fbpx
Skip to main content

Εφορία: Με το σταγονόμετρο οι επιστροφές φόρου εισοδήματος

Με το σταγονόμετρο αποδίδονται οι επιστροφές φόρου εισοδήματος στους υπόχρεους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν πρόκειται πριν από τα Χριστούγεννα να δουν στους λογαριασμούς τα σχετικά ποσά.

Μάλιστα οι προϊστάμενοι των εφοριών ενημερώνουν τους φορολογουμένους ότι το νωρίτερο σε ένα δίμηνο θα γίνουν οι επιστροφές του φόρου εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου σχεδιάζει την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι θετικές αυτές κινήσεις για τις επιχειρήσεις θα έπρεπε να αφορούν και τις επιστροφές του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ανεξάρτητα εάν είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι, οι εφορίες δεν επιστρέφουν τον φόρο εισοδήματος και μάλιστα αρκετοί προϊστάμενοι δηλώνουν άγνοια για την ημερομηνία επιστροφής του φόρου, δημιουργώντας εκνευρισμό στους φορολογουμένους, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Ενδεικτική είναι η περίπτωση πολίτη, ο οποίος αρχικά τηλεφώνησε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να ενημερωθεί για το πότε θα γίνει η σχετική πίστωση στον λογαριασμό του. Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τού συνέστησαν να επικοινωνήσει με την εφορία του δεδομένου ότι η υπηρεσία ήταν αναρμόδια για να δώσει την απάντηση.

Και αυτό διότι από φέτος, πριν γίνει οποιαδήποτε επιστροφή, η εφορία οφείλει να ελέγξει εάν υπάρχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, πλέον, οι επιστροφές φόρων γίνονται από τις εφορίες αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος.

Ο φορολογούμενος τηλεφώνησε στον έφορο (της Αθήνας) και αφού έδωσε όλα τα στοιχεία του, ο προϊστάμενος της εφορίας διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν έχει γίνει η φετινή επιστροφή φόρου, αλλά και των προηγούμενων δύο ετών.

Στην ερώτηση πότε θα του πιστωθούν στον λογαριασμό τα σχετικά ποσά που του οφείλει το ελληνικό Δημόσιο, απάντησε ο έφορος ως εξής: Εάν δεν έχουν κατατεθεί σε διάστημα δύο - τριών μηνών από σήμερα, τηλεφωνήστε μας ξανά για να δούμε τι θα κάνουμε! Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο έφορος διαπίστωσε ότι ο φορολογούμενος δεν έχει καμία οφειλή ούτε βεβαιωμένους φόρους.

Μία από τις εξηγήσεις που δίνουν φοροτεχνικά γραφεία για τις μεγάλες καθυστερήσεις είναι ότι πιθανόν υπάρχει εντολή από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για συγκράτηση των επιστροφών φόρου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Άλλη εξήγηση που δίνεται είναι ότι οι εφορίες δεν έχουν προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην ασχολούνται με τις επιστροφές φόρων.

Πηγή: news.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.