fbpx
Skip to main content

Επιχειρήσεις που βρήκαν τον δρόμο στον λαβύρινθο του υπερδανεισμού

Στην Ακτοπλοΐα η Attica δρομολογεί την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση, για να ακολουθήσει η είσοδος στρατηγικού επενδυτή.

    H σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν πρόβλημα υπερδανεισμού να βγουν -έστω σε πρώτη φάση- από το αδιέξοδο.

Και αν για ορισμένους ομίλους λύση στο πρόβλημα έδωσαν είτε η πώληση κάποιων περιουσιακών στοιχείων -κατά κύριο λόγο θυγατρικών, όπως έπραξαν π.χ. ο ΟΤΕ και η Intracom Holdings- είτε η πώληση μετοχικού ποσοστού σε ξένους επενδυτές (όπως για παράδειγμα η Folli Follie, ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα, ο Μυτιληναίος κ.ά.), είτε η έκδοση ομολογιακών δανείων (κάτι το οποίο πέτυχαν οι μεγάλοι όμιλοι), για τις υπόλοιπες εταιρείες υπάρχουν η επιλογή μιας νέας αναδιάρθρωσης του δανεισμού, η παραχώρηση του μάνατζμεντ στις πιστώτριες τράπεζες, είτε η πώληση της εταιρείας σε funds που εξειδικεύονται στην αγορά «προβληματικών» επιχειρήσεων.

Συνήθως ακολουθείται συνδυασμός των τριών αυτών επιλογών υπό την υψηλή εποπτεία, σε κάθε περίπτωση, των τραπεζών. Για παράδειγμα στον κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών έχει ήδη ξεκινήσει με την Σελόντα, από τις συστημικές τράπεζες το σχέδιο περαιτέρω συγκέντρωσης για τη δημιουργία μίας πανίσχυρης εταιρείας. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι για παράδειγμα αυτοί της Ακτοπλοΐας (με τους ομίλους Attica Group, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ και Μινωικές Γραμμές να πρωταγωνιστούν σε διάφορα σενάρια συγχωνεύσεων), της Χαλυβουργίας, της Ιδιωτικής Υγείας, της Αλλαντοβιομη- χανίας και των Ξενοδοχείων.

1. «Μοντέλο Σελόντα»
Το μάνατζμεντ στις τράπεζες

Πλέον οι τράπεζες παίρνουν τα... «ηνία» των «προβληματικών» εταιρειών, δηλαδή του μάνατζμεντ, είτε με τη συναίνεση των μεγαλομετόχων, είτε χωρίς αυτή (περιμένοντας κυρίως την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα που θα τους... λύσει τα χέρια).

Η ανάληψη της διοίκησης των εταιρειών -με τη μετοχοποίηση των χρεών- έχει βραχύβιο ορίζοντα (3-5 ετών) με στόχο να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία και στη συνέχεια να εξευρεθεί κάποιος επενδυτής για την πώλησή τους. Για τον σκοπό αυτό προχωρούν σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού με ευνοϊκότερους όρους (καλύτερα επιτόκια, μεγαλύτερη διάρκεια) ώστε να επιτευχθεί η συνέχιση της λειτουργίας τους, σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή ζημιογόνων δραστηριοτήτων, σε περικοπές λειτουργικού κόστους (προσωπικού και άλλων εξόδων), καθώς και σε συγχωνεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου.

Mε βάση αυτό το μοντέλο πρόσφατα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών συμφωνήθηκε η ανάληψη του μάνατζμεντ της Σελόντα από τις τράπεζες οι οποίες πλέον θα ελέγχουν το 82% της εισηγμένης, οι αδελφοί Στεφανή το 4%, η Linneaus το 3,5% και ο κ. Γεώργιος Γρυπιώτης το 2,3%. Παράλληλα, εγκρίθηκε η μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε ονομαστικής μετοχής, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 50,4 εκατ. ευρώ, αλλά και η ρύθμιση των υπολοίπων 100 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες θέλουν τον «Νηρέα» να παίρνει τη... σκυτάλη μετά τη Σελόντα.

2. Στο πακέτο και κούρεμα
Το μονοπάτι της αναδιάρθρωσης

Στην αλλαντοβιομηχανία, πριν από λίγες ημέρες η Creta Farms ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η πλήρης αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανείων της, τα οποία διαμορφώνονται σήμερα στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ. Με βάση τη ρύθμιση που συμφωνήθηκε με τις πιστώτριες τράπεζες, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,5% και η διάρκεια αποπληρωμής περίπου μία δεκαετία (μέχρι τις 31/12/2023). Με την εν λόγω συμφωνία εκτιμάται ότι η εταιρεία θα ωφεληθεί περίπου 1,7 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα σε ετήσια βάση.

Ακόμη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της Εδρασης, ο πρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Ψαλλίδας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες είναι προχωρημένες και πιστεύω πως βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Οι τράπεζες δείχνουν να είναι θετικές και ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Εξάλλου, στις 5 Νοεμβρίου θα εξεταστεί τελικά από το Πρωτοδικείο η συμφωνία εξυγίανσης της Μπάμπης Βωβός, η οποία προβλέπει ότι με βάση το σχέδιο, το ημιτελές εμπορικό κέντρο του Βοτανικού θα μεταβιβαστεί στους βασικούς πιστωτές (την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς) έναντι διαγραφής χρεών ύψους 120 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα μεταβιβαστούν στις τράπεζες η έκταση-φιλέτο στο Σούνιο, έναντι 10 εκατ. ευρώ και το συγκρότημα κατοικιών στη Νέα Ερυθραία, έναντι 8,84 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση πτώχευσης το «κανόνι» σε τράπεζες και προμηθευτές θα ξεπερνούσε τα 600 εκατ.

3. Εξειδικευμένα στην επανεκκίνηση εταιρειών
Ξένα funds παίρνουν το τιμόνι

Στα χέρια ξένου fund πέρασε ήδη μία εταιρεία. Ο λόγος για τη βιομηχανία Μαΐλλης, η οποία κατέληξε στην H.I.G. Luxembourg Holdings 46 S.a.r.l. Μάλιστα η τελευταία, μέσω της δημόσιας πρότασης που απηύθυνε στους μετόχους της Μαΐλλης συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 90%, οπότε σύντομα η μετοχή θα «βγει»από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή προβλέπει τη μεταβίβαση των μετοχών των υφισταμένων δανειστών σε αυτόν και την κεφαλαιοποίηση ομολόγων (με σημερινή αξία, περίπου 166 εκατ. ) προς επίτευξη, αντίστοιχης μείωσης του δανεισμού της εταιρείας. Ακόμη προβλέπεται η βελτίωση βασικών όρων των δύο υφιστάμενων κοινών ομολογιακών δανείων, ενώ θα ενισχυθεί περαιτέρω η ρευστότητα της εταιρείας μέσω της έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου ύψους 10 εκατ. για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης.

Πηγή: Έθνος

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.