fbpx
Skip to main content

8 στους 10 συνεπείς με τον ΕΝΦΙΑ

Με τα θετικά στοιχεία από την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΑΙ πήγε η αποστολή του υπουργείου Οικονομικών στο Παρίσι για να αντιμετωπίσει την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι πλήρωσαν συνολικά για τον ΕΝΦΙΑ το ποσό των 432 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου όσο ήταν και το προβλεπόμενο ποσό για είσπραξη τον Οκτώβριο. Με βάση αυτήν την είσπραξη το συνολικό ποσό που έχει εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 1,147 δισ. ευρώ.

Ας δούμε και τι σημαίνει αυτό το ποσό. Η συνολική βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ μετά και την παροχή των προβλεπόμενων εκπτώσεων ανήλθε περίπου στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο είχε συμφωνήσει με την τρόικα στην πρόβλεψη για είσπραξη 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή ποσοστό εισπραξιμότητας άνω του 80%. Έχουν λήξει οι δυο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και έχουν εισπραχθεί 1,147 δισ. ευρώ, ενώ οι δυο πρώτες δόσεις θα έπρεπε να έχουν αποφέρει το πολύ 900 εκατομμύρια ευρώ. Η υπέρβαση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι στους οποίους βεβαιώθηκαν μικρά ποσά (π.χ. έως 150 ευρώ) εξόφλησαν το φόρο στο σύνολό τους προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται κάθε μήνα στην ουρά της τράπεζας. Επίσης, πολλοί ήταν αυτοί που πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ και τον Αύγουστο, πριν δηλαδή γίνει η επανεκκαθάριση του φόρου με βάση τις διορθώσεις των τιμών στις εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές.

Αυτό που ήταν αίνιγμα ήταν η εισπραξιμότητα του φόρου τον Οκτώβριο. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο φόρος τα πήγε καλά. Εισπράχθηκαν, όπως αναφέρθηκε, 432 εκατομμύρια σε συνολικό «ζητούμενο ποσό 441 εκατομμυρίων.

Αν αυτή η επίδοση επαναληφθεί και τους επόμενους τέσσερις μήνες, δηλαδή εισπραχθούν συνολικά 1,7 δισ. ευρώ τότε οι συνολικές εισπράξεις από το φόρο θα ανέλθουν στα τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ.  Έτσι, τα ποσοστό της εισπραξιμότητας του φόρου θα ανέλθει κοντά στο 88%.

Η υψηλή εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ αποδίδεται και στην αρνητική δημοσιότητα που πήρε ο φόρος καθώς πολλοί φορολογούμενοι έβαλαν ψηλά στις προτεραιότητές τους τη συγκεκριμένη φορολογική υποχρέωση.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.