fbpx
Skip to main content

Σπεύδουν οι οφειλέτες για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συμμετοχή των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών με τις έως και 100 δόσεις.

Μέσα σε μόλις επτά μέρες, υπολογίζεται ότι ρυθμίστηκαν μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) οφειλές συνολικού ύψους 132,17 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποτελεί για την κυβέρνηση ένα ισχυρό όπλο κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι ζητούν εκ νέου αλλαγές στους όρους της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και αφορούν στην πορεία της νέας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών προς το ΚΕΑΟ, ήδη εκδόθηκαν 4.979 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 132.176.563,89 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για το ΙΚΑ εκδόθηκαν 2.885 αποφάσεις υπαγωγής που αφορούν σε οφειλές συνολικού ύψους 108.067.814,68 ευρώ, για τον ΟΑΕΕ 1.688 αποφάσεις υπαγωγής, με συνολικές οφειλές ύψους 20.706.335,08 ευρώ και για τον ΟΓΑ 406 αποφάσεις υπαγωγής που αφορούν σε οφειλές συνολικού ύψους 3.402.414,13 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και στα κατά τόπους υποκαταστήματα των Ταμείων. Μάλιστα, οι αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση που γίνονται από τους οφειλέτες του ΙΚΑ περνούν από το ΚΕΑΟ, καθώς είναι ενιαίο το μηχανογραφικό σύστημα. Στον αντίποδα, τα προβλήματα συνεχίζονται στον ΟΑΕΕ, αφού η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία πληροφορικής των ασφαλιστικών ταμείων, δεν μπορεί να υποστηρίξει ακόμη το μηχανογραφικό σύστημα του Ταμείου, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να μη δέχεται αιτήσεις παρά μόνον μέσω ΚΕΑΟ, για τα χρέη που έχουν μεταφερθεί σε αυτό. Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην ΗΔΙΚΑ προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα και εκτιμάται ότι η εφαρμογή θα ανοίξει το συντομότερο δυνατόν.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε την πορεία των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση απολύτως ικανοποιητική και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμμετοχή θα συνεχίσει να εξελίσσεται με τον ίδιο θετικό και ενθαρρυντικό ρυθμό. Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε, μάλιστα, ότι η ρύθμιση συνιστά «ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για όσους θέλουν πραγματικά να μπουν στον δρόμο της ασφαλιστικής ευσυνειδησίας και της υπευθυνότητας».

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να υπογραφεί και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη διαδικασία «επιβράβευσης» των συνεπών οφειλετών, οι οποίοι ήδη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση της Νέας Αρχής, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν σε αυτήν ή θα επιλέξουν τη λύση των περισσότερων δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης από το υπουργείο Εργασίας έγκειται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο, μηχανογραφικά, να «αναβιώσει» μια οφειλή, προκειμένου να επανυπολογιστεί με βάση τα μπόνους επιβράβευσης που προβλέπει ο νόμος.

Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο διατήρησης των δόσεων στο σημερινό ύψος και το σύνολο της έκπτωσης να συμψηφιστεί στην τελευταία ή στις τελευταίες δόσεις.

Πηγή: Καθημερινή

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.