fbpx
Skip to main content

Στα 71,5 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Και τα χρέη για τον ΕΝΦΙΑ θα υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, διαβεβαίωσε η γγ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης των επιμελητηρίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κ. Σαββαΐδου είπε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έφτασαν την 1η Οκτωβρίου στα 71,5 δισ. ευρώ. Στα 4 εκατομμύρια είναι οι οφειλέτες με χρέη έως 1 εκατομμύρια ευρώ.

H κ. Σαββαϊδου έδωσε κι άλλες πληροφορίες και διευκρινίσεις για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης. Η εφαρμογή στο Taxis για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία θα ανοίξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την κα Σαββαΐδου να τονίζει ότι θα πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία που θα δίνει τη δυνατότητα επιλογών στον οφειλέτη να επιλέξει ποια ακριβώς ρύθμιση αναφορικά με τις δόσεις τον συμφέρει.

    "Στις αρχές της εβδομάδας θα ανοίξει και η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για την ένταξη στην ρύθμιση. Η ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή στην πραγματικότητα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες ώστε να μην πηγαίνουν στις ΔΟΥ και να μην ταλαιπωρούνται. Επίσης έχει φτιαχτεί με έναν πολύ λειτουργικό και ευέλικτο τρόπο ώστε ο οφειλέτης να μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο ποια ρύθμιση τον βολεύει, άρα με λίγα λόγια μπορεί να παίξει στο σύστημα και να δει τι ποσό δόσης του βγαίνει ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει και τι ποσοστό έκπτωσης μπορεί να πάρει και έτσι τελικώς να επιλέξει αυτό που τον συμφέρει καλύτερα", σημείωσε.

Στην ρύθμιση μπορούν να μπουν περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι με οφειλές που συνολικά φθάνουν στα 14 δισ. ευρώ και έκαστος κάτω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Περίπου 410.000 είναι οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ που μπορούν να μπουν στη ρύθμιση σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η επικεφαλής του Ταμείου, κα Κοτίδου και περίπου 300.000 είναι οι οφειλέτες από το ΙΚΑ σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο.

Ρωτήθηκε δυο φορές η κα Σαββαΐδου για το εάν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ληξιπρόθεσμες και μη, μπορούν να μπουν στη ρύθμιση και η απάντηση που έδωσε ήταν κατηγορηματικά θετική επικαλούμενη το νόμο σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να μπουν οι βεβαιωμένες δόσεις του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Οι παράγοντες της αγοράς, κ. Μίχαλος, Κορκίδης και Καββαθάς σημείωσαν ότι η ρύθμιση είναι καλοδεχούμενη αλλά έχει αργήσει πάρα πολύ λόγω των εμμονών της τρόικα με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί περίπου 100.000 επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Η ένστασή τους είναι ότι μπορούν να γίνουν βελτιώσεις δεδομένου ότι η καταβολή των δόσεων αλλά και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο βάρος για τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες και ζήτησαν αναδρομική μείωση των εισφορών από τότε που ξεκίνησαν οι οφειλές αλλά και για τα επόμενα δυο χρόνια να δίνεται η δυνατότητα επιλογής στον οφειλέτη ασφαλιστικής κλάσης ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα.

Μεγάλος προβληματισμός επικράτησε και για το θέμα των κατασχέσεων καθώς αναφέρθηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών όλες αυτές τις μέρες έχει στείλει ειδοποιητήρια και αυτό που ξεκαθαρίστηκε από όλες τις πλευρές όταν κάποιος μπει στην ρύθμιση παύουν όλες αυτές οι διαδικασίες.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 δίνεται σήμερα η εγκύκλιος για τις διορθώσεις και αύριο ή μεθαύριο θα ανοίξει και η εφαρμογή στο taxis για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων που είναι απαραίτητες για την επανακαθάριση των στοιχείων των ακινήτων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου οι οφειλέτες του ταμείου που μπορούν να μπουν ανέρχονται σε 412.000. Ο πρόεδρος του ΙΚΑ είπε ότι δεν θα αλλάξει η ρύθμιση.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε ότι από τις 213.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν οι μισές θα είχαν σωθεί αν είχε έλθει νωρίτερα η ρύθμιση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ζήτησε να υπάρχει η δυνατότητα στα μέλη του ΟΑΕΕ να πληρώνουν τις χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.