fbpx
Skip to main content

Taxhaven: Το σχόλιο της Δευτέρας 22/09/2014

Καλή εβδομάδα σε όλους. Για ακόμα μια εβδομάδα το σχόλιο μας "βγήκε" λίγο μεγάλο, συνεπώς μπαίνω κατευθείαν στα θέματα που μας απασχόλησαν ή πέρασαν απαρατήρητα, λόγω του συνεχιζόμενου φόρτου εργασίας.

Απλοποιείται περαιτέρω η ελληνική νομοθεσία

Το πρώτο οκτάμηνο του έτους έχουν εκδοθεί 1465 αποφάσεις και έχουν ψηφιστεί 50 νόμοι, η πλειονότητα των οποίων αφορούν θέματα που άπτονται του επαγγέλματος μας (φορολογικά, εργασιακά,αναπτυξιακά, ασφαλιστικά κλπ). Το αντίστοιχο διάστημα του 2013 είχαν εκδοθεί  1507 αποφάσεις/εγκύκλιοι  και μόνο 42 νόμοι.
Το να κάνεις το απλό περίπλοκο είναι συνηθισμένο. Το να κάνεις το περίπλοκο απλό, φοβερά απλό, αυτό είναι δημιουργικότητα.Charles Mingus, 1922-1979, Αμερικανός μπασίστας της τζαζ

Απλοποίηση διαδικασιών

Στην δημοσιότητα δόθηκε απόφαση του υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης, με την οποία συγκροτείται ομάδα εργασίας, με σκοπό την επεξεργασία ρυθμίσεων και διατάξεων αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σχετικών με:
α) την αντιμετώπιση της μοναδικότητας του ειδικού βιβλίου (τροποποίησης ωραρίου φαντάζομαι)
β) την επικαιροποίησης της απόφασης για την κατηγοριοποίηση των προστίμων
γ) τη σχέση με την οικονομική αστυνομία και
δ) την παροχή δυνατότητας ελέγχου ταυτοτήτων κατά τη διενέργεια ελέγχων .

[Δείτε αναλυτικά εδώ - Έρχονται» νέες ρυθμίσεις για το ειδικό βιβλίο και τα πρόστιμα του Σ.ΕΠ.Ε.]

Απλοποιήσεις και στα Εργασιακά

Άλλη μία μελέτη του ΚΕΠΕ βρίσκεται ήδη στο υπ. Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, σχετικά με την ενοποίηση του AΦM και του AMKA. Το ΚΕΠΕ θεωρεί ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη η ενοποίηση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ υπό τη μορφή ενός μοναδικού κωδικού, κοινός για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές.
Στο προσχέδιο της σχετικής μελέτης αναφέρεται ότι με την ενοποίηση «θα διευκολυνθεί η μετάβαση των πράξεων είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από τις φορολογικές αρχές, καθώς σε ένα αρχείο θα περιλαμβάνονται όλες οι ατομικές πληροφορίες και δεν θα τίθεται καν ζήτημα διασταύρωσης πληροφοριών ή κοινού λογισμικού». Μην περιμένετε βέβαια να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο πριν το έτος 2017.

Μέχρι τότε νέα ομάδα που θα συγκροτηθεί από το υπ. Εργασίας θα εξετάσει τα παρακάτω :

α) την αντιμετώπιση της μοναδικότητας του ειδικού βιβλίου
β) την επικαιροποίηση της απόφασης για την κατηγοριοποίηση των προστίμων
γ) τη σχέση με την οικονομική αστυνομία και
δ) την παροχή δυνατότητας ελέγχου ταυτοτήτων κατά τη διενέργεια ελέγχων

Είπαν : Βρούτσης: Η πλειοψηφία των μισθωτών αμείβεται πάνω από το βασικό ενώ το 22,86% παίρνει 1.000 με 1.500 ευρώ

Δεν είπε: Αυτά δηλώνουν οι επιχειρήσεις στην ΕΡΓΑΝΗ. Τώρα εάν πραγματικά οι εργαζόμενοι πληρώνονται, είναι άλλο θέμα.

Γραφειοκρατία

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπ. Διοικητικής μεταρρύθμισης για να υπενθυμίσει στις δημόσιες υπηρεσίες την υποχρέωση εφαρμογής του άρθρου 1 του ν.4250/2014 για την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτότυπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων. [Δείτε εδώ σχετικά].

Αρκετές -αν όχι όλες- δημόσιες υπηρεσίες συνεχίζουν να ζητούν πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα για την διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών, αγνοώντας φυσικά τον νόμο και τις συχνές -είναι η αλήθεια- ανακοινώσεις του υπ. Διοικ. Μεταρύθμισης.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται όμως και σε μερικές Δ.Ο.Υ., οι οποίες ζητούν ακόμα έντυπα υπεραξίας σε κάθε μεταβίβαση μεριδίων ή μετοχών.

Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι το μέρος όπου οι υπάλληλοι που έρχονται αργοπορημένοι συναντούν στη σκάλα αυτούς που σχολάνε νωρίτερα. George Courteline, 1858-1929, Γάλλος συγγραφέας


 

Αλλαγές στον νόμο περί ανωνύμων.

