fbpx
Skip to main content

41,6% μειώθηκε η κατανάλωση καυσίμων την περίοδο 2009-2013

Διαρκή υποχώρηση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η εγχώρια κατανάλωση καυσίμων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Infobank Hellastat Α.Ε., υπό την αρνητική επίδραση της συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών,

των διαδοχικών αυξήσεων των φόρων (ΕΦΚ και ΦΠΑ) τα προηγούμενα χρόνια και των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου μπρεντ (Brent) που επικρατούσαν έως και το 2013.

Το 2013 καταναλώθηκαν συνολικά 6,58 εκατ. τόνοι, ποσότητα που υπολείπεται του προηγούμενου έτους κατά 13,3% (ή κατά 1 εκατ. τόνους). Συνολικά, η υποχώρηση συγκριτικά με το 2009 διαμορφώθηκε σε 41,6%.

Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, η μεγαλύτερη πτώση εντοπίστηκε εκ νέου στο πετρέλαιο θέρμανσης (-52%, στους 929,6 χιλ. τόνους). Η κάμψη εντάθηκε μετά τον Οκτώβριο του 2012, όταν και ο ΕΦΚ εξισώθηκε με τον αντίστοιχο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, γεγονός που προκάλεσε απότομη άνοδο της λιανικής τιμής. Επίσης, η κατανάλωση βενζίνης μειώθηκε στους 2,66 εκατ. τόνους (-7,6% έναντι του 2012), ενώ η πωληθείσα ποσότητα πετρελαίου κίνησης κατέγραψε αύξηση 8,7% στους 2,24 εκατ. τόνους.

Οπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, η αύξηση της φορολόγησης εντέλει δεν οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς η πτώση της κατανάλωσης αντιστάθμισε την προσδοκώμενη θετική επίδραση των νέων φόρων. Το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2013 τα έσοδα υποχώρησαν κατά 8,6% στα 5,9 δισ. ευρώ, επανερχόμενα στα επίπεδα του 2009.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με την Infobank Hellastat, από εκτεταμένη λαθρεμπορία και νοθεία καυσίμων. Το λαθρεμπόριο στο παρελθόν εκδηλωνόταν κυρίως με χρήση πετρελαίου θέρμανσης για κίνηση οχημάτων, πρακτική που οδήγησε στην εξίσωση των ΕΦΚ των δύο καυσίμων. Η παρέμβαση αυτή φάνηκε να περιορίζει τη συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα, ωστόσο οι λαθρέμποροι στράφηκαν στο ναυτιλιακό πετρέλαιο. Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 17 επιχειρήσεων. O συνολικός κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 13,7% στα 10,05 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένης της «Ελληνικά Καύσιμα ΑΕΕ», τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) των υπολοίπων επιχειρήσεων σημείωσαν μείωση 3,9%, στα 78,74 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημίες επιδεινώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ.

Tα περιθώρια κερδών προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) και κερδών προ φόρων (ΚΠΦ) παρέμειναν σταθερά στο 0,8% και -0,2% αντίστοιχα. Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε περαιτέρω σε 3,1 προς 1, παραμένοντας ωστόσο υψηλή.

Το τρέχον έτος αναμένεται να σηματοδοτήσει την έξοδο της αγοράς από το περιβάλλον φθίνουσας κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας και η αναμενόμενη άνοδος του ΑΕΠ το 2014 δημιουργεί προσδοκίες για τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά.

Μάλιστα, οι 3 εισηγμένοι όμιλοι στα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο του 2014, εμφανίζουν αύξηση στους πωλούμενους όγκους στις κύριες κατηγορίες της αγοράς. Η κατανάλωση, ωστόσο, θα τονωθεί και μέσω της φορολογικής ελάφρυνσης των καταναλωτών ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές».

Πηγή: Καθημερινή

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.