fbpx
Skip to main content

Κόκκινη γραμμή για τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

Ως “κόρη οφθαλμού” προσπαθούν να διαφυλάξουν εστιάτορες και επιχειρηματίες του τουρισμού τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% που ισχύει από το Σεπτέμβριο του 2013, αντιδρώντας στην πρόθεση της τρόικας να επαναφέρει εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της αύξησης των συντελεστών ως προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Και αυτό γιατί όπως δείχνουν τα στοιχεία τόσο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όσο και του Συνδέσμου Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% έδωσε πόντους ανταγωνιστικότητας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, φρενάροντας παράλληλα την πτώση του κλάδου των εστιατορίων. Η τρόικα από την άλλη φαίνεται να προτείνει ενιαίο ΦΠΑ 15% με κατάργηση των χαμηλών συντελεστών 6,5% και 13%, αλλά και των εκπτώσεων 30% στα νησιά του Αιγαίου.

Όπως σημειώνουν φορείς από το χώρο του τουρισμού η διατήρηση του ΦΠΑ στα εστιατόρια σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν και στους άλλους προορισμούς της Μεσογείου, αποτελεί ουσιαστικό αναπτυξιακό μέτρο, το οποίο εκτός από την αύξηση της ανταγωνσιτικότητας του τουρισμού μπορεί να συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη των επενδύσεων και τουριστικών εσόδων τα επόμενα χρόνια. Οι ξενοδόχοι αποδίδουν εξάλλου τη φετινή αύξηση της τουριστικής κίνησης και στη μείωση των συντελεστών στην εστίαση, γεγονός που έκανε τα τουριστικά πακέτα προς την Ελλάδα αρκετά πιο συμφέροντα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Επισημαίνουν δε πως η επαναφορά των συντελεστών στα προηγούμενα επίπεδα του 23% θα μπορούσε να είναι “καταστροφική” για την πορεία του τουρισμού την επόμενη χρονιά. ”Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει δει τα θετικά αποτελέσματα και έχει αντιληφτεί τις θετικές επιπτώσεις που είχε η μείωση αυτή στις τοπικές κοινωνίες, στην απασχόληση και στο σύνολο της χώρας”, σημειώνει ειδικότερα ο ΣΕΤΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς εστίασης, η μείωση του ΦΠΑ ήταν καθοριστικός παράγοντας για να σταματήσουν τα λουκέτα στον κλάδο, να ανοίξουν νέα καταστήματα και εντέλει να ανακοπεί η διαρκής έως το καλοκαίρι του 2013 αύξηση της ανεργίας στην εστίαση.

Όπως καταγράφει μάλιστα ο ΣΕΠΟΑ, από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 που το ΦΠΑ ήταν στο 23%, 30 χιλ. άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς δουλειά και περίπου 4.500 εστιατόρια έκλεισαν, ενώ η κατανάλωση υποχώρησε με ρυθμούς άνω του 50% με 60%. Και ενώ αρχικά η απώλεια σε έσοδα λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% είχε αρχικώς προϋπολογισθεί σε περίπου 28 εκατ. ευρώ μηνιαίως, αυτή τελικώς ήταν κατά 2/3 μικρότερη.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.