Το Νοέμβριο θα έχει δοθεί στο Υπ.Ανάπτυξης το κείμενο της πρότασης για τον "εκσυχρονισμό" του ν.2190/1920 περί ανωνύμων εταιριών. Ο υπ. Aνάπτυξης κος Δενδιας σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ανέφερε σχετικά : «Η καταληκτική ημερομηνία για να παραδοθεί το κείμενο πρότασης είναι τον Νοέμβριο, ενώ στόχος είναι και η απλούστευση όχι μόνο η θωράκιση. Η γενική αντίληψη μου είναι ότι το κράτος οφείλει να αναμειγνύεται εκεί που έχει συμφέρον ο πολίτης. Θέλουμε να έχουμε ελεγκτικό έργο εκεί που βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον.»

Είπαν : Χαρδούβελης σε συνέντευξη του στο δίκτυο CNBC : «Ειλικρινά οι Έλληνες ωρίμασαν ως άτομα. Συνέδεσαν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις και άλλες παροχές με τη φορολογία τους. Πλέον ξέρουν πως αυτοί πρέπει να πληρώνουν για τις κρατικές δαπάνες. Αυτό είναι ένα δείγμα μεγάλης ωριμότητας για έναν πληθυσμό που υποφέρει».

Δεν είπε: Εκτός από κάτι λαμόγια βέβαια που συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια στον Ρακιντζή και να "απειλούν" την christine και τον Αλέξη.

Ε.Λ.Π. και φορολογικό πιστοποιητικό

Οι αλλαγές στον 2190 πρέπει να συμβαδίζουν και με τα ΕΛΠ τα οποία έρχονται σιγά σιγά όπως σχετικά σημείωσε ο υφ. Οικονομικών Κος Μαυραγάνης σε διεθνές συνέδριο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών με θέμα: «Ο μελλοντικός ρόλος του ελέγχου – Αποτελεσματικότεροι έλεγχοι σε πολυπλοκότερο περιβάλλον»

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο φορολογικό πιστοποιητικό των ελεγκτών, για το οποίο είπε : «Από το 2016 και συγκεκριμένα για χρήσεις που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2016, το φορολογικό πιστοποιητικό στη μορφή που είναι σήμερα δεν θα υπάρχει.Μέσα στο 2015 το ΣΟΕΛ σε συνεργασία με την ΕΛΤΕ και τη ΓΓΔΕ θα πρέπει να προετοιμάσουν τη μετάβαση στο νέο καθεστώς ώστε ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων να περιλαμβάνει και έκφραση γνώμης για τη φορολογική κατάσταση της εταιρείας με βάση πάντα τη διεθνή πρακτική στον τομέα αυτό.»

Είπαν : Χαρδούβελης: Ο κόσμος θα δει του χρόνου το εισόδημά του να αυξάνεται .

Δεν είπε : Ένα ευρώ το μήνα περίπου, ίσως και περισσότερο. Δεν μπορώ να πως περισσότερα αλλά ίσως  η αύξηση να φτάσει και 3 ευρώ το μήνα.

Φορολόγηση διατροφής

Διευκρινίσεις σχετικά με την φορολόγηση της διατροφής έδωσε η Γ.Γ.Δ.Ε. της περασμένη εβδομάδα:
Όσον αφορά στη χρήση του 2013 καθώς και προγενέστερων ετών, το ποσό της διατροφής που καταβάλλονταν στη σύζυγο ή στον σύζυγο, βάσει δικαστηρίου ή συμβολαιογραφικής πράξης, το οποίο υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ, φορολογούνταν ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα (ν.2238/1994) με συντελεστή 26% και για ποσό διατροφής μέχρι 50.000 ευρώ σύμφωνα με την κλίμακα των μη μισθωτών. Περαιτέρω, υπολογίζονταν προκαταβολή φόρου η οποία όμως σε κάθε περίπτωση συμψηφίζονταν έναντι του φόρου που προέκυπτε για το επόμενο οικονομικό έτος.

Τέλος, τονίζεται ότι πλέον με βάση της διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013), η διατροφή που λαμβάνει ο/η δικαιούχος, σύμφωνα με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη από 1.1.2014, απαλλάσσεται από τον φόρο. [Δείτε εδώ σχετικά]

Είπαν : Σαμαράς σε συνομιλία με βουλευτές της Ν.Δ. : «Με βάση τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, στην υποθετική περίπτωση που γίνουν εκλογές και τις κερδίσει την επομένη δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες»

Δεν είπε : Ακόμα και εγώ που έχω κρατήσει κάτι ψιλά εδώ για τον ΕΝΦΙΑ, θα τα βγάλω έξω.


