fbpx
Skip to main content

Βεβαιωθέντες φόροι 99,4 εκατ. ευρώ από ελέγχους σε 251 off-shore

Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς τους ελέγχους στις off-shore, έδωσε στην Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης.

Αναλυτικά η συζήτηση στην βουλή:

Γ.Μαυραγάνης.  Καταρχάς από την ενημέρωση, την οποία έχουμε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο σύστημα μητρώου ΤΑXIS –και σας επισημαίνω ότι το έχω πει πολλές φορές και στη Βουλή- με δική μας πρωτοβουλία έγινε η καταγραφή των εξωχώριων εταιριών με ιδιοκτησία ακινήτου. Αυτό έγινε περίπου στις αρχές του προηγούμενου χρόνου και βρέθηκαν 6.575 εταιρίες εξωχώριες με ακίνητο στη χώρα.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης –γιατί μας ρωτάτε και αυτό- έχει συσταθεί ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία φορολογικού ελέγχου επιπέδου διεύθυνσης με τίτλο «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου», η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης. Και στις αρμοδιότητες του ΚΕΦΟΜΕΠ, εν συντομία από τα γράμματα που αναλύουν την έννοιά του, περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων ο έλεγχος των αλλοδαπών εταιριών εκμετάλλευσης ακινήτων για τις οποίες δεν προκύπτει το φυσικό πρόσωπο ή των ημεδαπών εταιριών εκμετάλλευσης ακινήτων στις οποίες συμμετέχει αλλοδαπή εταιρία χωρίς να εμφανίζεται φυσικό πρόσωπο.
Όλες αυτές οι υποθέσεις πλέον στοχεύθηκαν με βάση τα κριτήρια κινδύνου που υπάρχουν στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Επίσης, μπορεί κατά περίπτωση να υπάρχει αρμοδιότητα και στις ΔΟΥ ή και στο Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσεων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Η στελέχωση στο ΚΕΦΟΜΕΠ ήταν επαρκέστατη, έχουν πλέον τοποθετηθεί 190 άτομα. Επίσης, όπως γνωρίζετε πιστοποιήσαμε 2.158 ελεγκτές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ελεγκτικά καθήκοντα. Έγιναν και οι σχετικές ενημερώσεις με την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έχουν αποσταλεί για έλεγχο 735 υποθέσεις στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, έχουν ολοκληρωθεί σε αυτές 251 υποθέσεις και έχουν βεβαιωθεί φόροι περίπου 99,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Θα συνεχίσω και στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ορίστε, έχετε το λόγο, κύριε συνάδελφε, για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η υπόθεση ελέγχου των εξωχώριων εταιριών είναι μια υπόθεση πραγματικά, η οποία αγγίζει ένα από τα πλέον σκοτεινά σημεία του πεδίου παράνομου πλουτισμού και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Είναι ζήτημα τιμής για το πολιτικό σύστημα και για την Κυβέρνηση, για κάθε κυβέρνηση, αυτό το σκοτεινό απόστημα να το σπάσει.
Τα στοιχεία που μου δώσατε, όπως καταλαβαίνετε, είναι άκρως απογοητευτικά. Δύο μόνο αναγνωρίσιμα πρόσωπα μέχρι τώρα έχουν το ένα με βεβαιότητα, το άλλο με στοιχεία κατά πληροφόρηση –γνωρίζετε σε ποια αναφέρομαι, η μία υπόθεση είναι του κ. Τσοχατζόπουλου και η άλλη υπόθεση είναι του κ. Καρατζαφέρη- και από αυτά τα δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα που αναγνωρίσθησαν, γίνεται κατανοητό ότι πίσω από αυτές τις εταιρίες σίγουρα κρύβονται επώνυμα πρόσωπα, κρύβονται επώνυμοι, οι οποίοι έχουν διαχειριστεί δημόσιο πλούτο και κυρίως έχουν διασπαθίσει δημόσιο χρήμα.
Η υποψία η οποία πλανάται σε όλη την κοινωνία για τους ρυθμούς ελέγχου των εξωχώριων εταιριών είναι πραγματικά απογοητευτική. Υπάρχει τεράστια οργή για την καθυστέρηση, κύριε Υπουργέ. Συγνώμη για τον τόνο που χρησιμοποιώ, αλλά έχω κουραστεί δύο χρόνια σε αυτή εδώ την Αίθουσα να θέτω συνεχώς –και εγώ και άλλοι συνάδελφοι- το θέμα αυτό και τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά.

