fbpx
Skip to main content

Η εβδομάδα που πέρασε – Η εβδομάδα που έρχεται… (17/10)

Μια ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα αυτή που πέρασε, όπου τα φορολογικά θέματα πέσανε προσωρινά σε δεύτερο επίπεδο μετά το ιδιαίτερα άσχημο οικονομικό κλίμα για τη χώρα μας.

Προσπαθώντας να αποστασιοποιηθούμε από οποιαδήποτε πολιτική ανάλυση μέσα από αυτή τη στήλη θα θέλαμε μόνο να αναφερθούμε στο γνωστό μότο «καλύτερα να τρως παρά να μιλάς».

    Την περίοδο αυτή η κυβέρνηση είναι σε συζήτηση για τον απεγκλωβισμό της χώρας από Τρόικα και Δ.Ν.Τ. και την απαρχή ενός νέου κύκλου δανεισμού, πλην όμως… Οι επενδυτές, για μία ακόμα φορά, δεν αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Τα ομόλογα 10ετίας, λήξης 2024, φλερτάρουν γύρω στο 9%, με τα spreads να συνεχίζουν τη γρήγορη ανάβαση και να αγγίζουν σήμερα Παρασκευή, τις 827 μονάδες.. Το χαμηλό έτους ήταν στο 5,47% τον Ιούνιο. Το Ιρλανδικό 10ετές ομόλογο εμφανίζει απόδοση 1,64%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,04%, το Ισπανικό 1,91% και το Ιταλικό 2,28%. Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο 0,78%. Είναι πασιφανές ότι η πολιτική απόφαση της εξόδου από το μνημόνιο αποδοκιμάστηκε πλήρως από την παγκόσμια κοινότητα, με τα ξένα funds να αποχωρούν μαζικά από το ελληνικό χρηματιστήριο ρευστοποιώντας εκατομμύρια χαρτιά. Οι αγορές έδειξαν ότι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα ως ανεξάρτητη εθνική οικονομία αλλά εμπιστεύονται την Ελλάδα ελεγχόμενη από την Τρόικα και εφαρμόζοντας τα μνημόνια. Η ερμηνεία αυτή δεν είναι η μόνη είναι όμως η επικρατέστερη και έπεται συνέχεια...

    Αυτή την εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι «χρόνοι αναμονής» για την απονομή σύνταξης, στους συσσωρευόμενους πλέον χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους. Ο χρόνος ποικίλει από τους 12 μήνες σε Δημόσιο και ΙΚΑ έως και τα πέντε (5) χρόνια στο ΕΤΕΑ. Βέβαια στο Δημόσιο έχουν ανακαλύψει έναν νέο τρόπο ώστε να μην διαμαρτύρονται οι υποψήφιοι συνταξιούχοι. Με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης καταβάλλεται κάθε μήνα στον υποψήφιο συνταξιούχο το 50% της αναμενόμενης κύριας σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό ο μεν υποψήφιος συνταξιούχος λαμβάνει ένα ποσό που κυμαίνεται γύρω στα εξακόσια ευρώ μηνιαίως και ζει με την φαντασίωση της σύνταξης, το δε κράτος δεν έχει πάνω του χιλιάδες ενοχλητικούς να δημιουργούν συνεχώς θέματα. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι οι εκδόσεις συντάξεων μένουν παγωμένες για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς κανέναν λόγο παρά μόνο ένεκα της οικονομικής αδυναμίας του κράτους. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν στο Δημόσιο τον Ιανουάριο, «ξεκουράστηκαν» στο πρωτόκολλο για ένα δεκάμηνο και λίγες ημέρες πριν χρεώθηκαν σε εισηγητή. Στην ουσία δηλαδή τώρα ξεκίνησε, αν ξεκίνησε η επεξεργασία της κάθε αίτησης με συνέπεια η όλη αργοπορία να «τραβάει» πίσω και την καταβολή του εφάπαξ. Επί πλέον, όταν θα εκδοθούν αυτές οι συντάξεις, η Κυβέρνηση που θα είναι τότε στην εξουσία θα κληθεί να καταβάλει και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, δηλαδή την διαφορά μεταξύ αναλογούσας σύνταξης και προκαταβολής, για όσα χρόνια αυτοί δεν την εισέπρατταν.

    Στα καθ’ ημάς, με την με αριθμό 6/2014 γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Νικόλαου Παντελή, δίνεται απάντηση στη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους που αποφάνθηκε το καλοκαίρι με οριακή πλειοψηφία ότι είναι συνταγματικές οι σχετικές διατάξεις του νόμου 4174/2013. Ο Ανώτατος Δικαστικός λειτουργός έκρινε ως αντισυνταγματικές τις εφόδους υπαλλήλων του Σ.Δ.Ο.Ε. και άλλων φορολογικών υπηρεσιών για κατ΄ οίκον έρευνα των φορολογουμένων πολιτών χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.