 

Τα νέα από το μέτωπο του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Η Γ.Γ.Δ.Ε. αναγκάστηκε να δώσει νέες διευκρινίσεις για το «ειδοποιητήριο πληρωμής ΕΝΦΙΑ» που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Ε9 του περιουσιολογίου, και αυτό γιατί αρκετά μέσα ενημέρωσης -όπως το συνηθίζουν άλλωστε- θεώρησαν ότι έγινε ένα ακόμα λάθος από το υπ. Οικονομικών:

α) Η ειδοποίηση των δόσεων που εκτυπώνεται από το ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (Εφαρμογή Ε9) αναφέρεται μόνο στις εκ του νόμου προβλεπόμενες ημερομηνίες καταβολής των δόσεων με βάση την αρχική εκκαθάριση.
β) Η πίστωση των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους εμφανίζονται στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» του TAXISNet, στην οποία εμφανίζονται οι καταβολές.
Επιπλέον, όπως έχει ήδη τονιστεί από τη Γ.Γ.Δ.Ε. και σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, τα ποσά που θα προκύψουν από τη νέα εκκαθάριση, όπου αυτή απαιτείται, θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο από τις 22 Σεπτεμβρίου 2014.(Σήμερα δηλαδή) [Η ανακοίνωση]

Τελικά τα εκκαθαριστικά αναρτήθηκαν νωρίτερα, και για την ακρίβεια τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Η Γ.Γ.Δ.Ε. εξέδωσε φυσικά νέα ανακοίνωση:

«Ολοκληρώθηκε και η νέα εκκαθάριση του Εν..Φ.Ι.Α., η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΔΕ αφορά:

(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.,
(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,
(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και
(δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.»

Μαζί με την νέα εκκαθάριση προστέθηκε και μία ακόμα εκτύπωση (Στοιχεία δόσεων ΕΝΦΙΑ) [Δείτε περισσότερα εδώ]

Τελικά η εφαρμογή E9  έχει καταντήσει σαν τον τύμβο της Αμφίπολης. Κάθε φορά που "μπαίνεις" δεν ξέρεις τι νέο θα δεις.

Με μία ακόμα ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας η Γ.Γ.Δ.Ε. αναφέρεται στην απόφαση που εξέδωσε (αλλά δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα) σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται οι πολίτες από την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, οι οποίες έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31/12/2013, ανεξάρτητα από το χρόνο μεταγραφής τους. [Δείτε εδώ σχετικά].

Φυσικά  δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι δόθηκε στην δημοσιότητα και το νέο έντυπο Ε9 που θα ισχύει από εδώ και στο εξής. [Δείτε το νέο έντυπο]
Η σημαντικότερη είδηση της περασμένης εβδομάδας σχετικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., κατά την γνώμη μου έρχεται από τον Δ.Σ.Α..
Ο ΔΣΑ έλαβε την πρωτοβουλία να αναρτήσει  πρακτικές οδηγίες και τυποποιημένα υποδείγματα προσφυγών στην ιστοσελίδα του, έτσι ώστε οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες να τα χρησιμοποιήσουν για την αποτελεσματική και έγκαιρη άσκηση των δικαιωμάτων τους κατά του Εν.Φ.Ι.Α..  [Δείτε οπωσδήποτε τις χρήσιμες οδηγίες του ΔΣΑ και τα σχετικά υποδείγματα]

Τώρα εάν αναρωτιέστε ακόμα γιατί φορολογούν τόσο "άγρια" την ακίνητη περιουσία, δείτε το παρακάτω.

1 τρις ευρώ η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων

[Από την ανάλυση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών για τα αστικά ακίνητα και τα εντός αντικειμενικού προσδιορισμού οικόπεδα, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
• 5.569.336 είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων (κατοικιών και οικοπέδων εντός αντικειμενικού προσδιορισμού). Η αξία των ακινήτων τους φθάνει στα 520,49 δισ. ευρώ.
• 4.123.258 ιδιοκτήτες ακινήτων, ή διαφορετικά το 74% του συνόλου, διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας κάτω των 100.000 ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους φθάνει τα 160,3 δισ. ευρώ.
• 291.322 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος και συμπληρωματικό φόρο εκτός από τον ΕΝΦΙΑ. Η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι υψηλότερη από 300.000 ευρώ.
• 114.793 ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί θα πληρώνουν μόνο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η αξία των ακινήτων ανέρχεται στα 105,3 δισ. ευρώ.
• 27.198 είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.
• 492 ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ.]

Κλείνοντας το θέμα του ΕΝΦΙΑ, ενδεικτικό της ανελέητης φοροεπιδρομής  στα ακίνητα, είναι ένα δημοσίευμα του 1991 στην Εφημερίδα το Βήμα (20 Οκτωβρίου του έτους 1991 παρακαλώ)

«Τον προσεχή Ιανουάριο όταν θα έχει ψηφισθεί ο προϋπολογισμός για το 1992 και θα έχει λήξει η υπόσχεση της κυβέρνησης, θα ανοίξει το πακέτο των σκληρών μέτρων. Μέτρα από τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διασώσει το δημόσιο ταμείο,την υπόληψή της απέναντι στους κοινοτικούς εταίρους και τέλος να διευκολύνει την πολιτική διαπραγμάτευση για την δεύτερη δόση του κοινοτικού δανείου. Χαρακτηριστικό μέτρο του πακέτου είναι και αυτό που προβλέπεται σε εισήγηση προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης : να επιβληθεί εφάπαξ φόρος για όλα τα ακίνητα της χώρας με συντελεστή 2% επί της αντικειμενικής αξίας. Η είσπραξη της εφάπαξ φορολογίας που θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό με 150.000 - 400.000 δραχμές θα επιδιωχθεί να γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.»      Σας θυμίζει κάτι;;

