fbpx
Skip to main content

Επεκτείνεται ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ 13%

Την επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% και σε άλλους κλάδους πέραν της εστίασης φέρεται να εξετάζει η Κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις της τρόικας για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδος.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ ζητούν την μεταρρύθμιση του υφιστάμενου καθεστώτος ΦΠΑ στην Ελλάδα, που ισχύει από το 1987, και εστιάζουν στην ανάγκη υιοθέτησης ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες στο σύνολο της χώρας.

Υπενθυμίζεται πω σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί στο παρελθόν τεχνικά κλιμάκια της τρόικα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση των τριών συντελεστών (υπερμειωμένου 6,5%, του μειωμένου 13% και του κανονικού 23%), από έναν ενιαίο συντελεστή του 15,5% θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση της τρόικας είναι να μειωθεί ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ 23% στο 18% και να αλλάξουν οι κατά 30% μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο (5%, 9% και 16%).

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν συναινεί σε αυτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια αλλαγή θα έφερνε αναστάτωση στην αγορά. Αντιθέτως το υπουργείο φέρεται να εξετάζει την επέκταση του μειωμένου συντελεστή  ΦΠΑ 13% στην οικοδομή τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας.

Πηγή: news.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.