fbpx
Skip to main content

Φόρος επί τόκων 15%, σε ΟΕ που τήρησε διπλογραφικά βιβλία, κατά το 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ομόρρυθμη εταιρεία, με διπλογραφικά βιβλία δηλώνει ζημίες για το Οικονομικό Έτος 2014 (χρήση 2013). Έχει παρακρατήσεις τόκων πιστωτικών 750,00€. Οι τόκοι δηλώθηκαν μικτοί 5.000,00€ στο έντυπο Ε3. Έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε την επιστροφή του φόρου αυτού; Φορολογείται αυτοτελώς 15%; Αν είχαμε κέρδη οφείλουμε να πληρώσουμε τη διαφορά του φόρου;(από 15% σε 26%)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στο ερώτημά σας, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του «παλαιού» ΚΦΕ (Ν. 2238/1994), όπως είχε τροποποιηθεί με τον Ν. 4110/2013. Οι προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.), αναφέρονταν ως πρόσωπα της παρ. 4, του άρθρου 2 του παραπάνω νόμου: «4. Σε φόρο υπόκεινται επίσης, οι ομόρρυθμες και οι ετερόρρυθμες εταιρείες, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, οι συμμετοχικές ή αφανείς, καθώς και οι κοινοπραξίες της παρ. 2 του άρθρου 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων».

Περαιτέρω, το εισόδημα των τόκων ανήκε στην κατηγορία των «κινητών αξιών» και υπήρχαν σχετικές διατάξεις για την αυτοτελή φορολόγησή του. Πρόκειται για το άρθρο 12, στην παράγραφο 2 του οποίου προβλέπονταν τα εξής: «2. Ο φόρος υπολογίζεται στο ποσό των τόκων που προκύπτουν με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%).  Ο φόρος αυτός παρακρατείται από τον οφειλέτη των τόκων κατά τον χρόνο που γίνεται ο εκτοκισμός της κατάθεσης ή από εκείνον που καταβάλλει τους τόκους, κατά την εξαργύρωση των τοκομεριδίων. Με την παρακράτηση του φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των υπόχρεων του άρθρου 2, καθώς και των υπόχρεων της παρ. 2 του άρθρου 101 (σ.σ. είναι τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα)».

Ωστόσο, ο νομοθέτης προέβλεψε εξαίρεση για αυτές τις προσωπικές εταιρείες που τήρησαν βιβλία κατά την διπλογραφία. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 10 του 2238/1994, αναφέρεται το εξής: «Όταν οι παραπάνω υπόχρεοι (ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ.) τηρούν διπλογραφικά βιβλία το συνολικό καθαρό εισόδημά τους υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή είκοσι έξι τοις εκατό (26%). Σε περίπτωση διανομής κερδών από τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία και εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 55. Επίσης για τους υπόχρεους αυτούς εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 98 και επόμενα».

Οι διατάξεις των άρθρων 98 και επόμενα αφορούν την φορολογία των νομικών προσώπων, όπως ορίζονταν στο άρθρο 101 (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ κ.λπ.) και συνεπώς στην περίπτωση αυτή (που η ΟΕ τηρούσε διπλογραφικά βιβλία) εξομοιώνεται με τα λοιπά νομικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να έχει εφαρμογή η διάταξη της παρ. 4, του άρθρου 109: «4. Από το συνολικό ποσό του φόρου που αναλογεί στο φορολογούμενο εισόδημα και του συμπληρωματικού φόρου εκπίπτουν: α) Ο φόρος που προκαταβλήθηκε, παρακρατήθηκε ή καταβλήθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 12, 13 παρ. 1 και 2, 55, 111 και 114 του παρόντος, στο εισόδημα που υπόκειται σε φόρο».

Άρα, θα έπρεπε το ποσό των 750 ευρώ του φόρου επί των τόκων, να είχε αναγραφεί στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης (Ε5), στον κωδικό 009. Η αναγραφή του στο Ε3, από μόνη της, δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα της επιστροφής του. Το ποσό επιστρέφεται μετά την υποβολή αίτησης στη Δ.Ο.Υ. μαζί με όλα τα δικαιολογητικά που θα καταθέτατε, αν υποβάλλατε την δήλωση εντύπως. Ωστόσο, η Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να «βλέπει» στο σύστημα το ποσό των 750 ευρώ, πράγμα το οποίο είναι εφικτό μόνο εφόσον έχει αναγραφεί στο Ε5.

Αν η ΟΕ είχε κέρδη, το ποσό αυτό θα συμψηφιζόταν με το ποσό του φόρου που θα προέκυπτε επί του συνολικού καθαρού εισοδήματός της (βλέπε ανωτέρω).

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.