fbpx
Skip to main content

Συναγερμός για τα έσοδα - Φόβοι για μεγάλη υστέρηση από το φόρο ακινήτων

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας της υστέρησης στα φορολογικά έσοδα. Στο υπουργείο περιμένουν τα τελικά στοιχεία για τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και των Τελών Κυκλοφορίας.

Οι απώλειες από τα Τέλη χαρακτηρίζονται λίγο ως πολύ διαχειρίσιμες, αφού δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα πρώτα δείγματα γραφής από τις πληρωμές του φόρου ακινήτων επιβεβαιώνουν ότι σε μηνιαία βάση παρατηρείται υστέρηση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από τον απαιτούμενο ρυθμό.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών δείχνει να έχει ατονήσει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων συγκρότησε Ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία θα πρέπει να παραδώσει ως το τέλος του μήνα πόρισμα για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις εφορίες.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί 150.000 αιτήσεις (125.000 επικυρωμένες) για οφειλές 1,3 δισ. ευρώ προς την εφορία και οι εισπράξεις είχαν φτάσει στα 70 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των οφειλετών του Δημοσίου ξεπερνά, όμως, τα 2,6 εκατομμύρια, ενώ μόνο από την αρχή του έτους ως το τέλος Νοεμβρίου, οι καθαρές οφειλές είχαν φτάσει στα 10,6 δισ. ευρώ!

Ανάλογη είναι η εικόνα και από τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά το ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει 10 ημέρες νωρίτερα. Οι αιτήσεις έφτασαν στις 34.244, για χρέη 785 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των οφειλετών αγγίζει, ωστόσο, τις 609 χιλιάδες, ενώ τα χρέη που έχουν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ανέρχονται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Αποδείξεις

Σε συλλογή αποδείξεων συνεχίζει να καλεί το υπουργείο Οικονομικών, παρόλο που το έτοιμο σχέδιο που είχε το οικονομικό επιτελείο δεν πήρε ποτέ τελικά το δρόμο για τη Βουλή λογω των πολιτικών εξελίξεων.

Το εν λόγω σχέδιο προέβλεπε την αποσύνδεση των αποδείξεων από το έμμεσο αφορολόγητο των 2.100 ευρώ και την παροχή κινήτρων όπως λ.χ. τις κληρώσεις χρηματικών ποσών.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι με την υποβολή των φετινών δηλώσεων την άνοιξη που θα αφορούν στα εισοδήματα του 2014, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.