fbpx
Skip to main content

Κίνδυνος μεγάλης τρύπας στα φορολογικά έσοδα

Μεγάλη τρύπα στα φορολογικά έσοδα απειλεί να ανοίξει η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα τελωνεία.

Ορισμένες παράμετροι της ρύθμισης ανοίγουν μεγάλα παράθυρα για μεταφορά στο μέλλον σημαντικών φορολογικών εσόδων τα οποία όμως έχουν προϋπολογιστεί για φέτος και το 2015.

Ο κίνδυνος, όπως εκτιμούν έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι έως το  Μάρτιο να έχει καταγραφεί μια σημαντική υστέρηση στα φορολογικά έσοδα που θα καταστήσει ουσιαστικά ανέφικτη την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων για το νέο έτος, χωρίς τη λήψη διορθωτικών μέτρων ή τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Οι παράμετροι της νέας ρύθμισης οι οποίες δημιουργούν το μεγάλο κίνδυνο πολλοί φορολογούμενοι να μεταφέρουν στο μέλλον φορολογικές υποχρεώσεις τις οποίες είχαν προγραμματίσει να εκπληρώσουν είναι οι εξής:

-η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 100 δόσεις φόρων οι οποίοι έχουν βεβαιωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου αλλά δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν λήξει καθώς και οι επόμενες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που δεν έχουν λήξει.

-η δυνατότητα ρύθμισης με 72 δόσεις ακόμη και ποσών άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ οι οποίες είναι ήδη ρυθμισμένες και δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

Παραδείγματα
Σε έναν φορολογούμενο έχει βεβαιωθεί ΕΝΦΙΑ ύψους 6.000 ευρώ και έχει ήδη πληρώσει δυο δόσεις των 1.000 ευρώ. Του απομένουν τέσσερις δόσεις που είναι άληκτες συνολικού ύψους 4.000 ευρώ. Επίσης, ο ίδιος φορολογούμενος έχει μια άληκτη δόση του φόρου εισοδήματος ύψους 2.000 ευρώ. Ενώ είχε σκοπό να εξοφλήσει τα σχετικά ποσά εμπρόθεσμα θα μπει πλέον στον πειρασμό να τα ρυθμίσει διατηρώντας τη ρευστότητά του έναντι χαμηλού κόστους λόγω του επιτοκίου 4,56% της ρύθμισης. Μάλιστα το επιτόκιο είναι κατά 50% χαμηλότερο από αυτό της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων (8,76%). Έτσι, αντί ο φορολογούμενος να πληρώσει φέτος 6.000 ευρώ, θα προχωρήσει στη ρύθμιση των οφειλών του σε 100 δόσεις των περίπου 75 ευρώ. Αντί να εισπραχθούν από το δημόσιο 6.000 ευρώ εντός του δημοσιονομικού έτους 2014 θα εισπραχθούν τελικά μόνο περίπου 300 ευρώ.

Η τρόικα δεν θεωρεί ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα κάνουν την παραπάνω επιλογή. Τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος που δεν έχουν λήξει και πρέπει να εισπραχθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το 30% -που είναι ένα λογικό ποσοστό- ενταχθεί στη ρύθμιση τότε από τον φετινό προϋπολογισμό θα λείψουν έσοδα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν εντός του 2015. Το ποσό αυτό θα περιοριστεί από τις εισπράξεις που θα γίνουν από όσους δεν πληρώνουν και με την ρύθμιση θα ξεκινήσουν να δίνουν έστω 50 ευρώ το μήνα.

Άλλος μεγάλος φόβος είναι αυτός της μεταφοράς στη ρύθμιση των 72 δόσεων πολύ μεγάλων ποσών που χρωστούν επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση έχει βεβαιωθεί τον Ιούνιο φόρος κερδών ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό ρυθμίστηκε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων τον Αύγουστο. Η επιχείρηση έχει πλέον το δικαίωμα να προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής της σε έως 72 δόσεις και να μεταφέρει τις πληρωμές στο μέλλον.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.