fbpx
Skip to main content

Καταφύγιο στα αμοιβαία κεφάλαια για χιλιάδες καταθέτες

Ως γραμμή άμυνας έχουν στήσει τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αποτρέψουν τη μαζική φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό ή τα σεντούκια.

Όσο παραμένει ψηλά στην ημερήσια ατζέντα το Grexit, τόσο εντείνεται η ανησυχία των καταθετών που σπεύδουν στα καταστήματα των τραπεζών αναζητώντας λύσεις που θα εξασφαλίζουν τις καταθέσεις τους. Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο που κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να ενταθεί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους, εφόσον αυτοί επιμένουν να θέλουν κάτι πιο ασφαλές αντί των καταθέσεων, να τις μετατρέψουν σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες επιχειρούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης του συστήματος και παράλληλα να διατηρήσουν τη ρευστότητα στο σύστημα. Στους καταθέτες αυξάνεται η αίσθηση της ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα χάνουν σε αποδόσεις, αφού η τοποθέτηση αυτή λειτουργεί ουσιαστικά ως parking κεφαλαίων.

Το πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό των τελευταίων εξελίξεων είναι η καταγεγραμμένη εισροή κεφαλαίων από προθεσμιακές ή άλλες καταθέσεις (ταμιευτήρια) προς αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού κινδύνου (money markets) με έδρα κυρίως το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες ή σε τοποθετήσεις ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων σε δολάριο.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες επιχειρούν να αποτρέψουν εκροές, ενώ παράλληλα καθησυχάζουν τους αποταμιευτές εκείνους που επηρεαζόμενοι από φήμες προσέρχονται με σκοπό να αποσύρουν τις καταθέσεις. Παρ' όλα αυτά η εκροή κεφαλαίων συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, που προς το παρόν είναι διαχειρίσιμο.

Το κλίμα αναστάτωσης στους καταθέτες επιτείνουν και τα δημοσιεύματα κυρίως ξένων Μέσων Ενημέρωσης που κάνουν λόγο για ρευστοποίηση καταθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που έκανε λόγο για «φυγή» 2,5 δισ. ευρώ.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία προσπάθεια από όλους, ξένους και Έλληνες, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να εκλείψει η ακραία αντιπαράθεση με επίκεντρο τις καταθέσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε με δηλώσεις της να τονίσει ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από την τήρηση εκ μέρους της Ελλάδας των συμφωνηθέντων. Και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει συγκροτημένη αλλαγή στις δηλώσεις των στελεχών του. Προβάλλεται με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες η θέση ότι η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Οι τόνοι όμως τείνουν να πέσουν και από την πλευρά της ΝΔ που βάζει σε δεύτερη μοίρα την εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ=εκτός ευρώ.

Όλοι πάντως θέλουν να φτάσει η Ελλάδα στην ημέρα των εκλογών χωρίς να έχουν υπάρξει σοβαρά προβλήματα με τη ρευστότητα των τραπεζών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο εκφοβισμός μπορεί να επιφέρει ανήκεστο βλάβη στην οικονομία και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξορκίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ τα 120 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν οι εκροές των αμοιβαίων κεφαλαίων από την 1η Δεκεμβρίου 2014 μέχρι και τις τελευταίες εκτιμήσεις της 7ης Ιανουαρίου 2015 σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Τις μεγαλύτερες εκροές κατέγραψαν τα α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (ευρώ) ύψους 84,06 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν τα μετοχικά εσωτερικού (Ελλάδας) με εκροές ύψους 19,84 εκατ. ευρώ και τα αμοιβαία κεφάλαια εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης ύψους 9,4 εκατομμυρίων ευρώ. Μικρότερες εκροές είχαν και οι υπόλοιπες κατηγορίες (ομολογιακά εσωτερικού και εξωτερικού, μεικτά εσωτερικού και εξωτερικού).

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.