fbpx
Skip to main content

Πλεόνασμα 3,75 δισ. στο ισοζύγιο

Τα αυξημένα έσοδα από τουρισμό κατά 10,9% αντανακλώντας άνοδο 22% στις αφίξεις ξένων τουριστών και στις μεταφορές, αλλά και ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος, διεύρυναν σημαντικά το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο 1,6 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 67,24%.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε στα 3,75 δισ. ευρώ, από 2,4 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2013, καταγράφοντας αύξηση 56,3%, παρά τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος που αντισταθμίστηκε από τις αυξημένες εισπράξεις σε τουρισμό (κατά 11,1%) και μεταφορές. Μάλιστα στο εννεάμηνο οι συνολικές εισπράξεις από τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 11,6%, ενώ οι εξαγωγές προϊόντων παρουσίασαν άνοδο 4,2%, με αποτέλεσμα οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάζουν μέση αύξηση 8,5%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο:

[1] Η αύξηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τον Σεπτέμβριο, κατά 652 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013 οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, η οποία ήταν αποτέλεσμα κυρίως της σημαντικής ανόδου των εισπράξεων από εξαγωγές καυσίμων (39,8%), από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (10,9%) και μεταφορές (16%).

[2] Το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 223 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, και διαμορφώθηκε στα 1,26 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και πλοίων. Αντίθετα, το εμπορικό έλλειμμα, εκτός καυσίμων και πλοίων, αυξήθηκε παρά την άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές (κατά 9,4%), καθώς αυξήθηκε και η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές με ταχύτερο ρυθμό (11,6%).

[3] Οι συνολικές εξαγωγές, μαζί με καύσιμα και πλοία, διαμορφώθηκαν σε 2,17 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 22,13%, ενώ οι συνολικές εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 3,4 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 5,2%.

[4] Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 425 εκατ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων). Ειδικότερα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 10,9%, αντανακλώντας άνοδο κατά 23,0% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου:

[1] Tο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 3,75 δισ. ευρώ, έναντι 2,4 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2013.

[2] Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 13,6 δισ. ευρώ από 12,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 698 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των αυξημένων καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων περιορίστηκαν, όπως και το έλλειμμα στα υπόλοιπα αγαθά, η μείωση του οποίου οφείλεται στην άνοδο των εισπράξεων από τις εξαγωγές δεδομένου ότι η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές, αυξήθηκε επίσης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

[3] Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων και πλοίων, αυξήθηκαν στα 17,55 δισ. ευρώ, από 16,8 δισ. καταγράφοντας αύξηση 4,4%, ενώ οι συνολικές εισαγωγές αυξήθηκαν στα 31,14 δισ. ευρώ από 29,7 δισ. στο εννεάμηνο του 2013 (άνοδος 4,7%).

[4] Πρέπει να σημειωθεί πως οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 8,5%, έναντι 2,8% στο εννεάμηνο του 2013, με τις εισπράξεις από υπηρεσίες να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση 11,6%.

[5] Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,5 δισ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες (8,3%).

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους σημείωσαν άνοδο κατά 11,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο 22,2% στις αφίξεων ξένων τουριστών.

[6] Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 430 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους κατά 7,8%.

[7] Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων συρρικνώθηκε κατά 854 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των μειωμένων μεταβιβαστικών εισπράξεων στη γενική κυβέρνηση από την Ε.Ε. και διαμορφώθηκε σε 2,8 δισ.

    Εξαγωγές
    Οι εξαγωγές προϊόντων παρουσίασαν άνοδο 4,2%, με αποτέλεσμα οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάζουν μέση αύξηση 8,5%.

Μεγάλη άνοδος των ξένων επενδύσεων

Στο 1,2 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου ? Σεπτεμβρίου 2014, έναντι μόλις 375,5 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί στο αντίστοιχο διάστημα του 2013. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή 793 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των επενδύσεων Ελλήνων στο εξωτερικό (εκροή 5,8 δισ. ευρώ), η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των επενδύσεων ξένων στην Ελλάδα, κυρίως σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (εισροή 8 δισ. ευρώ).

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.