fbpx
Skip to main content

Πολίτες στο έλεος του κράτους: Οι μισοί φορολογούμενοι που προσφεύγουν στο υπ. Οικονομικών δεν δικαιώνονται ποτέ!

Δεν βρίσκει το δίκιο του, σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενους που προσφεύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών αμφισβητώντας αποφάσεις επιβολής φόρων ή προστίμων της φορολογικής διοίκησης.

Από τους 6.908 φορολογούμενους που προσέφυγαν οι 3.124 έφυγαν με άδεια χέρια γιατί πέρασαν εξήντα μέρες χωρίς να προλάβει η Διεύθυνση να εξετάσει το αίτημά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 που λειτούργησε για πρώτη φορά η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014:

- Παραπέμφθηκαν 10.171 υποθέσεις. Από τις υποθέσεις αυτές οι 8.006 ήταν ενδικοφανείς προσφυγές κατά αποφάσεων της φορολογικής διοίκησης (πράξεις επιβολής προστίμων, φόρων κ.λπ.) και οι υπόλοιπες 2.165 ήταν αιτήσεις για την αναστολή της καταβολής του 50% των φόρων και των προστίμων ενόψει εκδίκασης ενδικοφανούς προσφυγής.

- Από τις 8.006 ενδικοφανείς προσφυγές ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τις 6.908, ενώ οι υπόλοιπες 1.098 βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

- Από τις 6.908 ενδικοφανείς προσφυγές για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, οι 1.000 έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω, οι 2.784 απορρίφθηκαν με αποφάσεις που εξέδωσε η Διεύθυνση και οι υπόλοιπες 3.124 απορρίφθηκαν επειδή εξέπνευσε η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία των 60 ημερών για την εξέτασή τους χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Σημειώνεται ότι εάν παρέλθει η προθεσμία των 60 ημερών χωρίς η Διεύθυνση να εκδώσει απόφαση, η ενδικοφανής προσφυγή του φορολογούμενου θεωρείται ότι έχει απορριφθεί. Ο φορολογούμενος έχει πλέον το δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για την επανεξέταση της υπόθεσής του. Για να μην καταλήγουν οι φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε αύξηση του χρόνου εξέτασης των υποθέσεων από τις 60 ημέρες σε 120 ημέρες.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.