fbpx
Skip to main content

Οκτώ στους δέκα δεν είδαν καμιά αλλαγή στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Επί δύο μήνες η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε δύο φορές για τα λάθη που επρόκειτο να διορθωθούν και τις ευθύνες που επρόκειτο να αποδοθούν σε αυτούς που τα έκαναν, αναφέρει το Thetoc.gr.

Ο νόμος του ΕΝΦΙΑ τροποποιήθηκε δύο φορές με τροπολογίες, τα ειδοποιητήρια πληρωμής φόρου έχουν ήδη αλλάξει τρεις φορές και θα αλλάξουν εκ νέου ενώ ο χρόνος που απέμεινε σε 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενους για να πληρώσουν είναι… έξι εργάσιμες ημέρες.

Σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενημερώθηκε για το ποιο ήταν το αποτέλεσμα όλης αυτής της κινητοποίησης.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν το τι ακριβώς συνέβη από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα:

1. Από τα συνολικά 6,2 εκατομμύρια εκκαθαριστικά, αλλαγές επήλθαν ύστερα από όλες τις νομικές τροποποιήσεις των τελευταίων ημερών σε περίπου 1,6 εκατομμύρια. Δηλαδή, εκ των προτέρων προκύπτει ότι το 75%  των ιδιοκτητών τζάμπα περίμενε να διαπιστώσει κάποια μείωση φόρου.

2.      Από τα 1,6 εκατομμύρια καινούργια εκκαθαριστικά που τέθηκαν στη διάθεση του κοινού από τα ξημερώματα της Κυριακής περίπου μισό εκατομμύριο δεν έδειξε καμία διαφορά φόρου. Έτσι, ο πληθυσμός των απολύτως απογοητευμένων  ανεβαίνει στα 5,1 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα εκ των 6,2 εκατομμυρίων. Δηλαδή, το 83% των ιδιοκτητών παρακολούθησαν συζητήσεις επί συζητήσεων αντεγκλήσεις επί αντεγκλήσεων και τελικώς δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη.

3.      Μένουν λοιπόν περίπου 1,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οι οποίοι είδαν κάποια μείωση φόρου. Ποια είναι όμως αυτή η μείωση; Περίπου 250.000 ιδιοκτήτες κέρδισαν έως… 5 ευρώ, περίπου 130 χιλιάδες από πέντε έως 10 ευρώ και 154 χιλιάδες από 10 έως 20 ευρώ.

4.      Μόλις 40.000 ιδιοκτήτες είδαν τον φόρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 500 ευρώ και πάνω. Άρα, ουσιαστικά ανακουφισμένοι αισθάνονται οι… έξι στους 1000.

Κάποιοι είναι και πολύ ανακουφισμένοι: Περίπου 1300 άτομα είδαν τον φόρο τους να μειώνεται κατά 20.000 ευρώ και πάνω.

Η δεύτερη απογοήτευση αναμένεται να έρθει στις αρχές Οκτωβρίου. Μόλις ανέβουν και τα εκκαθαριστικά στα οποία θα αποτυπώνονται οι εκπτώσεις φόρου, θα φανεί και πάλι στην πράξη ότι η επιβολή αυστηρών περιουσιακών κριτηρίων, στην πράξη θα οδηγήσει στο φαινόμενο ακόμη και αυτοί που δικαιούνται την έκπτωση να κερδίζουν και πάλι… τάλιρα και δεκάρικα.


Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.