Είπαν:  O Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης : «Κάποια στιγμή πρέπει να συμφωνήσουμε για τα αυτονόητα στον τόπο μας. Είναι αυτονόητο πως όλοι πρέπει να αξιολογούνται. Είναι αυτονόητο πως όποιος μπήκε παράνομα στο Δημόσιο, πρέπει να απομακρυνθεί.

Δεν είπε : Αυτονόητο βέβαια είναι ότι θα χαθούν και κάποιες ψήφοι βεβαίως.. βεβαίως..

Συγκεντρωτικές (τριμηνιαίες)

Αναμενόμενη ήταν φυσικά παράταση που δόθηκε μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων των 3 πρώτων τριμήνων του 2014. Η Γ.Γ.Δ.Ε. προειδοποιεί επίσης ότι αυτή θα είναι και η τελευταία για το έτος 2014.

Στον αντίποδα, αρκετοί σύλλογοι αντιδρούν -και με το δίκιο τους- στο υφιστάμενο καθεστώς, και είτε ζητούν την κατάργηση ή την αλλαγή του τρόπου και των ορίων υποβολής.

  • Κατάργηση της υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων 2014 ανά τρίμηνο και διατήρηση του ορίου των 300€ ζητάει η Ε.Φ.Λ.Ε.Ε. Ν. Θεσπρωτίας
  • Ε.Φ.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης - «Να διατηρηθεί η υποβολή ετήσιων συγκεντρωτικών καταστάσεων με διατήρηση του ορίου των 300,00€»
  • Ο Σύλλογος λογιστών - φοροτεχνικών Λευκάδας συντάσσεται απόλυτα με την Ε.Φ.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης
  • Κατάργηση των τριμηνιαίων συγκεντρωτικών ζητάνε ο Σ.Ο.Λ.Π., το Ε.Σ.Ο.Ε.Φ.Α. και η Ε.Σ.Κ.Ο.
  • Επιστολή του Συλλόγου φοροτεχνικών νομού Μαγνησίας για κατάργηση των συγκεντρωτικών ανά τρίμηνο

 

Κόκκινα δάνεια

Αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθεί στην βουλή το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια όπως ανέφερε ο υπ. Ανάπτυξης κος Δένδιας σε συνέντευξή του. Ενώ συμπλήρωσε ότι η ΤΡΟΙΚΑ έχει συμφωνήσει επί της αρχής στο Σχέδιο που της έχει παρουσιαστεί.

Τζέντλεμαν είναι κάποιος που πληρώνει τα χρέη του στα χαρτιά, ακόμα κι όταν ξέρει ότι τον έχουν κλέψει.Λέων Τολστόι, 1828-1910, Ρώσος συγγραφέας

Έλεγχοι - Φοροδιαφυγή

Χρειάστηκε να παρέμβει η εισαγγελική αρχή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις καταγγελίες της διευθύντριας του ΔΝΤ Christine Lagarde, πως δέχτηκε απειλές όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, για να μάθουμε ότι η Christine αναφερόταν σε σχόλια που είχαν γίνει στο facebook. O Αλέξης στην Δ.Ε.Θ. πού αναφερόταν; σε σχόλια στο twitter;.

Απαιτούμε λιγότερη διαφθορά ή περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουμε σ’ αυτήν. Ashleigh Brilliant, 1933-, Βρετανός σκιτσογράφος

Τώρα που είπα Christine, δεν καταλαβαίνω γιατί έχουν "λυσσάξει" όλοι με την λίστα. Τα λεφτά θα έρθουν από αλλού. Σε σχετική απάντηση στην βουλή ο υφ.Οικονομικών Κος Μαυραγάνης σημειώνει:

«...Με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών, η επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων γίνεται με ανάλυση κινδύνου, η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν καθοριστεί κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, σύμφωνα με τα οποία επιλέγονται κατά προτεραιότητα υποθέσεις ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας, κατ’ εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Ο χρόνος ολοκλήρωσης κάθε ελέγχου δεν είναι προδιαγεγραμμένος και διαφοροποιείται ανάλογα με την πολυπλοκότητα και την ιδιαιτερότητα κάθε υπόθεσης. Μέχρι την 21η Μαρτίου, ο αριθμός των υποθέσεων που είχαν επιλεγεί ήταν χίλιες εβδομήντα μία, σήμερα είναι χίλιες τριακόσιες σαράντα τρεις. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους έχουν ελεγχθεί τετρακόσιες μία υποθέσεις, ενώ στις 21 Μαρτίου 2014, είχαν ελεγχθεί εκατόν σαράντα έξι υποθέσεις. Επίσης, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 142,5 εκατομμυρίων ευρώ. ...... »[Δείτε ολόκληρο τον διάλογο εδώ]

Είπαν : Ρακιντζής: «Οι επώνυμοι στην Ελλάδα έχουν ασυλία - Μου βάζουν εμπόδια όταν προσπαθώ να τους ερευνήσω»

Δεν είπε : Και όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να τα υπερπηδήσω.

