fbpx
Skip to main content

Νέο ψαλίδι 10% στις επικουρικές συντάξεις το 2015

Νέα μείωση κατά 10% αναμένεται το 2015 στις επικουρικές συντάξεις για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα “Τα Νέα”, ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάσης Καποτάς, τονίζει ότι η επερχόμενη νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις (πέραν του 5,2% που έγινε από 17/1/2014) θα είναι της τάξεως του 10%.

Τα στοιχεία του εννεαμήνου 2014 “φωτογραφίζουν” πιο δυσοίωνη την κατάσταση για το 2015 με τις εισφορές στο 1,5 δισ. ευρώ και τις παροχές στα 2,15 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα εννεαμήνου στο ΕΤΕΑ κλείδωσε στα 305 εκατ. ευρώ και για το 2015 φαίνεται να κλείνει στα 350 εκατ. ευρώ.

Το ΕΤΕΑ λειτουργεί σύμφωνα με διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση για όσους ασφαλίστηκαν από το 2001 (με ατομικές μερίδες). Το ίδιο σύστημα θα ισχύει και για τους ασφαλισμένους πριν από το 2001, για το χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2015 και μετά. Πλέον, το Ταμείο λειτουργεί ως φορέας “καθορισμένων εισφορών” και όχι “παροχών”, δηλαδή ο ασφαλισμένος, ανεξάρτητα από τις εισφορές που έχει δώσει, δεν έχει την παραμικρή εγγύηση για το ύψος της σύνταξής του στο τέλος του εργάσιμου βίου.

Η λεγόμενη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που εφαρμόζεται από φέτος κρύβει και νέες μειώσεις, καθώς κάθε τρίμηνο το ύψος των συντάξεων που αποδίδεται θα επανεξετάζεται με βάση αυτή τη ρήτρα. Μάλιστα, αποκαλύπτεται ότι κατά τη διάρκεια υπολογισμού της πρόσφατης μείωσης στο ΕΤΕΑ και ενώ στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας ήταν η μείωση να κυμαίνεται μεταξύ 5% και 8%, ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου υπολογίσθηκε με βάση τα έσοδα του ΕΤΕΑ το πρώτο τετράμηνο του 2014. Εάν λαμβάνονταν υπόψη τα έσοδα του Ταμείου το 2013, τότε η μείωση θα έπρεπε να είναι σχεδόν τριπλάσια, φτάνοντας το 15%.

Πηγή: news.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.