fbpx
Skip to main content

Χρεώνουν ΕΝΦΙΑ σε απαλλοτριωμένα ακίνητα!

Αντιμέτωποι με μια αρνητική έκπληξη έχουν έρθει οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία έχουν δεσμευτεί από το δημόσιο και βρίσκονται υπό απαλλοτρίωση.

Ενώ οι διατάξεις του ΕΝΦΙΑ είναι ξεκάθαρες ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα απαλλάσσονται από το φόρο, με έκπληξη διαπιστώνουν οι ιδιοκτήτες τους ότι η απαλλαγή εφαρμόζεται πλήρως όσον αφορά τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή το φόρο ανά τετραγωνικό, αλλά μερικώς στην περίπτωση του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος ενεργοποιείται όταν η συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 300.000 ευρώ. Στα εκκαθαριστικά που έχουν λάβει οι φορολογούμενοι εμφανίζεται ένας ιδιότυπος τρόπος υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, με τη μέθοδο των τριών, ίδιος με αυτόν που έχει εφαρμοστεί την Κεφαλονιά για τον οποίο έγραψε το capital.gr στις 23 Σεπτεμβρίου σε δημοσίευμα με τίτλο «Κρούσματα ‘παράξενων’ εκκαθαριστικών στην Κεφαλονιά».

Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με αυτά τα «παράξενα» εκκαθαριστικά που εμφανίστηκαν τώρα και στις περιπτώσεις απαλλοτριωμένων ακινήτων. Στα εκκαθαριστικά έχει μηδενιστεί ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, η αντικειμενική αξία των απαλλοτριωμένων ακινήτων δεν έχει αφαιρεθεί από την συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου. Αυτό που γίνεται είναι  ένας υπολογισμός του συμπληρωματικού φόρου με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (περιλαμβανομένης της αξίας των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων) και στη συνέχεια ο φόρος επιμερίζεται με τη μέθοδο των τριών με βάση το μερίδιο της αξίας των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων  και το μερίδιο της αξίας των υπόλοιπων ακινήτων. Ας δούμε και ένα παράδειγμα για να γίνει περισσότερο κατανοητός ο τρόπος του υπολογισμού.

Ένας φορολογούμενος έχει ένα ακίνητο υπό απαλλοτρίωση αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και ένα ακόμη ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ. Η συνολική αξία της περιουσίας του φορολογούμενου ανέρχεται σε 400.000 ευρώ. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ, δηλαδή ο φόρος ανά τετραγωνικό επιβάλλεται μόνο στο δεύτερο ακίνητο καθώς το πρώτο απαλλάσσεται επειδή είναι υπό απαλλοτρίωση. Αντί το υπουργείο Οικονομικών να αφαιρέσει την αξία του υπό απαλλοτρίωση ακινήτου και να μην επιβάλει καθόλου συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (με δεδομένο ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ έχει αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ) υπολογίζει συμπληρωματικό φόρο με την εξής τρόπο. Υπολογίζει το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας του φορολογούμενου (δηλαδή τις 400.000 ευρώ) και προκύπτει το ποσό των 100 ευρώ συμπληρωματικού φόρου. Επειδή η αξία του υπό απαλλοτρίωση ακινήτων αντιπροσωπεύει το 75% της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων του φορολογούμενου, διαγράφει το 75% του συμπληρωματικού φόρου και χρεώνει το υπόλοιπο 25%.  Χρεώνει τελικά συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 25 ευρώ  (το 25% των 100 ευρώ).

Όταν η αξία των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερη προκύπτουν σημαντικά ποσά φόρου. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει υπό απαλλοτρίωση ακίνητα αξίας 3.000.000 ευρώ και υπόλοιπη ακίνητη περιουσίας αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ. Η συνολική αξία των ακινήτων του φορολογούμενου είναι 3.300.000 ευρώ. Σε αυτήν την περιουσία με βάση την κλίμακα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που παρατίθεται παρακάτω αναλογεί συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ύψους 24.100 ευρώ. Επειδή η αξία των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων αντιπροσωπεύουν το 91% της συνολικής αξίας των ακινήτων του φορολογούμενου διαγράφεται το 91% του συμπληρωματικού φόρου και επιβάλλεται το υπόλοιπο 9%, δηλαδή 2.169 ευρώ. Ωστόσο, αν αφαιρούνταν η αξία των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων τότε δεν θα επιβαλλόταν συμπληρωματικός φόρος επειδή η αξία της περιουσίας του φορολογούμενου θα ήταν στο όριο του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.