Η αποδοτικότητα των φόρων στην Ελλάδα

Μία ενδιαφέρουσα μελέτη του ΚΕΠΕ είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την αποδοτικότητα των φόρων στην Ελλάδα. [Δείτε την μελέτη Εδώ].

Σύμφωνα με την μελέτη του ΚΕΠΕ η μέση φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι 44,6%. Ωστόσο η διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών είναι εντυπωσιακή, από 21% στο Λουξεμβούργο έως 68,3% στην Ιταλία. Όπως όμως αναφέρεται στην έκθεση, το ύψος του φορολογικού συντελεστή από μόνο του δεν μπορεί να δώσει την αναγκαία πληροφόρηση για μια φορολογική πολιτική. Το κρίσιμο ερώτημα το οποίο το παρόν άρθρο έρχεται να καλύψει είναι το εξής: η Ελλάς, σε σχέση με τις χώρες που έχουν υψηλότερους φόρους από αυτήν, τι αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα φόρων έχει; Γίνεται, δηλαδή, ορθολογική και αποτελεσματική χρήση των φόρων που εισπράττει το Δημόσιο; Εάν δεν φαντάζεστε ήδη την απάντηση, διαβάστε την μελέτη.

Επάγγελμα : Παίκτης

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. διαβίβασε σήμερα στην ΕΕΕΠ τα πλήρη παραπάνω στοιχεία, τα οποία η ΕΕΕΠ απέστειλε αμέσως στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στο Σ.Δ.Ο.Ε., για τις κατά την κρίση τους και αρμοδιότητά τους ενέργειες.

Συνοπτικά, από τη γενική εικόνα των στοιχείων προκύπτει ότι, το έτος 2013 ζητήθηκαν από την ΟΠΑΠ Α.Ε. βεβαιώσεις κερδών συνολικού ύψους 347 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Από αυτές, 386 βεβαιώσεις, συνολικού ύψους 27 εκατομμυρίων περίπου, περιείχαν άνω των 300 κερδισμένων δελτίων η κάθε μία, με την μεγαλύτερη να περιλαμβάνει 8.700 δελτία.

Δηλαδή, το φυσικό πρόσωπο που ζήτησε βεβαίωση κερδών για 8.700 δελτία προκύπτει ότι έπαιζε περίπου 24 δελτία την ημέρα, επί 365 ημέρες τα οποία προς μεγάλη εύνοια της τύχης είχαν όλα κερδίσει κάποιο ποσό! [Δείτε αναλυτικά εδώ]

O.A.E.E.

Μαζικά email σε 100.000 οφειλέτες του έχει αποστείλει Ο.Α.Ε.Ε. και καλεί τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο θα προχωρήσουν σε κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. [Δείτε εδώ σχετικά]. Με αφορμή τα διάφορα δημοσιεύματα που τύπου ο Ο.Α.Ε.Ε. έδωσε επίσημη ενημέρωση για θέματα που αφορούν το ταμείο. [Δείτε τα και όποιος κατάλαβε... κατάλαβε..]

Στατιστικά

Καθιερώθηκε πλέον να ενημερωνόμαστε κάθε μήνα για το πόσοι είναι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα (ΗΛΙΟΣ), πόσοι δουλεύουν και πόσα παίρνουν (ΕΡΓΑΝΗ) , πόσοι είναι οι άνεργοι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πόσοι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, πόσο αυξήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα, πόσο ανέβηκαν ή κατέβηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, πόσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων, πόσο κατέβηκε ο πληθωρισμός, πόσοι οφειλέτες έχουν ενταχθεί στις πάγιες ρυθμίσεις, πόσοι δεν έχουν, πόσοι θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν, και διάφορα άλλα τέτοια κουραστικά νούμερα. Όσοι αρέσκονται στο να διαβάζουν τέτοιου είδους αναλύσεις και στατιστικά, ας δουν τις δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα:

  • Τα τελικά αποτελέσματα και τα ευρήματα της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου
  • Νέα εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το Αύγουστο κατά 1,4 δις. Το σύνολο των ληξιπροθέσμων αγγίζει τα 69 δις. Προσθέστε εδώ και την μείωση των εισπράξεων των ασφαλιστικών Ταμείων από τις δύο ρυθμίσεις (την πάγια και της νέας αρχής)
  • 2.655.890 ο αριθμός των συνταξιούχων στη χώρα
  • Στο 26,6% το ποσοστό ανεργίας στο β' τρίμηνο του έτους
  • Το 7,69% των εργαζόμενων αμείβεται στο ύψος του κατώτατου μισθού
  • Μείωση κατά 0,8% των απασχολουμένων στο λιανεμπόριο στο β΄ τρίμηνο του έτους

 

Είπαν : Κεγκέρογλου: Το «Λευκό Μητρώο» θα αναδείξει τις κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις. Σε ανταπόδοση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν φορολογία και ελαφρύνσεις ανάλογα με τη συνεισφορά τους σε θέσεις εργασίας και θα καταγράφονται στο «λευκό» μητρώο αν έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.»

