fbpx
Skip to main content

«Μαξιλάρι» 5-7 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό

«Μαξιλάρι» 5-7 δις ευρώ το οποίο θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων ετών, φτιάχνει το οικονομικό επιτελείο δίνοντας απαντήσεις και στους δανειστές που ανησυχούν για το πώς η Ελλάδα θα κλείσει το κενό.

Το «μαξιλάρι» αυτό θα προέλθει από τις εκδόσεις επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα. «Μας διευκολύνει στις όποιες διακυμάνσεις και καλύπτει κενά ανάμεσα στις εκροές πόρων και στις εισροές του Δημοσίου. Είναι η ασφάλειά μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Για άλλη μια φορά ο υπουργός δηλώνει ότι δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης η Ελλάδα κι ότι το χρέος είναι βιώσιμο. «Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το χρέος ο κ. Χαρδούβελης τονίζει ότι «είναι εφικτή -οικονομικά και πολιτικά- μια περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο». Για να ξεκινήσει ωστόσο η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πρέπει προηγουμένως να έχει τελειώσει η αξιολόγηση με θετικό για την Ελλάδα τρόπο, επισημάνει.
«Πρέπει πάντως να σας πω ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» συνεχίζει, εξηγώντας ότι «ως το 2022 αναμένεται να μειώσουμε το ποσό του χρέους στο 110% του ΑΕΠ».

Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια, σημειώνει ότι προωθείται η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού τραπεζών-δανειοληπτών και αναφέρει ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί τόσο την απελευθέρωση πόρων προς τις υγιείς επιχειρήσεις όσο και την αναδιάρθρωση πολλών προβληματικών επιχειρήσεων με συμμετοχή φρέσκου ξένου κεφαλαίου, ώστε να τονωθεί η απασχόληση».
Μεταξύ άλλων, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress-tests και υπενθυμίζει ότι το ΤΧΣ διαθέτει παράλληλα ένα ποσό 11,4 δις. ευρώ ως προστασία.
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Α. Τσίπρα από τη ΔΕΘ, ο κ. Χαρδούβελης σχολιάζει ότι πρόκειται για προτάσεις που «βασίζονται σε εσφαλμένη θεώρηση της λειτουργίας της οικονομίας και της πηγής των σημερινών προβλημάτων. Αν εφαρμοστούν, θα είναι σαν να επαναλαμβάνουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση».
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και οδηγεί στην απώλεια αξιοπιστίας που με πολύ κόπο και κόστος για εκατομμύρια Έλληνες προσπαθούμε να ανακτήσουμε», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών. Και, απαντώντας στο ερώτημα για το αν αναμένει πιέσεις από κυβερνητικούς βουλευτές για μεγαλύτερες παροχές, λέει χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι θα παρασυρθούν από τις 'Σειρήνες' της παροχολογίας τώρα που φτάνουμε στο τέλος του προγράμματος.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.