fbpx
Skip to main content

Η νέα μορφή χρηματοοικονομικών αναφορών

Σε πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό Accounting and Business του μεγαλύτερου συνδέσμου επαγγελματιών ελεγκτών λογιστών ACCA Αγγλίας, 

ο Graham Holt (Διευθυντής του τμήματος των Επαγγελματικών Σπουδών Λογιστικής, Οικονομικών του Manchester Metropolitan Business School) αναφέρει ότι οι Οικονομικές Καταστάσεις που σήμερα συντάσσονται με ιστορική βάση είναι ιδιαίτερα απαραίτητες για την εταιρική συμμόρφωση αλλά δεν παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική αξία που οι Διοικήσεις και τα στελέχη μίας επιχείρησης προσθέτουν χρόνο με χρόνο σε αυτή.

Για την έλλειψη αυτή το Διεθνές Συμβούλιο Ολοκληρωμένων Αναφορών (The International Integrated Reporting Council (IIRC)  που είναι ένας οργανισμός που προωθεί τις Διοικήσεις των Επιχειρήσεων τους Λογιστές και Ελεγκτές, με πρόσφατη οδηγία του,  στην καθιέρωση μίας νέας μορφής περιεχομένου και παρουσίασης των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων ή Αναφορών.

Η κύρια σκέψη της νέας μορφής Ολοκληρωμένης Προσέγγισης των Χρηματοοικονομικών Αναφορών (ή Οικονομικών Καταστάσεων)  στοχεύει να οδηγήσει  σε μια περιοδική έκθεση από μία οντότητα που με την πάροδο του χρόνου, με ανακοινώσεις της θα αναφέρει σχετικά με τις πτυχές ή τις παραμέτρους που δημιουργούν αξία στην οντότητα.

Μια Ολοκληρωμένη Αναφορά είναι μια πλήρης αλλά και ταυτόχρονα  συνοπτική έκθεση μιας οντότητας (εταιρείας ή οργανισμού) σχετικά με την στρατηγική, την διακυβέρνηση, τις επιδόσεις και τις προοπτικές, της υπό αναφορά οντότητας, στο πλαίσιο του εξωτερικού περιβάλλοντος της, που οδηγεί στη δημιουργία αξίας τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σε αντίθεση με τις ισχύουσες αρχές παράθεσης των στοιχείων πληροφόρησης των οικονομικών καταστάσεων, π.χ. με  ΔΠΧΑ, ο To IIRC έχει θέσει ένα πλαίσιο αρχών (principle-based framework) που στοχεύουν:

- να Βελτιώσουν την ποιότητα των πληροφοριών που διατίθενται ή ανακοινώνονται στους προμηθευτές, στους δανειστές και τους λοιπούς ενδιαφερομένους και  που θα επιτρέπουν μια πιο αποτελεσματική και παραγωγική διάθεση των κεφαλαίων

- να Προωθήσουν μια πιο συνεκτική και αποτελεσματική προσέγγιση για τις εταιρικές αναφορές (corporate reporting) που βασίζονται σε ένα πληρέστερο φάσμα παραγόντων που τυχόν θα  επηρεάζουν σημαντικά τη δυνατότητα μιας οντότητας που θα δημιουργήσουν αξία με την πάροδο του χρόνου

- να Ενισχύσουν τη λογοδοσία και την επιστασία για της ευρείες βάσεις πηγών κεφαλαίων (οικονομικό, βιομηχανικό, πνευματικό, ανθρώπινο, κοινωνικό, σχέσεων και  φυσικών), και την κατανόηση των αλληλεξαρτήσεων τους.

- να Υποστηρίξουν μια ολοκληρωμένη σκέψη, λήψη αποφάσεων και δράσεων που θα εστιάζουν στη δημιουργία αξίας στις τρείς εναλλακτικές περιόδους που στην προηγούμενη κύρια πρόταση προαναφέρονται.

Κύρια Δεδομένα της Ολοκληρωμένης Έκθεσης

Οκτώ κύρια θέματα προβλέπεται να καλύπτουν οι Ολοκληρωμένες Εκθέσεις Αναφορών και είναι τα εξής:-

- 1. Οργανωτική Εικόνα και το εξωτερικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί η οντότητα.
- 2. Δομή Εταιρικής Διακυβέρνησης και πώς υποστηρίζονται οι δράσεις της οντότητας για να της δημιουργήσουν αξία
- 3. Επιχειρηματικό μοντέλο
- 4. Κίνδυνοι και ευκαιρίες και πώς τους διαχειρίζεται μία οντότητα, πώς την επηρεάζουν και ποίες είναι οι ικανότητες της οντότητας να δημιουργεί αξία μέσα από αυτούς.
- 5. Στρατηγική και κατανομή των πηγών της οντότητας
- 6. Απόδοση και την επίτευξη των στρατηγικών στόχων για την περίοδο και τα αποτελέσματα.
- 7. Προοπτικές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οντότητα και οι επιπτώσεις τους
- 8.  Οι βάσεις των θεμάτων που παρουσιάζονται στην έκθεση, τα ποσοτικά και τα  κατά αξία δεδομένα που τεκμηριώνουν τα προαναφερθέντα περιεχόμενα της Ολοκληρωμένης Έκθεσης.

Συμπέρασμα

Οι πρόσθετες απαιτήσεις μίας Ολοκληρωμένης Έκθεσης Αναφορών από τις γνωστές μέχρι σήμερα χρηματοοικονομικές καταστάσεις απαιτούν πρόσθετες εξειδικεύσεις αλλά και υποχρεώσεις στις Διοικήσεις και στους ελεγκτές λογιστές.

Αναμφίβολα όμως θα βοηθήσουν τους μετόχους και τους τρίτους ενδιαφερομένους να αποκτήσουν μία καλύτερη από σήμερα εικόνα για τις επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονται ή επενδύουν τα κεφάλαια τους.  

Τα μέλη των Διοικήσεων των επιχειρήσεων, οι λογιστές και ελεγκτές λογιστές δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιδράσει αρνητικά στις πρόσθετες απαιτήσεις διότι η εμπειρία των παρελθόντων αλλαγών αναφορικά με τις οικονομικές καταστάσεις έχουν αποδείξει τα θετικά τους αποτελέσματα. Και η αλλαγή αυτή θα βοηθήσει όλους να έχουν μια καλύτερη εικόνα πώς η οντότητα προσθέτει αξία στη δική της λειτουργία αλλά και ποία είναι τα  πιθανά υφιστάμενα και προβλεπόμενα οφέλη στους μετόχους και στους τρίτους ενδιαφερομένους.  

(*) Γιάγκος Χαραλάμπους F.C.C.A
Είναι ελεύθερος επαγγελματίας, τεχνικός σύμβουλος της UHY AΞΩΝ Ορκωτοί Ελεγκτές, Πρώην Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέλος (fellow) του Συνδέσμου Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας (Association of Certified and Corporate Accountants) και του Συνδέσμου Ελεγκτών Λογιστών Κύπρου, επίτιμο μέλος του  ΣΕΣΜΑ και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του ΤΟΜΔΑ-ΕΕΔΕ. Emails: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία: Φορολογία Εισοδήματος

Πηγή: Taxheaven

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.