fbpx
Skip to main content

100 δόσεις… uber alles

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην εφαρμογή των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία δηλώνουν στην κυβέρνηση, παρά τις έντονες ενστάσεις της τρόικας.

Χαρακτηριστικό αυτής της «αποφασιστικότητας» είναι ότι ήδη από σήμερα η εγκύκλιος για τη ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία θα δοθεί στη δημοσιότητά προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα η υποβολή αιτήσεων από τους ασφαλισμένους.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε στο capital.gr ότι η απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών με τις 100 δόσεις πρόκειται να υπογραφεί και να δημοσιευτεί σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα εντός της εβδομάδας προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν και στη ρύθμιση των χρεών τους προς τις εφορίες και τα τελωνεία.

Η βασική ένσταση των τροϊκανών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι ότι θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων αφού μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν ακόμη και βεβαιωμένες οφειλές, όπως είναι οι εναπομείνασες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επίσης, σημειώνουν ότι με την θέσπιση νέας ρύθμισης ουσιαστικά εγκαταλείπεται το δόγμα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να δοθούν νέες χαριστικές ρυθμίσεις οι οποίες επί της ουσίας, αν και διευκολύνουν πολλούς που δεν μπορούν να πληρώσουν, επιβραβεύουν και τους κατά σύστημα κακοπληρωτές του δημοσίου οι οποίοι πάντα «περιμένουν τη ρύθμιση για να πληρώσουν».

Από το υπουργείο Οικονομικών έχουν απαντήσει σε αυτά τα επιχειρήματα. Σημειώνουν ότι οι εισπράξεις του δημοσίου πρόκειται να αυξηθούν καθώς υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός φορολογούμενων και ασφαλισμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 10.000 ευρώ οι οποίοι μέσω της ρύθμισης θα αποκτήσουν και πάλι σχέση με το δημόσιο ταμείο, δίνοντας έστω τα 50 ευρώ της ελάχιστης δόσης. Επιπλέον σημειώνουν ότι μέσα στην επόμενη διετία η ρύθμιση θα φέρει στα κρατικά ταμεία συνολικά έσοδα τα οποία προσδοκάται ότι θα ξεπεράσουν  τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων και των εσόδων από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι θα υπερκαλύψει και τις όποιες υστερήσεις εμφανιστούν από όσους επιλέξουν να μεταφέρουν στο μέλλον υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εξοφλήσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων είναι ένα από τα μέτρα στα οποία η κυβέρνηση έχει προχωρήσει μονομερώς σε θέσπισή τους. Χωρίς να έχει εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας έχει προηγηθεί η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.