fbpx
Skip to main content

Βρες αν η εφορία έβαλε …χέρι στα λεφτά σου με ένα κλικ

Πλήρωσες τον ΕΝΦΙΑ αλλά εξακολουθείς να εμφανίζεσαι ως οφειλέτης του δημοσίου;

Σου έχουν φορτώσει προσαυξήσεις για έναν φόρο τον οποίο έχεις πληρώσει; Η εφορία κατέσχεσε χρήματα που περίμενες να εισπράξεις και έχεις μείνει να αναρωτιέσαι τι ακριβώς σου συνέβη; Τώρα υπάρχει τρόπος να αντλήσεις την πληροφορία που χρειάζεσαι. Και μάλιστα χωρίς να μετακινηθείς από το γραφείο σου, ανβαφέρει το fpress.gr.

Ας ξεκινήσουμε με την επίλυση του προβλήματος της επικαιρότητας: την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Εκατομμύρια φορολογούμενοι διαμαρτύρονται ότι παρά το γεγονός ότι έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου, το σύστημα τους εμφανίζει να εξακολουθούν να χρωστούν και μάλιστα έχει υπολογίσει και προσαυξήσεις επί του ποσού της 1ης δόσης (0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης). Τρόπος να «διαγράψετε» αυτές τις προσαυξήσεις δεν υπάρχει. Αυτή είναι δουλειά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ενημέρωση για το σύνολο των έξι εκατομμυρίων (και πλέον) εκκαθαριστικών, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Πώς όμως θα δείτε αν η εφορία έχει ενημερωθεί ότι εσείς πληρώσατε; Ακολουθώντας τα ακόλουθα απλά βήματα:

  • Μπαίνετε στο Taxis με τους κωδικούς σας
  • Επιλέγετε την «πρωσοποποιημένη πληροφόρηση»
  • Επιλέξετε την εντολή «στοιχεία πληρωμών»
  • Βλέπετε αν έχει εμφανιστεί το ποσό της δόσης του ΕΝΦΙΑ. Αν όντως εμφανίζεται το ποσό μπροστά σας, σημαίνει ότι η πληρωμή έχει γίνει κανονικά και ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να διαγραφούν οι προσαυξήσεις από το σύστημα χωρίς να επιβαρυνθείτε.

 

Η εφαρμογή με τα στοιχεία πληρωμών, έχει και άλλες χρήσεις:

  • Μπορείτε να ανατρέξετε σε πληρωμές που έχετε κάνει στην εφορία από τις αρχές του 2012 (αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα καλό για την ψυχολογία σας με δεδομένο το τι έχουμε πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια αλλά ποιος ξέρει, μπορεί να το χρειαστείτε)
  • Μπορείτε να εντοπίσετε αν έχει υπάρξει πληρωμή φόρου ύστερα από κατάσχεση εις χείρας τρίτου (σ.σ οι συγκεκριμένες πληρωμές εμφανίζονται με ξεχωριστό κωδικό ο οποίος είναι ΤΟΚ)
  • Ελέγχετε αν έχει γίνει κανονικά η πληρωμή δόσης για ρυθμισμένες οφειλές. Αυτή η χρήση είναι πολύ σημαντική καθώς η μη πληρωμή της δόσης σε μια ρύθμιση μπορεί να σημαίνει είτε επιβολή μεγάλης προσαύξησης (σ.σ με βάση τον νόμο η προσαύξηση φτάνει στο 15%) είτε ακόμη και απώλεια της ρύθμισης.

 

Πηγή:  Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.