fbpx
Skip to main content

Εκδόσεις ομολόγων 9 δισ. ευρώ προγραμματίζονται το νέο έτος

Δανειακό πρόγραμμα 9 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2015 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αυξηθεί και στα επίπεδα των 12 δισ. ευρώ.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει το 2015 στα 316,1 δισ. ευρώ από 318,6 δισ. ευρώ φέτος ή στο 167,9% του ΑΕΠ από 174,8% του ΑΕΠ. Πτώση η οποία θα προέλθει λόγω των πρωτογενών πλεονασμάτων και της βελτίωσης του ΑΕΠ. Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού αποτυπώνεται με έμμεσο τρόπο η πρόθεση της κυβέρνησης να εκτελέσει ένα ευρύ δανειακό πρόγραμμα μέσω ομολόγων το 2015. Οπως προβλέπεται, τα ελληνικά ομόλογα που υπάρχουν στην αγορά, από 66,8 δισ. ευρώ φέτος, θα φθάσουν στα 75,8 δισ. ευρώ το 2015. Δηλαδή, θα αυξηθούν κατά 9 δισ. ευρώ και ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν είναι να γίνουν νέες εκδόσεις. Αλλωστε, στο προσχέδιο αναφέρεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις 7ετών και 10ετών ομολόγων, ενώ προβλέπεται και η έκδοση εντόκων γραμματίων μεγαλύτερης της εξάμηνης διάρκειας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το δανειακό πρόγραμμα του 2015 να φθάσει και στα 12 δισ. ευρώ. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει επιπλέον εκδόσεις.

Πάντως, είναι ξεκάθαρο πως μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές φέτος, η κυβέρνηση στηρίζεται σε αυτές για να καλύψει τις υποχρεώσεις του επόμενου έτους. Ειδικά στην περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι το οποίο από το προσχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται πως μπορεί να υποστηρίξει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται, τα δάνεια από τους επίσημους δανειστές της Ελλάδας θα μειωθούν από τα 235,6 δισ. ευρώ φέτος στα 226,4 δισ. ευρώ το 2015. Δηλαδή, κατά 9,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως η Ευρωζώνη δεν είναι προγραμματισμένο να δώσει νέα δάνεια το 2015 και η Ελλάδα δεν προβλέπεται να αποπληρώσει μέρος των ευρωπαϊκών δανείων το επόμενο έτος.

Οπότε, η οποιαδήποτε μεταβολή του συνολικού ποσού των επίσημων δανείων θα προέλθει από το ΔΝΤ, την μείωση των δανείων της ΕΤΕπ και εκείνων της Τράπεζας της Ελλάδος. Βάσει προγραμματισμού, το 2015 η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο δάνεια ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα πρέπει να αποπληρώσει στο Ταμείο το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ εντός του 2015. Κατ’ επέκταση, το συνολικό ποσό των επίσημων δανείων θα έπρεπε να μειωθεί κατά μόλις 1,3 δισ. ευρώ. Πολύ μικρότερο από τα 9,2 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για το 2015. Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ. Ομως, εξαιτίας της αποχώρησης του Ταμείου, η χώρα θα πρέπει να καταβάλει άμεσα τα 8,5 δισ. ευρώ, που ούτως ή αλλιώς ήταν προγραμματισμένο να εξοφλήσει. Με την αποτύπωση της μείωσης των συνολικών επίσημων δανείων κατά 9,2 δισ. ευρώ το 2015, η κυβέρνηση παραδέχεται επί της ουσίας με το προσχέδιο την δυνατότητα να υποστηρίξει μία ενδεχόμενη απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Πηγή: Καθημερινή

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.