fbpx
Skip to main content

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Στη διάθεση των φορολογούμενων βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία προέκυψαν μετά την εφαρμογή των βελτιώσεων στο φόρο που έγιναν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η πολυπληθέστερη κατηγορία αυτών για τους οποίους εκδόθηκε νέο εκκαθαριστικό είναι όσοι είχαν οικόπεδα εντός οικισμού, αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των τιμών. Πρόκειται για οικόπεδα σε περίπου 4.000 οικισμού, κυρίως στην περιφέρεια, στα οποία ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κατά 90%.

Σύμφωνα με στοιχεία νέων εκκαθαριστικών που έχει συλλέξει το Capital.gr προκύπτουν τα εξής:

-σε οικισμό της Ζακύνθου η αξία μονοκατοικίας σε 170 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 2.000 τετραγωνικών ήταν με το αρχικό εκκαθαριστικό 460.000 ευρώ και προέκυπτε κύριος φόρος 1.150 ευρώ. Με το νέο εκκαθαριστικό η αξία μειώθηκε στα 157.000 ευρώ και ο κύριος φόρος περιορίστηκε στα 700 ευρώ. Επειδή μειώθηκε σημαντικά η συνολική αξία, μειώθηκε και ο συμπληρωματικός φόρος κατά 2.800 ευρώ.

- φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του το 50% οικοπέδου 1,7 στρέμματος στην Κάτω Παλαιοκαρυά Τρικάλων με το αρχικό εκκαθαριστικό καλούνταν να πληρώσει φόρο 132 ευρώ. Με το νέο εκκαθαριστικό ο φόρος για το συγκεκριμένο οικόπεδο μειώθηκε στα 13 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του οικοπέδου υπολογίστηκε σε 7.907 ευρώ έναντι 96.999 ευρώ.     

-σε  οικόπεδο 200 τ.μ που βρίσκεται σε ορεινό οικισμό της Ηπείρου ο φόρος μειώθηκε στα 1,40 ευρώ από 14 ευρώ που είχε υπολογιστεί στο αρχικό εκκαθαριστικό. Η φορολογητέα αξία του οικοπέδου έπεσε στα 845 ευρώ από 10.260 ευρώ που είχε υπολογισθεί στο αρχικό εκκαθαριστικό.

Διορθωμένο εκκαθαριστικό, εκτός από την παραπάνω κατηγορία των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος, εκδόθηκαν και για την Κεφαλονιά όπου υπήρξε πλήρης απαλλαγή από το φόρο, για το τμήμα οικοπέδου που αντιστοιχεί στα διατηρητέα κτίσματα και για τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τα οποία δεν αποτελούν φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Μαζί με τα νέα εκκαθαριστικό, φορτώθηκε στο taxisnet και μια νέα υπηρεσία που αφορά στην πληρωμή ποσών του ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη γίνει από τους φορολογούμενους. Υπάρχει πλέον μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία με την ονομασία «στοιχεία δόσεων ΕΝΦΙΑ» που επιτρέπει στους φορολογούμενους να εκτυπώσουν το έντυπο “Ε” για την πληρωμή του φόρου που εκτός από τις δόσεις, περιλαμβάνει και πληροφορίες για το ποιοι και πόσα έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα και ποιες είναι οι εκκρεμότητές τους. Με αυτό το έντυπο μπορεί να πληρωθεί ο φόρος σε τράπεζα.

Το μεγαλύτερο όφελος από τη νέα εκκαθάριση προκύπτει για όσους φορολογούμενους πιάνονται στα δίχτυα του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή έχουν ή είχαν πριν την νέα εκκαθάριση ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές, η μείωση της αξίας του οικοπέδου επηρεάζει και τον συμπληρωματικό φόρο και τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το πρώτο παράδειγμα που αναφέρθηκε. Ωστόσο, το ότι προκύπτει σημαντική μείωση για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ δεν σημαίνει ότι και όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες είναι «μεγαλοιδιοκτήτες». Σε πολλές περιπτώσεις πολλοί φορολογούμενοι ξεπερνούσαν σε αξία ακινήτων τις 300.000 μόνο και μόνο επειδή είχαν στην κατοχή τους οικόπεδα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού τα οποία είχαν υπολογιστεί με τις εξωφρενικές τιμές της αρχικής εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι  27 Φεβρουαρίου του 2015.

Θα ακολουθήσει και τρίτη εκκαθάριση για όσους διαθέτουν κτίσματα τα οποία ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013. Η νέα αυτή εκκαθάριση θα γίνει εντός του Οκτωβρίου με βάση στοιχεία που θα λάβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από τον ΔΕΔΔΗΕ. ΄Όσοι έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και θα τους χορηγηθεί σχετική έκπτωση από το φόρο εντός του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.