,
όποιος δεν ρισκάρει να αλλάξει χρώμα στα ρούχα του,
όποιος δεν μιλάει σε όποιον δεν γνωρίζει.

Αργοπεθαίνει
όποιος έχει την τηλεόραση για μέντορά του

Αργοπεθαίνει
όποιος αποφεύγει ένα πάθος,
όποιος προτιμά το μαύρο αντί του άσπρου
και τα διαλυτικά σημεία στο “ι” αντί τη δίνη της συγκίνησης
αυτήν ακριβώς που δίνει την λάμψη στα μάτια,
που μετατρέπει ένα χασμουρητό σε χαμόγελο,
που κάνει την καρδιά να κτυπά στα λάθη και στα συναισθήματα.

Αργοπεθαίνει
όποιος δεν "αναποδογυρίζει το τραπέζι" όταν δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του,
όποιος δεν ρισκάρει τη σιγουριά του, για την αβεβαιότητα του να τρέξεις πίσω από ένα όνειρο,
όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του, έστω για μια φορά στη ζωή του, να ξεγλιστρήσει απ' τις πάνσοφες συμβουλές.

Αργοπεθαίνει
όποιος δεν ταξιδεύει,
όποιος δεν διαβάζει,
όποιος δεν ακούει μουσική,
όποιος δεν βρίσκει το μεγαλείο μέσα του

Αργοπεθαίνει
όποιος καταστρέφει τον έρωτά του,
όποιος δεν αφήνει να τον βοηθήσουν,
όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη κακή του τύχη
ή για τη βροχή την ασταμάτητη

Αργοπεθαίνει
όποιος εγκαταλείπει την ιδέα του πριν καν την αρχίσει,
όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει
ή δεν απαντά όταν τον ρωτάν για όσα ξέρει

Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις,
όταν θυμόμαστε πάντα πως για να 'σαι ζωντανός
χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη
από το απλό αυτό δεδομένο της αναπνοής.

Μονάχα με μια φλογερή υπομονή
θα κατακτήσουμε την θαυμάσια ευτυχία.


XΙV. Αυτοί που φεύγουν

Ένας ακόμη συνάδελφος έφυγε από τη ζωή. Την περασμένη εβδομάδα ο Δημήτρης Κούκας ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι. Η Ε.Φ.Ε.Ε.Ε.  στο Δ.Σ. της οποίας υπηρέτησε, κοινοποίησε ψήφισμα για το θάνατό του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

XV. Γλυκιά μελαγχολία...

Η αναπόληση ευχάριστων στιγμών που τελείωσαν συνοδεύεται σχεδόν πάντα από ένα αίσθημα μελαγχολίας που διαρκεί λίγο. Μια γλυκιά, αλλά συνάμα μελαγχολική μελωδία με συνεπήρε καθώς ξεκίνησα να πληκτρολογώ τις σκέψεις μου σε τούτο το σχόλιο, γι΄αυτό και την μοιράζομαι μαζί σας.

XVI. Ο λόγος του συμβόλαιο...

Οι Έλληνες πολιτικοί ανέκαθεν είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό, ο λόγος τους ήταν συμβόλαιο! Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης όπως είναι γνωστό θα έχει εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2014. Όμως, οι εθνοπατέρες μας, βλέποντας πως ο φόρος αυτός (περί φόρου πρόκειται ουσιαστικά) ζεσταίνει τα κρατικά ταμεία και αγνοώντας το γεγονός ότι με την πολιτική τους έχουν απομυζήσει τον ελληνικό λαό, σκέφτονται λέει να μειωθεί σταδιακά η ειδική εισφορά! Μα, μέχρι το 2014 είχατε ψηφίσει πως θα ισχύει κύριοι, τώρα γιατί θέλετε να συνεχιστεί η εφαρμογή του μέτρου;

 
XVIΙ. Επίλογος

Κάπου εδώ φτάσαμε αισίως στο τέλος του σημερινού σχολίου. Επέλεξα ο σχολιασμός μου να είναι κάπως ανάλαφρος έτσι ώστε να μπαίνουμε σιγά σιγά στους καθημερινούς ρυθμούς της εργασίας μας. Είμαι σίγουρος πως κάθε Δευτέρα θα έχουμε πλούσιο υλικό για να σχολιάζουμε, οπότε ας μην μπούμε κατευθείαν στα βαθειά! Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι πάνω απ΄όλα πρέπει να βάζουμε την προσωπική και οικογενειακή μας ηρεμία, την οποία δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν να την τσαλαπατήσει. Στην «Οδύσσεια» του επαγγέλματός μας αργούν ακόμη να φανούν οι ακτές της Ιθάκης, αφού ακόμη παλεύουμε μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Παρόλα αυτά ευχόμαστε κι εμείς -όπως ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής-, να ναι μακρύς ο πηγαιμός.

Ταυτόχρονα με τους αγώνες μας για την επιβίωση και την επαγγελματική καταξίωση, οφείλουμε να προασπίζουμε καθημερινά την αξιοπρέπειά μας και να μην αφήνουμε να εισβάλει στη ζωή μας σαν δούρειος ίππος, οτιδήποτε δηλητηριάζει τα ανθρώπινα ιδανικά και τις αξίες μας. Μη λησμονούμε ότι αυτό που θέλουμε πολύ, αυτό που επιθυμούμε διακαώς, αυτό που έχουμε βάλει στόχο, θα το πετύχουμε με μαθηματική ακρίβεια. Γι΄αυτό πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις και να βάζουμε διαρκώς στόχους στη ζωή μας. Το όραμα για το πού θέλεις να φτάσεις ή ποιος θέλεις να γίνεις είναι το μεγαλύτερο προσόν.   

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.  

Υποσημειώσεις:

[1] Ο τίμιος άντρας πρέπει να φεύγει από την αρχή, όχι πλουσιότερος, αλλά ενδοξότερος.

[2] Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής: «[...] H εφαρμογή του μέτρου της εναρμόνισης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που υιοθετήθηκε το Νοέμβριο του 2011, απέδειξε ότι αυτό υπήρξε οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμβολή του στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν περιορισμένη, ενώ δεν οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αντίθετα, επέφερε απώλεια εσόδων, σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων και επιβάρυνση των εισοδηματικά χαμηλότερων στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος [...]».

[3] Άρθουρ Σοπενχάουερ

[4] Πηγή wikipedia:Το ποίημα Muere lentamente (Αργοπεθαίνει όποιος…) κυκλοφορεί από το 2009 στο διαδίκτυο ως ποίημα του Πάμπλο Νερούδα. Του αποδίδεται όμως λανθασμένα και κανείς δεν είναι σε θέση να πει πώς ξεκίνησε αυτή η παρεξήγηση, σύμφωνα με το Ίδρυμα Πάμπλο Νερούδα.Το ποίημα είναι έργο της βραζιλιάνας Martha Medeiros, η οποία είναι συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και δημοσιογράφος για την εφημερίδα Zero Hora. Κουρασμένη από το «χαλασμένο τηλέφωνο» που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ο χιλιανός ποιητής έγραψε το ποίημα, ήρθε σε επαφή με το Νερούδα Foundation για να εγκαθιδρύσει την ιδιότητά της ως δημιουργός του, δίνοντας ως απόδειξη το γεγονός πως σε μεγάλο βαθμό οι στίχοι του συμπίπτουν με τη δουλειά της, A Morte Devagar, που δημοσιεύθηκε το 2000.

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός

Πηγή: Taxheaven

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.