fbpx
Skip to main content

Γιατί βγαίνουν άγονοι οι πλειστηριασμοί της εφορίας

Χθες έγινε το πρώτο βήμα για να αρχίσει να εισπράττει το ελληνικό δημόσιο από την αναγκαστική εκποίηση περιουσίας όσων έχουν σημαντικά χρέη προς το δημόσιο.

Τρία προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και μόνο από τις λεπτομέρειές τους κατανοεί κάποιος γιατί η πιθανότητα να βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι πολύ μικρή.

Και στις τρείς περιπτώσεις ακινήτων (ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο, εγκαταστάσεις ψυγείων στη Χαλκίδα, αγροτεμάχιο στη Χαλκίδα) η τιμή πρώτης προσφοράς είναι η αντικειμενική αξία. Στις δυο από αυτές τις περιπτώσεις η τιμή πρώτης προσφοράς που βάση νόμου είναι η αντικειμενική αξία είναι υψηλότερη έως και 400% σε σχέση με την αξία που υπολόγισε ο δικαστικός επιμελητής κατά την κατάσχεση του ακινήτου.

«Το να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές σε αυτές τις τιμές θα ισοδυναμεί με θαύμα πρώτου μεγέθους», λέει έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Η δημοσιοποίηση των πλειστηριασμών στο διαδίκτυο είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση του να βρεθούν αγοραστές, αλλά το κυριότερο είναι η τιμή».

Η ανάρτηση των πλειστηριασμών στο ίντερνετ (www.publicrevenue.gr) ήταν αποτέλεσμα της τεχνικής βοήθειας που λαμβάνει το ΥΠΟΙΚ από την τρόικα για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Το υφιστάμενο σύστημα δημοσιοποίησης των πλειστηριασμών με την υποχρέωση δημοσίευσης μόνο σε δυο τοπικές εφημερίδες έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό στην ενημέρωση των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Η τρόικα έχει παρέμβει και για το θέμα των τιμών εκκίνησης των πλειστηριασμών. Έχει ζητήσει να μειωθεί η τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας προκειμένου να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές λόγω της χαμηλής τιμής. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, γνωρίζοντας το κοινωνικό κόστος που θα έχει μια τέτοια επιλογή όπου σπίτια οφειλετών του δημοσίου θα εκπλειστηριάζονται με τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που έχει ορίσει ως επίσημες η εφορία (αντικειμενικές) έχει βάλει βέτο και ζητά τη μείωση της ελάχιστης τιμής στα 2/3 της αντικειμενικής. Και αυτό θέλει να ισχύσει συνολικά για τους πλειστηριασμούς, είτε επισπεύδονται από το δημόσιο είτε από τράπεζες. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να κλείνει προς την πλευρά του δημοσίου.

Πώς να συμμετάσχετε σε έναν πλειστηριασμό
Οι πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται υποχρεωτικά κάθε Τετάρτη από τις 4 έως τις 5 μμ στο Ειρηνοδικείο της περιοχής όπου βρίσκεται το εκπλειστηριαζόμενο ακίνητο. Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα πρέπει να παραδώσει στον συμβολαιογράφο που ορίζει τη διαδικασία κλειστό φάκελο με την προσφορά του συνοδευόμενη από εγγυητική επιστολή τραπέζης ή τραπεζική επιταγή. Στις 5 γίνεται αποσφράγιση των προσφορών και οι δυο υπερθεματιστές με την υψηλότερη προσφορά συνεχίζουν τη διαδικασία με προφορικές προσφορές.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.