Ε νοούσε : Κάτι σαν τις σφραγίδα ειλικρίνειας του πρώην ΚΦΕ που δεν την έπαιρνε κανένας.

Μακριά από μας...

Από 7.7.2014 και εφεξής ισχύει νέα διαδικασία και νέα δικαιολογητικά για την χορήγηση εξόδων κηδείας από τον ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα με το νέο κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλονται είναι τα ακόλουθα:
α. Αίτηση του δικαιούχου, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση ότι δεν δικαιούται έξοδα κηδείας από άλλο ασφαλιστικό φορέα για το θανόντα ή τη θανούσα
β. Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης του θανόντα ή της θανούσας.
γ. Απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου.
δ. Πρωτότυπο τιμολόγιο του γραφείου τελετών ή δελτίο παροχής υπηρεσιών.
ε. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Τραπέζης του δικαιούχου, από το οποίο να προκύπτει ευκρινώς ο ΙΒΑΝ του λογαριασμού.
στ. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του δικαιούχου.
Πρέπει να αναγράφεται επίσης στην αίτηση, ο ΑΦΜ του δικαιούχου.

Δικαιούχοι της παροχής:
- Τα έξοδα κηδείας των θανόντων συνταξιούχων και ασφαλισμένων του ΟΓΑ καταβάλλονται στο σύζυγο ή στη σύζυγο που ζει, πλην της περιπτώσεως που βρισκόταν σε μακροχρόνια διάσταση. Ο επιζών σύζυγος, (πλην της προαναφερόμενης εξαίρεσης), είναι δικαιούχος της παροχής και η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο, (σύμφωνα με τις ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις) ακόμα και αν το τιμολόγιο δεν έχει εκδοθεί στο όνομά του.

Αυτά και άλλα μακάβρια μπορείτε να διαβάσετε στην απόφαση του ΟΓΑ [Εγκύκλιος Ο.Γ.Α. αριθμ. 2/4.9.2014 Δικαιούχοι, διαδικασίες και δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση της παροχής των εξόδων κηδείας]

Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου.Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, 1851-1911, Έλληνας συγγραφέας.


Που και που ευθύνεται και το Δημόσιο...

Το διοικητικό εφετείο σε μια δικαστική διαμάχη που κρατάει χρόνια, έκρινε ότι συνέτρεξαν όλες οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 105 ΕΙΣΝΑΚ για την ευθύνη του Δημοσίου να αποζημιώσει τα μέλη του πληρώματος τουριστικού πλοίου υπό σημαία τρίτης, χώρας,λόγω της παραλείψεως των αρμοδίων οργάνων του να θεσπίσουν, σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 80/987/ΕΟΚ του Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή δεν έχει κριθεί τελικώς από το ΣτΕ λόγω αναμονής απάντησης σε προδικαστικό ερώτημα. [Δείτε το ιστορικό της δίκης] [Δείτε εδώ την απόφαση του ΣτΕ ]

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την τελική κρίση του ΣτΕ, αν και στην Ελλάδα το Δημόσιο θα έπρεπε να μας αποζημιώνει για όσα νομοθετούνται και όχι για όσα παραλείπονται

Δεν πάμε καλύτερα για ψάρεμα..

Οι επιχειρήσεις παράκτιας αλιείας και σπογγαλιείας, συμπεριλαμβανομένων και των συμπλοιοκτησιών και των κοινωνιών αστικού δικαίου, οι οποίες εκμεταλλεύονται σκάφη μήκους μέχρι 12 μέτρων, απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων. Συνέπεια αυτού, στις πιο πάνω επιχειρήσεις δεν επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος και σε όσες περιπτώσεις αυτό έχει ήδη βεβαιωθεί, οι φορολογούμενοι υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για διαγραφή του ποσού, όπως ορίζει η ΑΥΟ -ΠΟΛ.1167/2.8.2011. Αυτό αναφέρεται στην ΠΟΛ.1206/16.9.2014 που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Επιχειρείν με επιχειρείν έχει διαφορά στην Ελλάδα τελικά ....;


Το ψωμί, ψωμάκι.

Εγκύκλιο αναλυτική εξέδωσε το υπ. Ανάπτυξης μετά από ερωτήματα των περιφερειών σχετικά με τις αλλαγές που επέφερε ο ν.4254/2014. Στην εγκύκλιο αναφέρεται : «Απαγορεύεται πλέον η χρήση του όρου "φρέσκος άρτος" και "φρέσκο αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσκεύασμα"αφού περάσουν 24 ώρες από την παραγωγή του ή για τα μερικώς ψημένα μετά την έψησή του.