    Ανακοινώθηκε από το Υπ. Οικονομικών ότι από την 1η Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών θα μπορούν να εκτυπώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015, μέσω TAXISnet. Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε γίνει λόγος για την εφαρμογή νέου συστήματος υπολογισμού με βάση την ετήσια χιλιομετρική απόσταση που διανύει ο κάτοχος του ΙΧ, τελικά δεν παρατηρείται καμία αλλαγή σε σχέση με το 2014.

     Κατρακυλούν οι τιμές του πετρελαίου. Με πρωτοφανές sell off στο μαύρο χρυσό, το αργό υποχωρεί κάτω από τα 83 δολάρια και το Brent στα 83 δολάρια το βαρέλι. Μια καλή και μια κακή πρόβλεψη της συντακτικής ομάδας. Η τιμή του πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί στα 80 δολάρια το βαρέλι, επειδή αυτό είναι το breakeven παραγωγής πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες από σχιστόλιθο. Όσο για την κακή, η μείωση ελάχιστα θα μετακυληθεί στην Ελληνική αγορά, επειδή θα αυξηθεί κάπως η ισοτιμία δολαρίου – ευρώ, θα αυξηθεί το κόστος διύλισης, θα αυξηθούν τα μεταφορικά των πλοίων υγρού φορτίου και γενικά επειδή ο Ερμής είναι πάντα ανάδρομος για την χώρα.   

    Την Παρασκευή δόθηκε στη δημοσιότητα η ΠΟΛ. 1228/15.10.2014 εγκύκλιος διαταγή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων με την οποία παρασχέθηκαν επί πλέον οδηγίες σχετικά με το πλαίσιο χειρισμού υποθέσεων φορολογουμένων που απέστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009 έως και 2011. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελεί συνέχεια της ΠΟΛ. 1033/21.2.2013. Η εγκύκλιος αναφέρεται σε θέματα κάλυψης των εμβασμάτων και με επενδυτικά προϊόντα εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις καθώς και με προϊόντα εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, ισομερούς κατανομής των κοινών καταθετικών τραπεζικών λογαριασμών, επαναπατρισθέντων κεφαλαίων, κατοίκων εξωτερικού και υποχρέωσης αξιολόγησης των προσκομιζόμενων στοιχείων σχηματισθέντος κεφαλαίου από την ελεγκτική αρχή.
 

     Όσον αφορά την εβδομάδα που έρχεται, εκτός από τις όποιες προσπάθειες της Κυβέρνησης για αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και της ανάσχεσης της πτώσης στο χρηματιστήριο, θα εξακολουθήσουν οι συνομιλίες με την Τρόικα.

    Η προεξοφληθείσα ρύθμιση χρεών δεν φαίνεται να προχωράει με τους ρυθμούς που θα ήθελε η Κυβέρνηση, λόγω Τρόικας. Υπήρξαν πολλές ενστάσεις από την μεριά της Τρόικας, με σοβαρότερη σχετικά με το επιτόκιο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και η έκπτωση που θα ισχύσει σε όσους πληρώσουν μέρος ή το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής εφάπαξ ή σε λιγότερες από 72 δόσεις. Συγκεκριμένα, σήμερα το ετήσιο επιτόκιο ανέρχεται στο 8,76%. Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί στο 4,5% και της τρόικας στο 5%. Τέλος, η νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

    Όπως έχει ανακοινωθεί, στις 21 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος.

    Αλλαγές επί του «πόθεν έσχες» των ακινήτων. Η νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει ότι το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης που αναγράφεται στο συμβόλαιο, αν και οι φόροι μεταβίβασης θα συνεχίσουν να πληρώνονται επί της αντικειμενικής τιμής.

