fbpx
Skip to main content

Ανάσα για μεταβιβάσεις και πλειστηριασμούς

Η διάταξη που είχε αναγγελθεί πριν από περίπου έναν χρόνο και αφορούσε στην ελαστικοποίηση του πόθεν έσχες, κατατέθηκε τελικά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Ξηλώνει μια πρόβλεψη που υπήρχε στον προηγούμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και είχε μεταφερθεί αυτούσια τον Ιούλιο του 2013 στο νέο, η οποία προέβλεπε ότι για την κάλυψη του τεκμηρίου απόκτησης ακινήτων από τον αγοραστή ως τίμημα θεωρείται η αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Αυτή η διάταξη όσο οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ήταν υποδεέστερες των πραγματικών, δηλαδή έως και το 2009, διασφάλιζε εν μέρει τα κρατικά έσοδα αφού δημιουργούσε μια ελάχιστη υποχρέωση δικαιολόγησης του πόθεν έσχες. Σήμερα, όμως με τις αντικειμενικές τιμές να είναι σε πολλές περιπτώσεις έως και διπλάσιες των πραγματικών η πρόβλεψη αυτή είχε μετατραπεί σε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς εκατοντάδες μεταβιβάσεις δεν ολοκληρώνονταν καθώς οι αγοραστές έπρεπε να καλύψουν τεκμήριο για δαπάνη που δεν πραγματοποίησαν και κινδύνευαν να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στον φορολογικό ελεγκτή και να πληρώσουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα πουλιόταν 100.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία του ήταν 150.000 ευρώ. Ο αγοραστής θα έπρεπε να καλύψει με δηλωμένα εισοδήματα δαπάνη 150.000 και όχι 100.000 που κατέβαλε πραγματικά.

Με τη διάταξη που κατατέθηκε ξεμπλοκάρουν τελικά αυτές οι μεταβιβάσεις ενώ αφαιρείται ένα ακόμη στοιχείο που έκανε λιγότερο ελκυστικές τις επενδύσεις σε ακίνητα. Πλέον ο αγοραστής θα καλείται να δικαιολογήσει πόθεν έσχες για το αναγραφόμενο τίμημα στο συμβόλαιο, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πλέον και το πραγματικό τίμημα.

Με την παρέμβαση αυτή, ωστόσο, ανοίγει και ένα παράθυρο για την περαιτέρω ελαστικοποίηση του πόθεν έσχες που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της κτηματαγοράς. Φορολογούμενοι που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ούτε το πραγματικό τίμημα θα μπορούν να έλθουν σε συμφωνία με τον πωλητή για την αναγραφή ακόμη πιο χαμηλού τιμήματος στο συμβόλαιο.

Το νέο καθεστώς διευκολύνει και τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του δημοσίου. Με δεδομένο ότι έχει συμφωνηθεί με την τρόικα ότι η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών θα μειωθεί στα 2/3 της αντικειμενικής του ακινήτου και εφόσον δεν υπάρξει αγοραστής να μειώνεται περαιτέρω στο ½ ο αγοραστής του ακινήτου θα καλείται πλέον να δικαιολογήσει για το πόθεν έσχες το πραγματικό τίμημα που κατέβαλε.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.