Είπατε ότι ελέγχθηκαν διακόσιες πενήντα μία υποθέσεις. Φαντάζομαι ότι από το Μάιο, που ήταν τριάντα πέντε οι υποθέσεις οι οποίες είχαν ελεγχθεί, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί αυτές οι υποθέσεις. Εγώ στηρίζομαι σε αυτό που λέτε, ότι οι ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί. Όμως, εάν συνεχίσουν αυτοί οι ρυθμοί ο έλεγχος φαίνεται, προκύπτει ότι θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον σε τριάντα χρόνια, για να φτάσουμε τον αριθμό και να ελεγχθούν οι έξι χιλιάδες πεντακόσιοι εβδομήντα πέντε, σύμφωνα με αυτά τα οποία μου αναφέρατε.
Και η πρόκληση είναι επιπλέον, κύριε Υπουργέ. Γιατί; Από ό,τι προκύπτει από τη μέχρι τώρα έρευνα και έλεγχο, πραγματικά ο μέσος όρος επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων σε αυτές τις περιπτώσεις ουσιαστικά μας οδηγεί να εκτιμήσουμε ότι εάν ελεγχθούν όλες, θα μπορούσε να εισρεύσει στον Προϋπολογισμό πάνω από 3 δισεκατομμύρια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ποιο είναι το πρόβλημα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Και κλείνω με το εξής: Το κρίσιμο ζήτημα, κύριε Υπουργέ, στις υποθέσεις αυτές είναι ο εντοπισμός των αναγνωρισίμων προσώπων. Αυτό χρειάζεται να κάνουμε. Να βρεθούν, δηλαδή, τα πρόσωπα τα οποία έχουν στη χρήση τους αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ή έχουν τη μίσθωση αυτών των περιουσιακών στοιχείων ή έχουν αγοράσει τα ακίνητα αυτά. Γιατί γνωρίζετε ότι πίσω από αυτά τα πρόσωπα κρύβονται ουσιαστικά οι φορείς των συγκεκριμένων off shore εταιρειών.
Ευχαριστώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι έχουν επιταχυνθεί οι ρυθμοί ελέγχου, εάν και αυτό αντιφάσκει με αυτό το οποίο είπατε, ότι δεν έχει γίνει δουλειά. Και το είπατε από την αρχή.

Όμως, πρέπει να καταλάβετε ότι όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, έγινε συστηματικά. Έγινε, σας είπα, η καταγραφή, έχει γίνει η οργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού, έχουν δοθεί τα κατάλληλα εργαλεία και περαιτέρω, έχει θωρακιστεί η ελληνική φορολογική νομοθεσία για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού – και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

Περαιτέρω δε, όπως γνωρίζετε, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο G20 υπάρχει σαφής κατεύθυνση, γιατί το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό και φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μία χώρα.

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Ξεκίνησε την προσπάθεια. Προχωράει με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που σας είπα και φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε πρόοδο. Ακόμα μπορώ να σας δώσω στοιχεία και από το ΣΔΟΕ από τον έλεγχο που γίνεται σε τέτοιες εταιρείες. Έχουν ολοκληρωθεί εβδομήντα δύο έλεγχοι. Διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ για τις επιπλέον ενέργειες καταλογισμού. Συνεχίζονται και είναι σε εξέλιξη για τριακόσιες εξήντα πέντε εταιρείες. Επίσης, τα στοιχεία άλλων τριακοσίων δέκα έξι εταιριών απεστάλησαν με τη μορφή πληροφοριακών δελτίων στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, είτε σε ΔΟΥ είτε σε ΚΕΦΟΜΕΠ, προκειμένου ο έλεγχος να γίνει από αυτές.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το θέμα δεν το έχει αφήσει η Κυβέρνηση, όπως προσπαθήσατε να πείτε. Ίσα ίσα, είναι θέμα που το ξεκίνησε. Έχει συστηματικά προσπαθήσει να αυξήσει και τον έλεγχο, αλλά πρώτα ξεκινήσαμε, όπως σας είπα, από την καταγραφή. Συνεπώς, είναι μια πολιτική η οποία έχει ξεκινήσει, αποδίδει καρπούς και ακόμα και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είμαστε σε θέση να συμβάλουμε, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο.
Ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: Taxheaven

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.