fbpx
Skip to main content

Και απόλυση και υπερφορολόγηση

Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που εντός του 2014 εξαναγκάσθηκαν σε αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης με  μετατροπή της μισθωτής απασχόλησης σε εργασία με «μπλοκάκι» δηλαδή σε τυπικά ελευθέριο επάγγελμα. Εκτός όμως από τη μόνιμη απασχόληση έχασαν και κάτι παραπάνω. Ένα μέρος του εισοδήματός τους καθώς φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος από το «ελευθέριο επάγγελμα».

Με το φαινόμενο αυτό έρχονται καθημερινά πλέον σε επαφή οι φοροτεχνικοί καθώς «θύματα» είναι οι πελάτες τους. Ας δούμε ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε του λόγου το αληθές. Ένας φορολογούμενος ήταν μισθωτός κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2014. Στη συνέχεια απολύθηκε από την εργασία του και αδυνατώντας να εξασφαλίσει εργασία με μισθωτή απασχόληση, αναγκάστηκε να κάνει έναρξη εργασιών στην εφορία ως ελεύθερος επαγγελματίας αφού η εργασία με αυτήν την πιο ελαστική εργασιακή σχέση αυξάνει τις πιθανότητες να εξασφαλίσει δουλειά. Αυτό και έγινε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Μόνο που η εφορία, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, δεν θεωρεί πλέον ότι η εργασία με το μπλοκάκι είναι μισθωτή εργασία και έτσι φορολογεί το εισόδημα του δευτέρου εξαμήνου ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα, δηλαδή με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Ο φορολογούμενος του παραδείγματος είχε το πρώτο εξάμηνο του έτους εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 4.500 ευρώ και το δεύτερο εξάμηνο με το «μπλοκάκι» άλλα 4.500 ευρώ. Ενώ στην ουσία είναι μισθωτός και δεν θα έπρεπε να καταβάλει φόρο εισοδήματος, θα κληθεί να καταβάλει φόρο μαζί με την προκαταβολή ύψους   1.813,5 ευρώ. Αυτό ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014 ενώ μέχρι το τέλος του 2013 δινόταν η δυνατότητα στο φορολογούμενο να θεωρηθεί μισθωτός για όλο το εισόδημά του και να μην πληρώσει φόρο εισοδήματος (ισχύει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2014  (φορολογικές δηλώσεις 2015) όποιος εργάζεται με μπλοκάκι φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών εφόσον πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

-έχει έως τρείς πελάτες και η εργασία από τον έναν αποτελεί τουλάχιστον το 75% του εισοδήματός του
-δεν είναι μισθωτός από άλλη αιτία
-έχει ως επαγγελματική έδρα την κατοικία του
-έχει έγγραφη σύμβαση με τον βασικό πελάτη του
-δεν είναι έμπορος

Μέχρι το τέλος του 2013 η προϋπόθεση του να μην είναι μισθωτός από άλλη αιτία δεν υπήρχε. Έτσι ο φορολογούμενος θεωρούνταν μισθωτός για όλο το εισόδημά του (και αυτό με το μπλοκάκι). Από τα εισοδήματα όμως του 2014 το εισόδημα από το μπλοκάκι θεωρείται εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα και υπερφορολογείται.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.