fbpx
Skip to main content

ΕΝΦΙΑ: Δεύτερος γύρος αλαλούμ

Δεύτερος γύρος αλαλούμ περιμένει τους φορολογούμενους με τον ΕΝΦΙΑ.

Πολύ σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα λάβουν το τρίτο κατά σειρά εκκαθαριστικό του φόρου αλλά για πολλούς από αυτούς ούτε αυτό θα είναι το τελευταίο. Θα χρειαστεί να διορθώσουν το Ε9 για να τους εκδοθεί καινούριο. Στο μεταξύ οι δόσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνονται και στο τέλος να συμψηφιστούν με το οριστικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Βήμα προς βήμα ο νέος λαβύρινθος με τον ΕΝΦΙΑ έχει ως εξής. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πρόκειται να αναρτηθούν στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγή από το φόρο. Αφορούν τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 9.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε  παιδί και δικαιούνται έκπτωσης 50% από το φόρο. Προϋπόθεση είναι, επίσης, να μην έχουν στην κατοχή τους κτίσματα άνω των 150 τετραγωνικών και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην ξεπερνά τις 85.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι και τις 150.000 εφόσον είναι έγγαμοι και τις 200.000 εφόσον έχουν παιδιά. Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί καθώς και οι ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω. Νέο εκκαθαριστικό θα λάβουν και οι ιδιοκτήτες αποπερατωμένων κτισμάτων που όλο το 2013 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα (είχαν παροχή αλλά είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση). Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δικαιούνται έκπτωση 20% από τον ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στο κτίσμα που είναι ηλεκτροδοτούμενο.

Η εκκαθάριση θα γίνει με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όπως είναι το ύψος των εισοδημάτων, τα στοιχεία του Ε2 για να κενά ακίνητα και η αξία των ακινήτων ενώ έχει λάβει και τα στοιχεία για τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ωστόσο, δεδομένο θεωρείται ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να πάνε στην εφορία για προσκόμιση δικαιολογητικών προκειμένου να λάβουν τις εκπτώσεις καθώς σε πολλές περιπτώσεις (όπως στην περίπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων) τα στοιχεία θεωρούνται ελλιπή (π.χ. δεν έχει συμπληρωθεί αριθμός παροχής ρεύματος στο Ε2).

Πριν από αυτά τα εκκαθαριστικά έχουν προηγηθεί τα αρχικά που εκδόθηκαν τον Αύγουστο, και ακολούθησαν άλλα  μετά τις τροποποιήσεις και διορθώσεις στα εκτός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα.

Μετά την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών πρόκειται να ανοίξει στο taxisnet η εφαρμογή για το Ε9 προκειμένου να υποβάλλουν τροποποιητικά Ε9 όσοι έχουν λάθη στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους. Έτσι πρόκειται να εκδοθεί και νέο εκκαθαριστικό σημείωμα για αυτούς. Η εφαρμογή πρόκειται να μείνει ανοικτή πιθανόν έως και το τέλος του 2014 ενώ στη συνέχεια θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών Ε9 για όσους εντός του 2014 είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους (αφορά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2015).


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.