fbpx
Skip to main content

Ετοιμάζουν τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο σε 72 ή και 100 μηνιαίες δόσεις αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή.

H ρύθμιση θα ισχύσει για χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τον Αύγουστο του 2014, ενώ θα μειωθούν μέχρι και 90% τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ανάλογα με το χρονικό διάστημα εξόφλησής τους.


Με την ένταξη στη ρύθμιση θα αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις και οι κατασχέσεις σε εισοδήματα, καθώς και σε κινητή ή ακίνητη περιουσία.


Η διαδικασία θα ενεργοποιείται με απλές διαδικασίες, οι οποίες στην περίπτωση των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 15.000 ευρώ θα εξαντλούνται στην υποβολή μιας απλής αίτησης.

Η ρύθμιση προβλέπει δυνατότητα εξόφλησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε έως 72 δόσεις για χρέη μεγαλύτερα των 15.000 ευρώ και σε έως 100 δόσεις αν η οφειλή είναι μικρότερη των 15.000 ευρώ.


Η ρύθμιση προβλέπει μείωση των ετήσιων προσαυξήσεων από 8,76% σε 4,5% αλλά και δραστικό μαχαίρι στις συσσωρευμένες προσαυξήσεις της ληξιπρόθεσμης οφειλής.


Αν τα χρέη καταβληθούν εφάπαξ, προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων, στις 12 δόσεις διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων, αλλά όσο αυξάνονται οι δόσεις τόσο μειώνονται οι προσαυξήσεις που διαγράφονται (για τις 72 δόσεις, για παράδειγμα, η μείωση είναι 50%).


Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ.

Πηγή: Κέρδος

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.