fbpx
Skip to main content

Επιστροφή ΦΠΑ εντός επτά ημερών

Την επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ επιδιώκει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΓΓΔΕ η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνεται το πολύ εντός επτά ημερών από την υποβολή της σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης επιστροφής και στη συνέχεια θα ακολουθεί δειγματοληπτικός έλεγχος για την εγκυρότητα των συναλλαγών της επιχείρησης ή του μικρομεσαίου.

Τα επίσημα στοιχεία για τις επιστροφές ΦΠΑ δείχνουν ότι κατά μέσο όρο μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να περιμένει 310 ημέρες προκειμένου να εισπράξει το φόρο που δικαιούται. Αυτές οι καθυστερήσεις αποτελούν μεγάλο βραχνά για τις επιχειρήσεις καθώς κινούνται σε ένα περιβάλλον μειωμένης ρευστότητας, όχι μόνο λόγω της μειωμένης ζήτησης εξαιτίας της κρίσης αλλά και των περιορισμένων δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες.

Με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπό την τεχνική βοήθεια και της τρόικας:

-η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνεται το πολύ εντός επτά ημερών από την υποβολή της σχετικής πιστωτικής περιοδικής δήλωσης.

-για να επιστραφεί το ποσό του ΦΠΑ εντός των επτά ημερών θα πρέπει η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δηλαδή να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει όλους τους φόρους τους και να έχουν υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις. Επίσης θα πρέπει να μην έχουν υποπέσει τα τελευταία χρόνια σε φορολογικές παραβάσεις.

-μετά την εκταμίευση του ΦΠΑ θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί κυρίως αν η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας που εισέπραξε τον ΦΠΑ έχει κάνει χρήση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Το νέο σύστημα ταχείας επιστροφής ΦΠΑ αποτελεί προϊόν και της τεχνικής βοήθειας της τρόικας καθώς εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή άμεση επιστροφή του ποσού και δειγματοληπτικός έλεγχος εκ των υστέρων.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.