fbpx
Skip to main content

Στο τραπέζι η μείωση ΦΠΑ σε γάλα, ψωμί και λάδι

Σχέδιο για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά επεξεργάζεται η κυβέρνηση, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα στους Τροϊκανούς.

Μάλιστα, ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη που έχει στόχο την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων από τη μείωση του φόρου σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων όπως το ψωμί, το γάλα και το ελαιόλαδο, που θεωρούνται βασικά για το καλάθι των νοικοκυριών, αναφέρει το iefimerida.gr.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα είχε τεθεί ξανά στο παρελθόν, ωστόσο τώρα δεδομένης και της συγκυρίας το ζήτημα επανέρχεται, δεδομένης και της αλλαγής του οικονομικού κλίματος αλλά και της συνεχούς αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% που είναι σήμερα στοχευμένα σε βασικά αγαθά μπορεί να ενισχύσει την κατανάλωση, που έχει μειωθεί σημαντικά λόγω κρίσης.

Μάλιστα, αναφορικά με τις ενδεχόμενες ενστάσεις από πλευράς δανειστών, κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η όποια πρόταση θα είναι τεκμηριωμένη και ποσοτικοποιημένη, ενώ το γεγονός ότι ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες στις οποίες για ορισμένες καταηγορίες τροφίμων ισχύει χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ, όπως είναι η Ισπανία (4%), η Ιταλία (4%), η Γαλλία (5,5%), η Γερμανία (7%), η Ολλανδία (6%), η Πορτογαλία (6%), το Βέλγιο (6%) αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.