fbpx
Skip to main content

Η γελοιογραφία της ημέρας: Απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα

Μια φράση με την οποία έχουμε μεγαλώσει πολλοί από μας είναι η περίφημη «καθιέρωση ενός σταθερού, απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος».
 
 
 
Χρόνια και χρόνια ακούμε και διαβάζουμε για απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, όμως η καθιέρωσή του μετατίθεται συνεχώς εις τας ελληνικάς καλένδας! Το συνεχώς ευμετάβλητο φορολογικό τοπίο της χώρας μας, οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, το ασαφές και αβέβαιο πλαίσιο, η προστιμολαγνεία, η επαχθής φορολογία αλλά και μία σειρά άλλων παραγόντων, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στην οικονομία, αλλά κυρίως αποτελούν τροχοπέδη στη δημιουργία αίσθησης ασφάλειας και σταθερότητας που αποζητά ο κάθε φορολογούμενος πολίτης.

Εμείς οι λογιστές-φοροτεχνικοί, βρισκόμαστε σε δεινή θέση γιατί έχουμε υποστεί διπλή επιβάρυνση, τόσο ως πολίτες που υφιστάμεθα τη φορολογική λαίλαπα, όσο και ως επαγγελματίες, αφού καλούμαστε να εφαρμόσουμε τις δυσνόητες και γεμάτες ασάφειες διατάξεις των εκάστοτε φορολογικών νόμων. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την πολυνομία, τη γραφειοκρατία αλλά και από το βρόχο των προθεσμιών και των καταληκτικών ημερομηνιών που μας πνίγει καθημερινά.

Κάνοντας έναν απολογισμό του έτους 2014, είδαμε ότι  μέσα στο έτος που πριν λίγες μέρες μας αποχαιρέτησε, ψηφίστηκαν συνολικά 92 νόμοι από τους οποίους, οι 80 περιείχαν διατάξεις φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών και αναπτυξιακών διατάξεων. Επιπροσθέτως, εκδόθηκαν 2.119 εγκύκλιοι/αποφάσεις, οι οποίες αφορούσαν σε εργατικά, ασφαλιστικά, φορολογικά, και λοιπά θέματα που άπτονται του επαγγέλματός μας. Χιλιάδες σελίδες νομικών διατάξεων που έπρεπε να γίνουν κτήμα μας προκειμένου να τις εφαρμόσουμε ορθά τόσο για μας τους ίδιους, όσο φυσικά και για τους πελάτες μας. Όμως, πως να μελετήσεις τόσες αποφάσεις και τόσους νόμους όταν ταυτόχρονα έχεις να διεκπεραιώσεις και τις τρέχουσες εργασίες της καθημερινότητας;

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με τέτοια πολυνομία, με πλήθος διάσπαρτων διατάξεων, ο επαγγελματίας λογιστής καλείται να ασκήσει με συνέπεια το επάγγελμά του. Αν ο μυθικός ήρωας Ηρακλής αντίκριζε το μέγεθος της δαιδαλώδους νομοθεσίας που καλούμαστε να εμπεδώσουμε και στη συνέχεια να εφαρμόσουμε, είμαι σίγουρος πως θα ξεκινούσε άμεσα για τον 13ο άθλο του, που θα άκουγε στο όνομα «ριζική τομή στο φορολογικό σύστημα».

Έχοντας έναν αέρα αισιοδοξίας που πηγάζει από το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις αρχές του νέου έτους, ευελπιστώ να φτιάξουν σιγά σιγά τα πράγματα και να αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας του επαγγέλματός μας. Γιατί πιστεύω ότι το επάγγελμα που ασκούμε αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ελληνικής οικονομίας. Η φωνή των λογιστών/φοροτεχνικών πρέπει να ακούγεται και κυρίως να λαμβάνεται υπόψη από την εκάστοτε ηγεσία του υπ. Οικ. γιατί αφενός μεν, οι λογιστές γνωρίζουν όσο κανείς άλλος επαγγελματίας τα προβλήματα που ανακύπτουν στο φορολογικό τοπίο, αφετέρου δε, είναι ο κλάδος εκείνος που δύναται να προτείνει πρακτικές και δίκαιες λύσεις που θα αποσυμπιέσουν την υφιστάμενη κατάσταση και θα εξομαλύνουν τις όποιες κακοτοπιές.

Υποσημείωση:

[1] Το ανωτέρω σκίτσο είναι του μεγάλου σκιτσογράφου Κ. Μητρόπουλου.

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxHeaven

Πηγή: Taxheaven

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.