fbpx
Skip to main content

Γράψε - σβήσε στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Τις διατάξεις της ρύθμισης των 100 δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ξαναγράφουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προκειμένου να αποσπάσουν τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο των αγορών, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο συμφωνίας και να μην προχωρήσει μονομερώς, χωρίς συμφωνία, στην κατάθεση της νομοθετικής διάταξης.
Ετσι, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, το γράψε - σβήσε είναι καθημερινό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες και η κατάθεση της ρύθμισης κρίνεται από αρμόδια στελέχη δύσκολο να προχωρήσει νωρίτερα από την ερχόμενη εβδομάδα. Η ρύθμιση, την οποία προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, ήταν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έτοιμη έως την τελευταία της λεπτομέρεια. Εμενε μόνο η υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών και η κατάθεσή της στη Βουλή.

ΟΙ 100 ΔΟΣΕΙΣ. Προέβλεπε δόσεις που θα μπορούσαν να φτάνουν ώς και τις 100 για όσους είχαν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ και περιορίζονταν σε 72 στην περίπτωση υψηλότερων χρεών. Προέβλεπε παράλληλα μείωση των ετήσιων προσαυξήσεων για όσους έμπαιναν στη ρύθμιση από το 8,76% που ισχύει σήμερα στο 4,5% αλλά και απλές διαδικασίες ένταξης. Η διαγραφή των συσσωρευμένων προσαυξήσεων, άλλωστε, άγγιζε το 100% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
Με εξαίρεση τον αριθμό των δόσεων, όλες οι υπόλοιπες διατάξεις επανεξετάζονται, αναφέρουν πληροφορίες.
Στην πρώτη γραμμή των διορθώσεων μπαίνουν οι προσαυξήσεις, για τις οποίες όλα δείχνουν ότι η μείωση δεν θα είναι στο μισό. Παράλληλα, πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι στις προθέσεις της τρόικας είναι να καθιερωθούν «κόφτες» που δεν θα επιτρέπουν σε φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην ισχύουσα ρύθμιση των 12 δόσεων να την εγκαταλείψουν προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα περισσοτέρων δόσεων.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ. Κατά πληροφορίες, η ανησυχία της τρόικας απορρέει από το ότι σε ασκήσεις που έχει τρέξει η εφαρμογή μιας τόσο μάξι ρύθμισης θα είχε άμεση αντανάκλαση στην πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων ιδίως από τη στιγμή που θα μπορούσαν να ενταχθούν όλες οι βεβαιωμένες ακόμα και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές. Διατυπώθηκε μάλιστα η εκτίμηση ότι ακόμα και ένα ποσοστό χαμηλότερο του 10% των φορολογουμένων με βεβαιωμένες οφειλές να εντάσσονταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων τα έσοδα για οκτώ μήνες θα ήταν σαφώς μειωμένα εξαιτίας της κατάτμησης της οφειλής σε πολλές δόσεις, πριν αρχίσουν να ανακάμπτουν.
Με αυτά τα δεδομένα, βασικές διατάξεις της αρχικής ρύθμισης αναμένεται να επαναδιατυπωθούν ενώ, όπως βεβαιώνεται αρμοδίως, δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των 100 δόσεων.

Πηγή: Τα Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.