fbpx
Skip to main content

Επιτόπια επιβολή κυρώσεων για «μαύρη» εργασία από την Οικονομική Αστυνομία

Στην επιτόπια επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας θα μπορεί να προβαίνει σύντομα η Οικονομική Αστυνομία , καθώς τα συναρμόδια υπουργεία Δημόσιας Τάκης και Εργασίας επεξεργάζονται την παρούσα περίοδο τις σχετικές ρυθμίσεις για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Σώματος, αναφέρει το  Newsroom ΔΟΛ.

Σήμερα η  Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας αποτελείται από τέσσερα τμήματα, ήτοι το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας, το Τμήμα Προστασίας Οικονομίας, το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης και το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας.

Το τελευταίο τμήμα ασχολείται με τις παραβάσεις σε βάρος των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και περίθαλψης, όπως η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, η παράνομη συνταγογράφηση, οι ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, η υπερτιμολόγηση φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού και η μη έκδοση αποδείξεων παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, η Οικονομική Αστυνομία δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει τα πρόστιμα. Έτσι, όταν εντοπίζει παραβάσεις, συντάσσει εκθέσεις και τις κοινοποιεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να ελεγχθούν και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Με τις αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας οι υπηρετούντες σε αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν επιτόπου τα πρόστιμα στις περιπτώσεις ανασφάλιστων εργαζομένων.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.