Εάν θέλετε να μάθετε πλέον τι θεωρείται άρτος και αρτοπαρασκεύασμα, τι είναι ο Λευκός άρτος , ο Μαύρος άρτος, ο βιολογικός άρτος και άλλα παρεμφερή προϊόντα άρτου, δεν έχετε παρά να δείτε την αναλυτικότατη εγκύκλιο του υπ.ανάπτυξης Α2-809/4.9.2014 Εγκύκλιος σχετικά με τη διάθεση προϊόντων αρτοποιίας

Η τιμή είναι αυτό που πληρώνεις, αξία είναι αυτό που παίρνεις. Warren Buffett, 1930-, Αμερικανός επενδυτής

Είπαν : [Γερ.Γιακουμάτος] «Το γάλα δεν είναι ακριβό, αλλά η τιμή πρέπει να πέσει»

Δεν είπε: Αλλιώς δεν με ξαναβλέπω υπουργό.

Μερικές από τις αποφάσεις / εγκυκλίους της εβδομάδας που πέρασε:

Κάλιο αργά παρά αργότερα.

Κατάργηση της εισφοράς υπέρ ταμείων πρόνοιας δικηγόρων. Καταργούνται (επιτέλους) από 1.1.2015 οι διατάξεις που προέβλεπαν την είσπραξη κοινωνικών πόρων υπέρ του ΕΤΕΑ (τ.ΤΕΑΔΥ) καθώς και του Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών του Ε.Τ.Α.Α..

Ειδικότερα από την ως άνω ημερομηνία καταργούνται :

α) Οι διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 22 του β.δ.1049/1949 (Α΄195) και τηςπερ.15β του άρθρου 150 του ν.3655/2008 (Α΄58) υπερ του Ε.Τ.Ε.Α. (τ.Τ.Ε.Α.Δ.Υ.) σχετικά με τη συμμετοχή του ΟΤΕ σε ποσοστό 2/5 για παροχή συντάξεων ΕΛ.Π.Φ.ΠΤΤ..

β) Οι διατάξεις της περ.στ. της παρ.2 του άρθρου 4 του ν.663/1977 όπως έχει τροποποιηθεί με την περ.στ της παρ.2 του άρθρου 24 του ν.2145/1993 υπέρ του Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών σχετικά με έσοδα εκ ποσοστού επί των προστίμων, χρηματικών ποινών, δικαστικών εξόδων και των ποσών από μετατροπή σε χρήμα των στερητικών της ελευθερίας ποινών και,

γ) οι διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 4 του β.δ/τος 22/9/1956 όπως ισχύουν, υπέρ του Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών σχετικά με έσοδα εκ ποσοστού επί του κεφαλαίου των προσωπικών καθώς και των περιορισμένης ευθύνης, εταιρειών, από τα δημοσιευμένα στο Πρωτοδικείο Αθηνών καταστατικά τους καθώς και από τις δημοσιευμένες πράξεις παραστάσεως της διαρκεiας των εν λόγω εταιρειών.

[Δείτε την απόφαση που κοινοποιεί της σχετική διάταξης του νόμου 4281/2014 - Αριθ. πρωτ.: Φ80020/οικ.18354/727/11.9.2014Γνωστοποίηση δημοσίευσης της παρ.4 του άρθρου 220 του ν.4281/2014 (A΄160) σχετικά με την κατάργηση κοινωνικών πόρων υπέρ του ΕΤΕΑ (τ.ΤΕΑΔΥ) και του Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών του Ε.Τ.Α.Α.]

Εισροές - εκροές

Παράταση πήρε η δοκιμαστική εφαρμογή ογκομέτρησης δεξαμενών και το μέγιστο επιτρεπτό σφάλμα καλής λειτουργίας, των πρατηρίων, που εντάσσονται στο σύστημα παρακολούθησης εισροών - εκροών καυσίμων, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. αριθμ. Φ2−2204/4.9.2014.

Η ογκομέτρηση των δεξαμενών γίνεται πριν από την τελική βαθμονόμηση και παράδοση σε λειτουργία του συστήματος εισροών - εκροών, από διαπιστευμένους φορείς, και σύμφωνα με την παράταση που δόθηκε με νέα απόφαση, μπορεί μέχρι τις 27.8.2015 να επιτρέπει σφάλμα στο ισοζύγιο εισροών εκροών στους 150C, τιμή ίση προς 1,5%, συμπεριλαμβανομένων όλων των αβεβαιοτήτων των μετρήσεων του συστήματος. [Κ.Υ.Α. αριθμ. Φ2−2204/4.9.2014 Τροποποίηση της με αριθ. Φ2−1617/2010 (ΦΕΚ 1980/Β/2010) Απόφασης όπως ισχύει, σχετικά με «Διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών−εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Απαιτήσεις συμμόρφωσης, καταγραφής, λειτουργίας και διασφάλισης των μετρήσεων και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων»]


