fbpx
Skip to main content

Τι πρέπει να ξέρετε για τα τέλη κυκλοφορίας

Ακριβώς τα ίδια τέλη κυκλοφορίας που πλήρωσαν πέρυσι θα κληθούν σύντομα να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναμένεται να εμφανιστούν στην ειδική εφαρμογή του taxisnet από την 1η Νοεμβρίου και η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπήρχαν στις αρχές του έτους σκέψεις για την αλλαγή των τελών κυκλοφορίας προκειμένου να συνδεθούν περισσότερο με την αξία του οχήματος και την απόσταση που διανύουν και λιγότερο με τον κυβισμό που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από την ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί κρίθηκαν ως μη εφαρμόσιμες και εγκαταλείφθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις προτάσεις που είχαν περιληφθεί στο σχετικό πόρισμα ήταν ακόμη και η τοποθέτηση αισθητήρα GPS ο οποίος και θα κατέγραφε την ακριβή απόσταση που διανύει κάθε χρόνο ένα όχημα προκειμένου στη συνέχεια να υπολογιστούν τα τέλη που θα πρέπει να καταβάλει ο ιδιοκτήτης του. Πρόκειται για πρακτική που έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό που εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο του 2010 και δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η σύνδεση του ύψους των τελών κυκλοφορίας με τον όγκο των εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα το μπόνους που προβλέπει αυτό το σύστημα είναι η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων με ρύπους κάτω των 100 γραμμαρίων που έχουν κινητήρα προδιαγραφών euro 5. Τα όρια αυτά για την απαλλαγή, σύμφωνα με όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθούν σταδιακά καθοδική πορεία. Για παράδειγμα, στη Γερμανία το όριο για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους μειώθηκε από την 1 Ιανουαρίου 2014 από τα 110 γραμμάρια στα 95 γραμμάρια. Η αλλαγή αυτή δεν προκάλεσε μεγάλη επιβάρυνση σε όσους έχουν όχημα που οι ρύποι του πέρασαν πάνω από το όριο (2 ευρώ ανά γραμμάριο πάνω από το όριο των 95 γραμμαρίων). Για παράδειγμα, ένα όχημα με ρύπους 99 γραμμαρίων στη Γερμανία ενώ επιβαρυνόταν έως και το 2013 με ετήσια τέλη κυκλοφορίας  114 ευρώ, με τη μείωση του ορίου στα 95 γραμμάρια χρεώνεται με 122 ευρώ.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές euro 6 οι οποίες για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων προβλέπουν χαμηλότερα όρια ρύπων. Οι όποιες κουβέντες στο υπουργείο Οικονομικών για αλλαγή της φορολογίας στα οχήματα  με βάση τη νέα αντιρρυπαντική οδηγία έχουν μεταφερθεί για τον επόμενο χρόνο. Έτσι, όπως αναφέρθηκε, και φέτος θα πληρωθούν τα ίδια τέλη κυκλοφορίας που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι πέρυσι. Τα τέλη για οχήματα που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 έχουν ως εξής:

Για οχήματα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά από την 1-11-2010 και μετά τα τέλη υπολογίζονται με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους


Ο φορολογούμενος θα πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική εφαρμογή των τελών κυκλοφορίας στο taxisnet και αφού συμπληρώσει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και τον αριθμό κυκλοφορίας θα εκτυπώσει το ειδοποιητήριο για τα τέλη του οχήματός του. Η εξόφληση γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπεζών ενώ το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα έχει καταργηθεί. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησης επιβάλλεται πρόστιμο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.