fbpx
Skip to main content

Πρώτα η μείωση στους φορ. συντελεστές των επιχειρήσεων

Πρώτα μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις μετά στα νοικοκυριά.

Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός που έχει επεξεργαστεί  το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τη φορολογία εισοδήματος και έχει δοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η μείωση στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρηματικών κερδών θα είναι σημαντικά και απώτερο στόχο να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για φορολογικά συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει:
-τη μείωση από τον επόμενο χρόνο, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2015 του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% που είναι σήμερα στο 20%. Η μείωση κατά έξι ολόκληρες μονάδες συνδέεται και με το γεγονός ότι τα φετινά εκκαθαριστικά των μικρομεσαίων ήταν πολύ βαριά έχοντας στοιχίσει και δημοσκοπικά στην κυβέρνηση. Για το 2016 και 2017 προβλέπεται η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15%. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2016 ενώ για όσους εργάζονται με μπλοκάκι ο συντελεστής θα ευθυγραμμιστεί με το συντελεστή παρακράτησης φόρου που επίσης είναι 20%.

-η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους πρόκειται να ξεκινήσει από το 2016. Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του ανώτατου συντελεστή από 42% σε 40%, του ενδιάμεσου από 32% σε 30% και του χαμηλού από 22% σε 20%. Στόχος είναι η σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 33%. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ωστόσο, πρόκειται να δουν βελτίωση στο διαθέσιμο εισόδημά τους από την Πρωτοχρονιά του 2015 μέσω της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%. Η εισφορά θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με τη σημερινή κλίμακα, όμως στο αποτέλεσμά της θα γίνεται οριζόντια έκπτωση 30%.

Η οριστικοποίηση των σχεδίων πρόκειται να γίνει έως και το τέλος Νοεμβρίου, όταν και θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015. Το τελικό σχέδιο θα είναι και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα συνεχιστεί έως και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.