fbpx
Skip to main content

Εισήγηση για συμβάσεις πρατηριούχων-εταιριών εμπορίας έως 5 χρόνια

Καμία σύμβαση πρατηριούχου και εταιρείας εμπορίας υγρών καυσίμων δεν θα υπερβαίνει την πενταετία, προβλέπεται στην εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, την οποία θα εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, οι αλλαγές στις συμβάσεις που θα υπογράφονται στο εξής θα εξεταστούν στη συνεδρίασή που ορίστηκε για τις 13 Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά στην εν λόγω συνεδρίαση θα εξεταστεί από το αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού η σχετική εισήγηση «περί αποδοχής των δεσμεύσεων των εταιριών εμπορίας καυσίμων αναφορικά με την πρακτική σύναψης μακροχρονίων συμβάσεων αποκλειστικής συνεργασίας με πρατηριούχους μέσω ισόχρονης μίσθωσης του πρατηρίου από τον πρατηριούχο στην εταιρία και της ταυτόχρονης υπεκμίσθωσης του στον ίδιο πρατηριούχο ή πρόσωπα συνδεδεμένα μ' αυτόν».

Η εισήγηση προτείνει στην Επιτροπή να γίνουν δεκτές δεσμεύσεις των εταιριών εμπορίας σχετικά με α) τη μη σύναψη στο μέλλον συμβάσεων του τύπου των υπό έλεγχο, με μεγαλύτερη της πενταετίας διάρκεια, β) τη σταδιακή λήξη της ισχύος των εν λειτουργία συμβάσεων, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου σύναψης τους, για εξασφάλιση, τόσο της ανεξαρτησίας λήψης των επιχειρηματικών αποφάσεων των αντισυμβαλλόμενων πρατηριούχων όσο και των ενδεχόμενων οικονομικών απαιτήσεων των εταιριών εμπορίας και γ) την ενημέρωση των πρατηριούχων για τον χρόνο και τη διαδικασία λύσης των υπό έλεγχο συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

Για το θέμα υπήρξε αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, κατόπιν σχετικών εξαγγελιών, προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή ή μη των προτεινόμενων δεσμεύσεων από τις εμπλεκόμενες εταιρίες εμπορίας καυσίμων, για την παύση πιθανολογούμενης παράβασης των άρθρων 1 και 2 του ν.703/77, όπως ίσχυε (νυν άρθρα 1 και 2 του ν.3959/2011, όπως ισχύει) και των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ.

Σύμφωνα με την εισήγηση, από την έρευνα της Υπηρεσίας προκύπτουν στοιχεία ότι οι εταιρίες «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (πρώην ΒΡ Hellas), «ΕΚΟ ΑΒΕΕ», «AVINOIL Α.Β.Ε.Ν.Ε.Π.», «CORAL ΑΕ» (πρώην Shell Hellas), «CYCLON ΕΛΛΑΣ ΑΕ», «ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΑΕ», «AEGEAN OIL», «MAMIDOIL - JETOIL ΑΕ» και «ΡΕΒΟΙΛ ΑΕΕΠ» εφαρμόζουν την πρακτική να μισθώνουν το οικόπεδο/πρατήριο από τον πρατηριούχο ή συνδεδεμένο με αυτόν πρόσωπο, ταυτόχρονα (ή μερικές ημέρες αργότερα) να συνάπτουν σύμβαση εμπορικής συνεργασίας με τον πρατηριούχο και στο ίδιο ιδιωτικό συμφωνητικό εμπορικής συνεργασίας [ή και με ξεχωριστή σύμβαση (ιδιωτικό συμφωνητικό) παραχώρησης χρήσης ακινήτου] να υπεκμισθώνουν το ακίνητο στον ίδιο πρατηριούχο ή άλλο συνδεδεμένο με αυτόν πρόσωπο, οι δε συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας/προμήθειας συμφωνείται να έχουν διάρκεια άνω της πενταετίας ή να τρέπονται σε αορίστου χρόνου διά σιωπηρής παρατάσεως.

Οι εν λόγω συμβάσεις προμήθειας, θα μπορούσαν να θεωρηθούν προβληματικές από τη σκοπιά του δικαίου του ανταγωνισμού, διότι περιέχουν υποχρέωση μη άσκησης ανταγωνισμού άνω της πενταετίας, και περιορίζουν έτσι υπέρμετρα τη συμβατική ελευθερία του πρατηριούχου να προμηθεύεται καύσιμα από όποιον προμηθευτή επιθυμεί.

Η υπόθεση αυτή με θέμα την αποδοχή δεσμεύσεων, είναι η πρώτη με την οποία ασχολείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά την πρόσφατη Ανακοίνωσή της (Απόφαση ΕΑ 588/2014 της 16/4/2014) σχετικά με τους όρους, προϋποθέσεις και τη διαδικασία αποδοχής δεσμεύσεων από μέρους των ενδιαφερόμενων, ακολουθώντας προηγούμενη πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.