fbpx
Skip to main content

«Μπάζουν νερά» τα έσοδα του προϋπολογισμού

Τα πρώτα μαύρα σύννεφα φάνηκαν από τον Οκτώβριο όταν η υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού άρχισε να κάνει παραπάνω από αισθητή την παρουσία της, γράφει η euro2day.gr.

Τις μέρες αυτές, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Καραγεώργη Σερβίας κρατάνε την ανάσα τους, μετρώντας κουκί κουκί, τα φορολογικά έσοδα του Δεκεμβρίου που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν ανοίξει μεγαλύτερη τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού και πως αυτή θα επηρεάσει τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι αποκαρδιωτικά. Ούτε όμως οδηγούν σε πανηγυρισμούς.


Μπορεί, παραπάνω από 130.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ να κατέθεσαν τις πινακίδες τους αλλά εκατομμύρια άλλοι πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας και στα ταμεία μπήκαν 1,060 δισ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2014 είχαν υπολογιστεί εισπράξεις τελών κυκλοφορίας 1,057 δις ευρώ. Από αυτόν τον κωδικό ο προϋπολογισμός δεν ...μπάζει. Η σύγκριση βέβαια με μόλις δυο χρόνια νωρίτερα, είναι καταλυτική και δείχνει τις επιπτώσεις του ποταμού κατάθεσης πινακίδων. Πάνω από 1,3 δις ευρώ από τέλη κυκλοφορίας ήταν οι εισπράξεις του 2012.

Στο επόμενο μέτωπο, όπου μετρούνται τα κουκιά των εισπράξεων, οι επιδόσεις δεν είναι απογοητευτικές, αλλά ο στόχος δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Τα 2,650 δισ. ευρώ των προσδοκώμενων εισπράξεων από ΕΝΦΙΑ αν διαιρεθούν με τις έξι μηνιαίες δόσεις, βγάζουν έσοδα 441 εκατ. ευρώ το μήνα.

«Σκάρτα 400 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις του Δεκέμβρη» έλεγε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που εμπλέκεται στο μέτρημα, εκφράζοντας προβληματισμό για τις εισπράξεις από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Αν στην παραπάνω εξίσωση προστεθεί ο «πάγος» στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών (150.000 φορολογούμενοι σε σύνολο 4 εκατομμυρίων οφειλετών έχουν μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων με τις εισπράξεις κοντά στα 70 εκατ. ευρώ και το ρυθμισμένο χρέος στα 1,3 δισ. ευρώ σε σύνολο 72 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών), η αύξηση των καθυστερήσεων στην εξόφληση στεγαστικών δανείων και η δημιουργία ενός «κινήματος» φορολογουμένων που δεν πληρώνουν προσδοκώντας ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό με αποφάσεις διαγραφής οφειλών, είναι σαφές ότι το καράβι του προϋπολογισμού δεν απέχει πολύ από το να ...μπατάρει.

Ευτυχώς, υπό μια έννοια, ο προϋπολογισμός του 2014 σιγά σιγά κλείνει. Τι θα γίνει όμως στον προϋπολογισμό του 2015, για τον οποίο η τρόικα έβλεπε δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. ευρώ και με αυτό το επιχείρημα ζητούσε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα;

Η απερχόμενη κυβέρνηση επέμενε ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει. Πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευση μέχρι νεοτέρας (μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης δηλαδή), το υπουργείο Οικονομικών είχε αρχίσει να δίνει κάποια μέτρα για να τα βρει με την τρόικα, μεταξύ των οποίων η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αλλά τα 2,5 δισ. ευρώ συνέχιζε να μην τα αποδέχεται.

Τώρα, υπάρχει ο κίνδυνος, το δημοσιονομικό κενό να χτιστεί σιγά σιγά, ιδίως αν καθυστερήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, φοβούνται ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει η τρόικα με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να ζητήσει πολύ περισσότερα μέτρα, αν και κανείς επί του παρόντος δεν μπορεί να προδιαγράψει τις εξελίξεις. Το παζλ είναι πολυσύνθετο.

Το μέγεθος του αρχικού προβλήματος πάντως, στο σκέλος των εσόδων, αναμένεται να φανεί από Δευτέρα, όταν και αναμένεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δωδεκάμηνο.

Στο εντεκάμηνο, υπενθυμίζουμε ότι τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 1,121 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και στα φορολογικά έσοδα η τρύπα ήταν 678 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.