fbpx
Skip to main content

Πώς θα ρυθμίσετε το χρέος σας προς το δημόσιο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για τη νέα ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Περισσότεροι από δυο εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι σήμερα αδυνατούν να εξοφλήσουν το χρέος τους στις 12 δόσεις που προβλέπει η υφιστάμενη πάγια ρύθμιση θα μπορέσουν να αποκτήσουν επαφή με το δημόσιο ταμείο και να αρχίσουν να αποπληρώνουν σταδιακά το χρέος τους. Απαλλαγμένοι, μάλιστα, και από το μεγαλύτερο μέρος των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα προβλέπει:

-την εξόφληση χρέους έως 15.000 ευρώ σε έως 100 μηνιαίες δόσεις.

-χρέος άνω των 15.000 ευρώ θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 72 μηνιαίες δόσεις.

-η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι σε κάθε περίπτωση τα 50 ευρώ.

Όσον αφορά στις εκπτώσεις από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής αυτές αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης. Με άλλα λόγια όσο περισσότερες δόσεις, τόσο λιγότερη έκπτωση από τις προσαυξήσεις και όχι λιγότερες δόσεις τόσο μεγαλύτερη έκπτωση. Ειδικότερα η έκπτωση στις προσαυξήσεις θα είναι:

- 90% εφόσον τα χρέη εξοφληθούν εφάπαξ ή σε 12 δόσεις
- 85% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
- 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
- 75% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
- 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
- 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις.
- στην περίπτωση επιλογής της εξόφλησης σε 100 δόσεις τότε δεν θα δίνεται έκπτωση από τις προσαυξήσεις.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει για να ενταχθούν στη ρύθμιση να υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο όσον αφορά στα χρέη προς την εφορία, ενώ για τα ταμεία εξαρτάται από την ηλεκτρονική υποδομή που διαθέτει καθένα από αυτά.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ακόμη και χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως το τέλος Αυγούστου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τμηματικά το χρέος τους. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών περίπου 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν χρέος έως 10.000 ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.