Καταγγελία σύμβασης οδηγών που δεν υπάγονται στο προσωπικό των ΚΤΕΛ

Για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν την καταγγελία συμβάσεων οδηγών, οι οποίοι δεν υπάγονται στο προσωπικό των ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ του άρθρου 4 του Π.Δ. 246/2006, αλλά έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας από τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων σε αυτά λεωφορείων, θα πρέπει να ισχύει, μεταξύ άλλων, ένας από τους ακόλουθους όρους:
α) ο άμεσα ενδιαφερόμενος (συν-)ιδιοκτήτης του μισθωμένου σε ΚΤΕΛ λεωφορείου ΔΧ πρόκειται να απασχοληθεί στην επιχείρησή του ως οδηγός (αυτοπρόσωπη οδήγηση)
β) ο άμεσα ενδιαφερόμενος (συν-)ιδιοκτήτης του μισθωμένου σε ΚΤΕΛ λεωφορείου ΔΧ πρόκειται να απασχολήσει στην επιχείρησή του συγγενή του εξ αίματος ή εξ αγχιστείας α' ή β' βαθμού.
γ) στην περίπτωση νέου -κατόπιν μεταβίβασης- (συν-)ιδιοκτήτη λεωφορείου μισθωμένου σε ΚΤΕΛ.
[Δείτε την σχετική απόφαση Αριθ. πρωτ.: οικ. 53466/4194/14/12.9.2014Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του π.δ. 94/2014]


Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. αρ. 278/2014 Άδεια ανατροφής τέκνων – Χορήγηση βοηθήματος παραμονής αυτών σε Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Μ.Φ.Π.Α.Δ.)

Η προβλεπόμενη δαπάνη παραμονής των τέκνων των δικαιούχων υπαλλήλων ή συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. σε νομίμως λειτουργούσες Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης αποδίδεται, εφόσον- εννοείται- αποδεικνύεται βάσει των νομίμων δικαιολογητικών, και στις περιπτώσεις που η παραμονή αυτή εμπίπτει στη χρονική διάρκεια χρήσης εκ μέρους του υπαλλήλου-γονέα της άδειας ανατροφής με αποδοχές, του άρθρου 53 παρ. 2 Υ.Κ.

 
Άρειος Πάγος 941/2014 Συνήθεις αποδοχές που προσαυξάνουν τις τακτικές αποδοχές για τον υπολογισμό των δώρων και του επιδόματος αδείας (Γνωστά, αλλά ας τα θυμηθούμε ξανά)


ΠΟΛ.1204/12.9.2014Γνωστοποίηση της τιμής ελαιολάδου ελαιοκομικού έτους 2014 - 2015, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας

Αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Δεκτή αίτηση αναστολής εκτελέσεως της υπ’ αριθμ. Κ1-1119/7.7.2014 αποφάσεως του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τίτλο «Ορισμός τριών τουριστικών περιοχών της Ελλάδας, όπου επιτρέπεται πιλοτικά για ένα (1) έτος ή προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές, πέραν των αναφερομένων στην παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013» (ΦΕΚ Β΄ 1859/8.7.2014)

Αρθρογραφία που πρέπει να δείτε

  • Η νέα μορφή χρηματοοικονομικών αναφορών
  • Τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα»: Αναγκαία η διαβούλευση εφ' όλης της ύλης
  • Ηλεκτρονική υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΕΡΓΑΝΗ (ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ - ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) εντύπων με στοιχεία για θέματα αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) (Αναμορφωμένο μετά και την τελευταία απόφαση του Υπ.εργασίας)
  • Ν. Σγουρινάκης, Η ενιαία παρακράτηση φόρου στις κύριες και επικουρικές συντάξεις ή και σε τυχόν βοηθήματα
  • Σχετικά με την ασφάλιση στο Ι.Κ.Α. των μελών Δ.Σ. (Περιοδικό Επιχείρηση. Τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου)
  • Πώς διαμορφώνεται από 1.7.2014 ο ΠΙΝΑΚΑΣ εισφορών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Περιοδικό ΔΕΝ)
  • Ν. Σγουρινάκης, Μετοχοποίηση - Κεφαλαιοποίηση χρέους (Περιοδικό Επιχείρηση Τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου)

Τι άλλο έχουμε ξεχάσει;

Θα δανειστώ λίγο έναν τίτλο από τα σχόλια του έτερου Κώστα...

Οι προθεσμίες της ζωής μας

  • Tο αργότερο μέχρι τις 30/10 η υποβολή της προβλεπόμενης Υπεύθυνης Δήλωσης των λογιστών, έτους 2014
  • Η 30ή Σεπτεμβρίου η τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης πληρωμής του 4ου διμήνου 2014 για τον Ο.Α.Ε.Ε.
  • Μέχρι 29.9.2014 η δήλωση απόδοσης φόρου μερισμάτων A.E. στις Δ.Ο.Υ.
  • Μέχρι 26.9.2014 η προθεσμία εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής

 

Το σχόλιο τελειώνει κάπου εδώ. Εύχομαι υγεία σε όλους και καλή ανάρρωση στον συνάδελφο που βρίσκεται στην εντατική.

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης

Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Πηγή: Taxheaven

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.