fbpx
Skip to main content

«ΤΑ ΝΕΑ» απαντούν για τον ΕΝΦΙΑ

«ΤΑ ΝΕΑ» απαντούν στα ερωτήματα των αναγνωστών για τον ΕΝΦΙΑ. Τις απαντήσεις δίνει ο ειδικός φοροτεχνικός Δημήτρης Τσαγκάρης οικονομολόγος ΜΑ - Λογιστής Α και διευθύνων σύμβουλος της FAO ECONOMICS AE.


Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Διάβασα την Παρασκευή μια απάντηση που έδωσε ο κ. Τσαγκάρης για τις διατάξεις που ισχύουν για τα διατηρητέα και τα κτίσματα με ηλικία άνω από 100 ετών. Ψάξαμε η λογίστριά μου και εγώ και δεν βρήκαμε πουθενά αυτή τη διάταξη. Μήπως θα μπορούσε ο κ. Τσαγκάρης να μας ενημερώσει πού είναι γραμμένη για να ζητήσουμε αυτή την ελάφρυνση για ένα κτίριο 500 ετών;
Ευχαριστούμε πολύ, Ε. Γαγάνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ΕΝΦΙΑ συντίθεται από 2 μέρη φόρου: τον κύριο φόρο επί του κάθε ακινήτου και του συμπληρωματικού φόρου επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων μας σε ακίνητα (όταν οι αξίες των ακινήτων μας υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ).
Ι. Ο Νόμος 4223 απαλλάσσει από τον ΕΝΦΙΑ τα δεσμευμένα (από ρυμοτομικό, αρχαιολογικό, πολεοδομικό, περιβαλλοντολογικό βάρος κ.λπ.) δικαιώματα σε ακίνητα κατά 100% σε αυτά τα οποία έχουν απόλυτη απαγόρευση χρήσης, ενώ για μερική απαγόρευση χρήσης προβλέπεται έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 60% στα εντός σχεδίου ή οικισμού και κατά 30% στα εκτός (άρθρο 3, παρ. 2α). Σημασία για όλα αυτά έχει το ΦΕΚ χαρακτηρισμού και το είδος/έκταση της απαγόρευσης.
ΙΙ. Σε ό,τι αφορά κτίσματα που έχουν κηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, απαλλάσσονται μεν του κύριου φόρου (άρθρο 4, εν. Β, παρ. 1ε) για το υπόλοιπο του μη κτισμένου οικοπέδου/γηπέδου (θεωρείται ότι ο ΣΑΟ έχει εξαντληθεί), ενώ απαλλάσσονται του συμπληρωματικού φόρου (κτίσμα και γήπεδο) μόνο αν είναι και 100 ετών και άνω (άρθρο 5, παρ. 2), δηλαδή χρειάζονται και οι 2 προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη απαλλαγή.
ΙΙΙ. Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα ηλικίας άνω των 100 ετών φορολογούνται: Για τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ στο κτίσμα με συντελεστή παλαιότητας κτίσματος (ΣΠΚ) 0,60 (άρθρο 4, εν. Α, παρ. 2β), άρα έχουν μειωμένη αξία κατά 40% στο κτίσμα, ενώ απαλλάσσονται για το υπόλοιπο του οικοπέδου/γηπέδου (θεωρείται ότι ο ΣΑΟ έχει εξαντληθεί). Σε ό,τι όμως αφορά τον συμπληρωματικό φόρο ισχύει το άρθρο 5, παρ 2. ως προβλέπεται, δηλαδή υπόκεινται κανονικά σε συμπληρωματικό φόρο σύμφωνα με τα εκεί οριζόμενα, εφόσον οι συνολικές αξίες (κατά το άρθρο 32 του Ν. 3842/10) υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ.

Πηγή: Τα Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.