fbpx
Skip to main content

Πιο ανεξάρτητη ΓΓΔΕ για να κατευναστεί η τρόικα

Την πλήρη αυτονόμηση του φορολογικού και ελεγκτικού μηχανισμού από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει η κυβέρνηση.

Η κίνηση προωθείται στο πλαίσιο της προσπάθειάς της κυβέρνησης να «δώσει» μερικές μεταρρυθμίσεις στην τρόικα ελπίζοντας ότι η τελευταία θα δείξει πιο ελαστική στάση σε άλλες πιο ευαίσθητες πολιτικά μεταρρυθμίσεις όπως είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Η τρόικα έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι ο φορολογικός μηχανισμός παρά τη δημιουργία της ημιαυτόνομης Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ο φορολογικός μηχανισμός εξακολουθεί να παραμένει ευάλωτος σε πολιτικές παρεμβάσεις οι οποίες μειώνουν την αποτελεσματικότητά του και στερούν πολύτιμα φορολογικά έσοδα από το δημόσιο ταμείο.

Οι παρεμβάσεις που επιθυμεί η τρόικα να γίνουν σε αυτό το πεδίο περιλαμβάνουν την καθιέρωση ανεξάρτητου προϋπολογισμού για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία στη στελέχωση των επιτελικών θέσεων και της λειτουργίας της. Για παράδειγμα, η ΓΓΔΕ θα μπορούσε να διαχειρίζεται ένα κονδύλι για την επιβράβευση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Άλλη παρέμβαση που επιθυμεί η τρόικα είναι η κατοχύρωση της πενταετούς θητείας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να είναι σχεδόν αδύνατη η απομάκρυνσή του με επιλογή της κυβέρνησης πριν τη λήξη της θητείας. Θα είναι εφικτή η απομάκρυνσή του μόνο για πολύ σοβαρούς λόγους ενώ και η παραίτηση θα πρέπει να δικαιολογημένη.

Η τρόικα θέλει επίσης όλες οι εφαρμοστικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας να εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου η σύνταξή τους να μην εξαρτάται από πολιτικούς λόγους και περιορισμούς. Η τρόικα επιθυμεί και την πλήρη ελευθερία κινήσεων της ΓΓΔΕ για τη στελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών προκειμένου να ενισχύεται η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητά τους.

Οι παρεμβάσεις για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να αποτελέσει και συστατικό της νέας συμφωνίας με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.