fbpx
Skip to main content

Παρακράτηση από την σύνταξη για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, εξέδωσε απόφαση με την οποία προβλέπονται όλες τις διαδικασίες και τα επιτρεπόμενα όρια που μπορεί να κατάσχει ουσιαστικά το εκάστοτε ασφαλιστικό Ταμείο από τους οφειλέτες του.


Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει ότι οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί που συμμετέχουν στη διαδικασία συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, των διαδοχικά ασφαλισμένων υποψήφιων συνταξιούχων με οφειλή σε οποιοδήποτε από τους ασφαλιστικούς φορείς, υποχρεούνται να τηρούν την παρακάτω διαδικασία:

Η παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών από τον τελευταίο Φορέα, αυτόν που θα καταστεί απονέμων φορέας της σύνταξης, ενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 3996/2011, όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 32 του ν. 4075/2012.

Το οφειλόμενο ποσό − και έως σε σαράντα (40) δόσεις − που θα παρακρατείται από τον φορέα που απονέμει τη σύνταξη, αποδίδεται στον εκάστοτε συμμετέχοντα Οργανισμό στον οποίο υφίσταται οφειλή.

Το συνολικό ποσό της οφειλής στο συμμετέχοντα φορέα εκπίπτει από το ποσό της συμμετοχής στη δαπάνη συνταξιοδότησης

Στις περιπτώσεις που ο Ο.Α.Ε.Ε. είναι συμμετέχων Φορέας σε απονομή σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης και υπάρχει οφειλή προς τον Οργανισμό από τον υποψήφιο συνταξιούχο εφαρμόζονται όσα ισχύουν όταν ο Ο.Α.Ε.Ε. είναι απονέμων φορέας, ως προς το ύψος της οφειλής, το ποσό που δύναται να παρακρατηθεί από τη σύνταξη, τις προθεσμίες και το ποσό που απαιτείται να καταβληθεί εφάπαξ.

Εάν διαπιστωθεί οφειλή της οποίας το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που είναι δυνατόν να παρακρατηθεί από τη σύνταξη τότε θα συντάσσεται έγγραφο οφειλής το οποίο θα κοινοποιείται στον
υποψήφιο συνταξιούχο.

Για ποσό οφειλής μεγαλύτερο των τριάντα (30) μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος (μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ − 15.000 € ή είκοσι χιλιάδες ευρώ − 20.000 € στον Ο.Α.Ε.Ε.), ο ασφαλισμένος οφείλει να εξοφλήσει το επιπλέον ποσό εφάπαξ.

Στην περίπτωση δε που η παραπάνω οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη, πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ.

Η βεβαίωση χρόνου ασφάλισης εκδίδεται μετά την εξόφληση του επί πλέον ποσού οφειλής από αυτό που δύναται να παρακρατηθεί από τη σύνταξη ή μετά την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής εάν αυτή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Εάν το ποσό οφειλής ανέρχεται έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €) ή είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 € όταν συμμετέχων Φορέας είναι και ο Ο.Α.Ε.Ε.), εκδίδεται από τον φορέα στον οποίο υφίσταται η οφειλή απόφαση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης στην οποία αναγράφεται όλος ο χρόνος ασφάλισης, το ποσό της οφειλής, το όριο ηλικίας που σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2084/1992 προβλέπεται η έναρξη συμμετοχής, τα οποία διαβιβάζονται στον απονέμοντα φορέα.

Στις περιπτώσεις που οι συμμετέχοντες Φορείς είναι περισσότεροι του ενός και υπάρχει οφειλή, ο απονέμων Φορέας μετά τη γνωστοποίηση της οφειλής από κάθε επιμέρους συμμετέχοντα Φορέα, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διαδικασίες, ελέγχει εάν το συνολικό ποσό της οφειλής υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί  δηλαδή τις δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €) συνολικά ή είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €) συνολικά − εφόσον ένας από τους φορείς όπου υπάρχει οφειλή είναι ο Ο.Α.Ε.Ε.

Εάν το συνολικό ποσό της οφειλής υπερβαίνει το ποσό της παρακράτησης, ο απονέμων φορέας ζητά από τον Οργανισμό στον οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη οφειλή από εισφορές να κοινοποιήσει εγγράφως στον υποψήφιο συνταξιούχο το ποσό της οφειλής, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί, δηλαδή το ποσό που υπερβαίνει του ποσού της παρακράτησης.

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για αιτήματα που δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.