fbpx
Skip to main content

Γνώμη: Ακόμη ένα αυτογκόλ…

«Οι φόροι θα πρέπει να αντιστοιχούν στη φοροδοτική ικανότητα του ατόμου και επιπλέον θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, ευκόλως βεβαιούμενοι και αποδοτικοί».

Πόσο απλά, λοιπόν, θα ήταν όλα αν οι υπεύθυνοι του -εκάστοτε- οικονομικού επιτελείου οποιασδήποτε κυβέρνησης διάβαζαν -ίσως και για πρώτη φορά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά- το έργο του Ανταμ Σμιθ «Ο Πλούτος των Εθνών».

Οι μεν υπουργοί Οικονομικών θα έκαναν πιο εύκολα τη δουλειά τους -και σίγουρα με καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τις εισπράξεις-, οι δε φορολογούμενοι δεν θα ταλαιπωρούνταν άδικα και δεν θα ένιωθαν πως το «άδικο» χέρι του Δημοσίου μπαίνει καθημερινά στην τσέπη τους.

Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα του σήμερα τα απλά είναι δύσκολα και τα αυτονόητα αδύνατα!

Τα παραδείγματα πολλά, αφού για το πώς θα φορολογούνται με την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ τα ημιτελή και τα κενά ακίνητα και πώς οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες τον μόνο που δεν κάλεσαν στις συσκέψεις ήταν… πυρηνικός φυσικός!

Δεν πάει, εξάλλου, καιρός που εξέδωσαν, χωρίς καμία σκέψη και ούτε καν να μπουν στον κόπο να τη διαβάσουν, εγκύκλιο με την οποία έδιναν άδεια στους ελεγκτές να μπαίνουν σε σπίτια και μαγαζιά, με το έτσι θέλω…

Και το πιο πρόσφατο αλαλούμ; Με τα εταιρικά κινητά, πότε φορολογούνται, ποιοι απαλλάσσονται, μέχρι ποιο ποσό δικαιολογείται, μόνο που δεν μας είπαν ότι θα κάνουν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να διαπιστώνουν πότε η συνομιλία γίνεται για επαγγελματικούς λόγους και πότε για άλλους… που φορολογούνται ακριβά!

Αυτή η φαρσοκωμωδία, τη μια μέρα να δημοσιοποιείται εγκύκλιος και την άλλη να τρέχει το οικονομικό επιτελείο να τη μαζέψει, γιατί άλλο έγραφε, άλλο εννοούσαν και άλλο ήθελαν να πουν, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Ούτε οι φορολογούμενοι τους φταίνε, να παθαίνουν καθημερινά «εγκεφαλικά», με τις αδιανόητες εμπνεύσεις που έρχονται σε ορισμένους γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, ούτε και η κυβέρνηση, που θα πρέπει πια να δει πολύ σοβαρά τη συγκεκριμένη... αρρυθμία του υπουργείου Οικονομικών.

Πολύ απλά γιατί από τα τόσα αυτογκόλ που έχει βάλει το τελευταίο διάστημα, σε λίγο και τα μνημόνια να σκίσει, και την τρόικα να διώξει, και στο ΔΝΤ να μη μιλάει, και ακόμη και «κούρεμα» του χρέους να πετύχει, θα το χάσει το «παιχνίδι», γιατί το σκορ δεν θα γυρνάει με τίποτα.

Τι στροφή στην κοινωνία και άρση αδικιών μετά να ακούσει κανείς και να την πιστέψει!
Στο κάτω κάτω, αν είναι να χάσεις το παιχνίδι, καλύτερα να το χάσεις από καλύτερο αντίπαλο παρά από απανωτά αυτογκόλ, που πονάνε και περισσότερο…

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.