fbpx
Skip to main content

Ποια είναι η ισχυρή τετράδα κατά της φοροδιαφυγής

Σε τέσσερις «κομισάριους» της επιλογής της αναθέτει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου το κουμάντο στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, με την εντολή να ασκήσουν πίεση για να αυξηθεί η είσπραξη των κρατικών εσόδων, αναφέρει το Newmoney.gr.

Για να ασκεί άμεσο έλεγχο και παρέμβαση στον στρατό των 11.000 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών του οποίου ηγείται, η κυρία Σαββαΐδου προχωρά σε μια μεγάλη διοικητική αλλαγή στις εφορίες: χωρίζει την επικράτεια σε τέσσερα τμήματα και δίνει υπερεξουσίες σε τέσσερις «περιφερειάρχες» για να ελέγχουν τις ΔΟΥ της χώρας. Αυτοί θα λογοδοτούν ενώπιόν της για τα όποια προβλήματα, αστοχίες ή παρεκτροπές ανακύπτουν στις εφορίες της χώρας, ενώ θα εισηγούνται ακόμα και την αντικατάσταση εφόρων που κρίνονται ανεπαρκείς για να προληφθούν τα χειρότερα.

 Οι τέσσερις σούπερ έφοροι που αναλαμβάνουν προϊστάμενοι των νεοσύστατων φορολογικών περιφερειών της χώρας είναι:


- Στην Περιφέρεια Αθηνών (περιλαμβάνει τη Στερεά Ελλάδα μέχρι τη Λαμία) ο κ. Γιώργος Αλάνης που μετακινείται από τη ΔΟΥ Γλυφάδας.


- Στην Περιφέρεια Πειραιώς (συμπεριλαμβάνει περιοχές όπως τα νότια προάστια της Αθήνας, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη) ο κ. Ρήγας Μπάρκουλας που μετακινείται από τη ΦΑΕ Πειραιά.


- Στην «ευαίσθητη» (λόγω καταγγελιών και συλλήψεων εφοριακών στην περιοχή) Περιφέρεια Θεσσαλονίκης (περιλαμβάνει όλη τη Βόρεια Ελλάδα - από τη Λάρισα μέχρι την Ορεστιάδα) ο κ. Ευστάθιος Κουτμερίδης που ήταν οικονομικός επιθεωρητής και προέρχεται από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου.


- Στην Περιφέρεια Πατρών (συμπεριλαμβάνει την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, την Ηπειρο και τα Ιόνια Νησιά) η κυρία Γεωργία Φωτοπούλου που υπηρετούσε στη ΔΟΥ Πατρών.


Οι 4 υπερέφοροι θα είναι τα μάτια και τα αυτιά της κυρίας Σαββαΐδου καθώς αναλαμβάνουν βασικές αρμοδιότητες που συγκεντρώνει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, όπως:


- Εποπτεία των κατά τόπους εφοριών της χώρας.


- Κατανομή και υλοποίηση των στόχων είσπραξης και ελέγχων ανά ΔΟΥ.


- Κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού τους.


- Αξιολόγηση της απόδοσης στο έργο τους.


- Υποβολή εκθέσεων και εισηγήσεων για αλλαγές στο έργο των ΔΟΥ.


 Επιπλέον αναλαμβάνουν και χρέη οικονομικών επιθεωρητών, καθώς επιφορτίζονται με το σύνολο των φακέλων ελέγχου που έμεινε σε εκκρεμότητα αφού ο κλάδος αυτός καταργήθηκε.


Ο ρόλος των «4» μόνο διακοσμητικός δεν χαρακτηρίζεται, αφού αποτελούν πλέον τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στη ΓΓΔΕ και τις εφορίες και ως εκ τούτου οι οδηγίες που έχουν λάβει είναι να πέφτουν κεφάλια όπου υπάρχει πρόβλημα.


 Είναι ενδεικτικό ότι θα έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης ακόμα και για την ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, με ιδιαίτερη έμφαση στα τμήματα ελέγχων και δικαστικού, ενώ μπορούν να διενεργούν έρευνες σχετικά με:


α) Την ύπαρξη ανεκκαθάριστων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.


β) Τη σύνταξη εκθέσεων ελέγχου, την έκδοση των καταλογιστικών πράξεων, τη βεβαίωση των οικείων ποσών ύστερα από σχετικές πληροφοριακές εκθέσεις του ΣΔΟΕ.


γ) Την καταχώρηση των δελτίων πληροφοριών που έχουν περιέλθει στις ΔΟΥ.


δ) Την τακτοποίηση των λογιστικών στοιχείων εσόδων.


ε) Τον έλεγχο της ορθότητας των διαχειρίσεων.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.