fbpx
Skip to main content

Γνώμη: Καιρός για… αλήθειες

Ο 4ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάντισον, είχε πει ότι «η αλήθεια λέγεται πάντοτε μπροστά σε μεγάλους κινδύνους!»

Αραγε, σήμερα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτόν που ζούμε για το αύριο της οικονομίας και της χώρας; Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από το να αποτύχουμε στο παρά πέντε, έπειτα από τόσες θυσίες;

Η απάντηση σίγουρα αυτονόητη. Ομως τα αυτονόητα είναι τα δύσκολα σε αυτόν τον τόπο. Τα απλά και λογικά, τα ακατόρθωτα. Είναι καιρός λοιπόν και ευκαιρία όλα να αλλάξουν.

Γιατί απλά οι πολίτες, που στο σύνολό τους έχουν «θυσιαστεί» στο «βωμό» των μνημονίων, το δικαιούνται! Και πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί μας, όλων των παρατάξεων και χρωμάτων, να βρουν έστω και την τελευταία στιγμή το θάρρος να το πράξουν. Και μπορούν να το κάνουν πολύ εύκολα, απλώς λέγοντας αλήθειες!

Γιατί, όπως πολύ ορθά υποστηρίζει ο φιλόσοφος και στοχαστής Στέλιος Ράμφος, «ο κόσμος τι ζητάει; Ζητάει να συμμετάσχει ο διαχειριστής των πραγμάτων στον πόνο του.

Να πει την αλήθεια! Δεν είναι δυνατόν αυτή η κρίση να περνάει χωρίς να έχει ειπωθεί η αλήθεια!». Το μόνο επομένως που ενδιαφέρει σήμερα την κοινωνία είναι να ακούσει την αλήθεια, πολύ απλά για να καταλάβει τι έχει πάει στραβά και τελικά δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι. Γιατί αυτή η αντιμετώπιση από τους εταίρους μας; Γιατί θέλουν μονίμως το… κεφάλι μας επί πίνακι;

Προφανώς και κάτι δεν κάνει σωστά η κυβέρνηση ή αποφεύγει να κάνει εν όψει εκλογικής ή εκλογικών αναμετρήσεων, με τα γνωστά αποτελέσματα των Παρισίων! Τι δεν κάνει σωστά ή αποφεύγει να ομολογήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και, κακά τα ψέματα, δημιουργεί σε πολλούς ανασφάλεια για το αύριο, εντός και εκτός των τειχών;

Πολύ απλά, κανείς δεν λέει τις αλήθειες που πονάνε! Αυτά που πρέπει να γίνουν και δεν κάνουμε, αλλά και αυτά που δεν θα γίνουν αλλά τα υπόσχονται! Και έτσι αναλωνόμαστε στους «εφιάλτες» του παρελθόντος, δεν φταίμε εμείς - φταίνε οι άλλοι, υποσχέσεις για… καλύτερες ημέρες ένθεν κακείθεν, αλλά και πάλι χωρίς… αλήθειες.

Η πρώτη δε αλήθεια που θα έπρεπε να ειπωθεί, για να «απελευθερώσει» κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είναι ότι η χώρα επί πολλά ακόμη χρόνια θα είναι υπό επιτήρηση!

Είτε βγει αύριο είτε ύστερα από έξι μήνες από τα μνημόνια, η ελληνική οικονομία θα είναι υπό την πιο σκληρή και άγρια επιτήρηση των αγορών!

Δυστυχώς ανήκουμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι και δεν αλλάζουν. Το σίγουρο είναι ότι θα μπορέσουμε να παίξουμε το «παιχνίδι» καλύτερα, έστω και στην «παράταση», εάν αποδεχθούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτούς τους κανόνες. Αλλά θα πρέπει να παίξουμε με σύστημα, οργάνωση και σίγουρα σαν μια ομάδα!

Που απλά σημαίνει ότι πέρα από τις αλήθειες, θα πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη. Και ας μην ανησυχεί κανείς για τις εκλογές, γιατί ο κόσμος δεν ξεχνά και έχει αποδείξει ότι, αργά ή γρήγορα, βάζει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του!

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.