    Η διάταξη σκοπό έχει να ξεπαγώσει την τελματωμένη αγορά ακινήτων, ένας δε λόγος της κτηματικής ακινησίας είναι και ο έλεγχος περί «πόθεν έσχες» που εμφανίστηκε πάλι από 1/1/2014, μετά την εφαρμογή του Ν. 4172/2013. Βέβαια, αναφύονται πολλά ερωτήματα και κυρίως γιατί δεν καταργείται το πόθεν έσχες στην αγορά κατοικίας, κάτι που υφίστατο για σειρά ετών, σε ποια τιμή θα υπολογίζεται ο φόρος, στην τιμή συμβολαίου ή στην αντικειμενική και κατά συνέπεια που θα προσδιορίζεται ο τυχών φόρος υπεραξίας για τον πωλητή. Επί πλέον πώς θα αντιμετωπισθούν ακραίες περιπτώσεις καταστρατήγησης του νόμου (αντικειμενική τιμή 200.000 ευρώ και τιμή συμβολαίου 20.000 ευρώ). Βέβαια παράγοντες του Υπ. Οικονομικών δήλωσαν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα διενεργείται άμεσα έλεγχος, ο οποίος διερωτόμαστε όμως πως θα προσδιορίσει την πραγματική τιμή του συμβολαίου. Γενικά φαίνεται ότι οδηγούμαστε πάλι στις παλιές καλές εποχές των συγκριτικών στοιχείων όπου οι τότε εφορίες κεφαλαίου (έως το τέλος του 1999) διατηρούσαν στοιχεία σχετικά με μεταβιβάσεις των παρακείμενων και όμορων ακινήτων. Στο μόνο που μπορεί να ελπίζει το Υπουργείο πιστεύουμε ότι αποτελεί η θεωρία των αντικρουόμενων συμφερόντων, όπου ο πωλητής απαιτεί μεγαλύτερο δηλωθέν τίμημα έτσι ώστε να καλύψει μελλοντικές αγορές και δαπάνες του, πλην όμως και αυτό το πλεονέκτημα το καταργεί στην ουσία ο φόρος επί της υπεραξίας του ακινήτου όπου το ποσοστό του 15% αποθαρρύνει το οποιονδήποτε πωλητή από την «ορθή φορολογική δράση».

    Μέσα στις επόμενες ημέρες και οπωσδήποτε έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα νέα διορθωτικά εκκαθαριστικά με μειωμένο ή μηδενικό ΕΝΦΙΑ που αφορούν περίπου 800.000 φορολογούμενους.

    Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, άνεργους, πολύτεκνους ή ανάπηρους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του φόρου. Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον το δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί, και εφόσον η συνολική επιφάνεια της περιουσίας τους δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί και όριο ακίνητης ιδιοκτησίας, 200.000 ευρώ για τους ανύπαντρους και 300.000 για τους παντρεμένους.

    Τέλος, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2015, πιλοτικά, σε 13 δήμους της χώρας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μνημονιακή υποχρέωση, σύμφωνα με την οποία μια οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα, χωρίς άλλα εισοδήματα, θα λάβει οικονομική ενίσχυση της τάξης των 400 ευρώ τον μήνα. Στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου οι ωφελούμενοι θα είναι 700.000 και το κονδύλι θα κυμαίνεται από 850 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν καλύπτεται το επίπεδο πενίας το οποίο στη χώρα μας υπολογίζεται στα 10.500 ευρώ, αλλά αντανακλά τις δυνατότητες της πολιτείας για κάλυψη ενός μέρους των βασικών αναγκών πολιτών οι οποίο βρίσκονται πολύ κάτω από αυτό το όριο. Για την ιστορία, στη διεθνή βιβλιογραφία το κομμάτι αυτό του πληθυσμού αναφέρεται με τον όρο «strugglers», ενώ το αμέσως επόμενο κομμάτι του πληθυσμού που δύσκολα καταφέρνει και επιβιώνει ορίζεται ως «survivors».

    Ως επιστέγασμα των ανωτέρω ήρθε και η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που περιγράφει τις συνθήκες φτώχειας στην ελληνική κοινωνία. επιλέγοντας μερικά από τα στοιχεία της έκθεσης βλέπουμε ότι:

· Το 40% των φτωχών Ελλήνων στερείται ακόμη και βασικά διατροφικά αγαθά, ενώ το 50% στερείται ακόμη και την θέρμανση

· Το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της Χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 1.784 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.428 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 1.879 ευρώ.

· Σε κίνδυνο φτώχειας ήταν πέρυσι το 23,1% του πληθυσμού της χώρας, ή 2.529.000 άτομα, με την Ελλάδα να κατέχει την 1η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «28»

· Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «28», οι τρεις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά, είναι η Βουλγαρία (48%), η Ελλάδα (35,7%) και η Λετονία (35,1%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ισλανδία (13%), Νορβηγία (14,1%) και Τσεχία (14,6%)

· Το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 6,6 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του φτωχότερου 20% του πληθυσμού. Το 25% του πληθυσμού με το υψηλότερο εισόδημα κατέχει το 47,1% του συνολικού εθνικού εισοδήματος

    Με τα παραπάνω όχι και τόσο ευχάριστα, σας χαιρετάμε και για αυτή την εβδομάδα και σας ευχόμαστε να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο αντάξιο του τριημέρου που πέρασε στη χώρα μας η κα Αμάλ Αλαμουντίν – Κλούνεϊ.

Πηγή:e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.